10.086 nezaposlenih u ŽZH, od toga 704 sa VSS

Zapadnohercegovačka županija visoko kotira kada je riječ o broju nezaposlenih. Prema podacima Službe za zapošljavanje, na kraju mjeseca kolovoza posao u ovoj županiji tražilo je 10.086 osoba, što je najveći broj od kada postoji županija. I u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj je veći za 493 osobe.
Općina Široki Brijeg prednjači kada je riječ o ovom crnom broju. Tako je u ovoj općini krajem mjeseca kolovoza bilo 3920 nezaposlenih, slijedi ju općina Ljubuški s 2361 nezaposlenom osobom, potom Posušje u kojem posao traži 2045 osoba i na kraju, kao najmanja općina, Grude s 1760 nezaposlenih.

Mladi bez budućnosti

Ne čudi stoga da je sve veći broj ljudi, pogotovo mladih reklo 'Zbogom' ovoj županiji.
Jednostavno, nisu više imali snage gledati svoju diplomu kako im skuplja prašinu. Oni drugi koji su ostali također su jednom nogom preko granice. A ni njih nikad nije bilo više. Čak 704 osobe s visokom stručnom spremom sjede doma, sa željom da ostanu na rodnoj grudi, ali i s tugom zbog činjenice da im to najvjerojatnije neće biti omogućeno.
No, to nije sve. Naime, prema podacima Službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih osoba s VSS-om povećava se iz mjeseca u mjesec. Primjerice, usporedi li se taj broj u mjesecu srpnju tekuće godine, vidljivo je kako se za samo mjesec dana povećao za 14 osoba, a ako gledamo po općinama, opet Široki Brijeg 'vodi' u odnosu na druge općine, budući da 301 Širokobriježanin s fakultetskom diplomom čeka posao, u Ljubuškom 188, Posušju 110, a u Grudama 'samo' 105 osoba.
Također, prema podacima županijske Službe za zapošljavanje, među nezaposlenima, generalno gledano, brojnija je ženska populacija. Broj žena koje traže posao je 5569, od toga 497 s visokom stručnom spremom.

Nezadovoljstvo

Nezadovoljstvo prouzrokovano nezaposlenošću jasno se može vidjeti na licima mnogih koji čekaju da im svanu neki bolji dani.
Ono što spašava Zapadnohercegovačku županiju i zbog čega je još uvijek mnogi vide kao prosperitetnu županiju je ono malo poduzetnika koji su smilili način da prežive 'bacajući' se u privatni biznis. Silom prilika, reći će mnogi, no važno je da se radi. Privatne tvrtke u ZHŽ-u doslovno niču kao gljive poslije kiše. U njima je mali broj našao posao i sretni su, iako rade u ne baš povoljnim uvjetima i, može se reći, za 'siću', što nisu među spomenutom brojkom od 10.086 nezaposlenih.

 

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari