Tihić i Čović podržavaju branitelje, ali ne žele preuzeti ministarstvo

Nakon što su dobili privremena rješenja u kojima su pročitali unakažene iznose svojih povoljnih mirovina, iz Saveza udruženja vojnih umirovljenika u FBiH su očajnički poručili kako su jedinstvenim Zakonom o povoljnom umirovljenju narušena temeljna ljudska prava vojnih umirovljenika kao što je pravo na imovinu, pravnu sigurnost i zaštitu stečenih prava, koja su zaštićena Ustavom Federacije BiH i međunarodnim konvencijama.
U nuždi zbližena “armijska” i HVO komponenta najavljuju pristizanje velikog broja žalbi na privremeno izdana rješenja, kao i protiv rješenja kojima će se ukinuti pravo na mirovinu zbog propuštanja dostavljanja tražene dokumentacije. Nema druge, slijedi mučna i iscrpljujuća pravna bitka protiv “države”.  Ako se žalbe odbiju, logično i neizbježno je pokretanje upravnog spora pred nadležnim sudom. Ove pravne radnje potrebno je poduzeti da novo rješenje ne bi postalo konačno i izvršno, što bi značilo značajno smanjivanje iznosa mirovine.

Ustavni sud

Dakako, već u ovoj “privremenoj” fazi branitelji s posebnom pozornošću očekuju najavljenu raspravu pred Ustavnim sudom FBiH zbog dvije žalbe kojima se osporava spomenuti zakon; zbog jedne koju je podnijelo 26 izaslanika iz Doma naroda i druge koja je stigla od predsjednika FBiH Živka Budimira.
No, zbog činjenice da su obje slične, Ustavni sud je odlučio voditi jednu raspravu koja bi, kako tvrde upućeni, mogla uslijediti već ovog mjeseca. Prema svemu sudeći, priča oko smanjenja mirovina nije gotova, a hoće li u svemu branitelji uspjeti pobijediti državu i vratiti svoja stečena prava, ostaje za vidjeti. Problem je krajnje opasan, kompliciran, na rubu pravnog incidenta i kršenja ljudskih prava i uistinu zaslužuje dublju analizu. Na nagovor i pod vodstvom političkih stranaka federalne su institucije unatrag nekoliko godina nepromišljeno i mimo svakoga razuma umirovile na tisuće bivših pripadnika Vojske FBiH, iz obje komponente, vrlo često bez razumnih kriterija, podilazeći masi tih ljudi kupnjom njihovoga jada i čemera, odnosno izbornoga glasa.
Taj su samoubilački “pothvat” predvodili SDA i HDZ , iste stranke koje danas zlouporabljuju nevolje zakinutih umirovljenih branitelja i obaranjem Zakona o povoljnom umirovljenju ruše SDP BiH. Skoro 20 godina federalni ministar za pitanja branitelja bio je iz stranke Sulejmana Tihića, a kada je samoubilačko umirovljenje privedeno kraju i kad se uvidjelo da FBiH neće moći financijski izdržati pod teretom nasrnulih braniteljskih izdvajanja, ministarsku palicu u resornom ministarstvu je Tihić lukavo prepustio sada već bivšem partneru SDP-u BiH.
Dakako, svjestan je oduvijek bio lukavi lider SDA da neminovno slijedi drakonsko rezanje prava bivših branitelja pa i vojnih umirovljenika, a to znači i nepodnošljivo masovno prolijevanje njihovoga bijesa. Dapače, pomalo je bestidno onako sa strane potpaljivao vatru i huškao raspamećene branitelje na Zlatka Lagumdžiju i njegovoga ministra Zukana Heleza. Predsjednici dvaju HDZ-ova, Dragan Čović i sada bivši Božo Ljubić, nisu bili dio tih spletki jer nisu bili u Vladi FBiH. Kao i obično, sa strane su promatrali “reviziju” braniteljskih prava i preko “foruma” i silnih odbora dolijevali ulje na vatru.

Ima ljepših resursa

Ali, kolika god je pokroviteljska i zaštitnička uloga HDZ-a i SDA, tolika je i njihova odgovornost za sve nastale nedaće, pa i poniženja vojnih umirovljenika. Kad su se stvari lomile i kad je bilo gusto, i HDZ i SDA su se kukavički maknuli u stranu i samo se verbalno i jalovo protivili ultimatumima MMF-a i rezovima Ministarstva za pitanja branitelja.
Indikativno je, međutim, da i sada kada je proključalo i kad prijeti udar na federalni Zavod MIO/PIO i Ministarstvo za pitanja branitelja, uopće nitko iz najjače hrvatske i bošnjačke stranke ne spominje ministra Zukana Heleza niti eventualno traži njegovu ostavku, makar bi se možda u Parlamentu mogle okupiti snage za njegovu smjenu. Očigledno je da ni HDZ, a ni SDA ne žele preuzeti “vrući krumpir” godinu dana pred izbore. Kudikamo je profitabilnije jahati na tuđih grijesima i promašajima. Taman posla pa HDZ nikada niti u jednoj diobi fotelja nije tražio onu u Ministarstvu za pitanja branitelja, a stalno se protura ta priča o diskriminaciji i nepravdi prema bivšim pripadnicima HVO-a. Ima puno ljepših i unosnijih resursa od mučnih natezanja s uvijek nezadovoljnim braniteljima.

 

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari