Ekološka katastrofa: Naša TMT puna fekalija i krutog otpada iz ljubuškog kolektora

fekalije

Prostorni plan ŽZH i protest ljubuške vlasti spram istog, jer ga smatra nerazvojnim i da se županija previše upliće u općinsku razinu, samo je kako pokazuje stvarnost i sadašnje upravljanje prirodnim resursima i javnim poduzećima, političko licemjerstvo.

Općina Ljubuški, vlast koja traje dva desetljeća, je sustavno uništila javna poduzeća, a najveći primjer je JKP Ljubuški, čije službe održavaju i upravljaju sustavom kanalizacije i pročistača otpadnih voda na Matinjevcu uz samu rijeku Tihaljina – Mlade – Trebižat.

Pročistač je zapušten i slabo se održava

Iz galerije fotografija što ih donosimo je vidljivo da se pročistač ne održava i da u rijeku kanalizacijska voda nosi veliku količinu fekalija, te čak krupnog otpada.
Na Matinjevcu su deponirane stotine tona fekalija, koje zagađuju okoliš i stanovnicima ovog dijela grada ne pružaju uvjete za normalan život.

Nesavjesnost i neodgovornost lokalne politike, koja za vrijeme svoje vlasti ne gradi već  ragrađiva društvo, dovela je JKP Ljubuški do milijunskih gubitaka, a upravljanje prirodom vratila u vrijeme kada pročistača na Matinjevcu nije niti bilo.

Što je najgore sadašnja vlast načelnika Nevenka Barbarića i HDZBiH nema znanja, organizacijske sposobnosti da uskladi rad ovog javnog poduzeća sa životnim standardima.

JKP Ljubuški sustavno uništavano za interes privatnog kapitala

Stanje u kojem se JKP nalazi je očajno po njegove radnike i sve stanovnike općine, a ujedno je sidro financijskog kolapsa općine, koja sada ne zna i ne umije restrukturirati poduzeće, napraviti sporazum s radnicima, organizirati ga prema djelokrugu djelatnosti.

Rezultat ovakvog stanja je davanje poslova iz djelokruga JKP Ljubuški privatnim tvrtkama u prvom redu ALBA-i i T&D Company. Pitamo se što je u tome bio interes, što je interes izdvajati privatnim firmama stotine tisuća KM iz proračuna, davati im milijunske poslove, a s druge strane uništavati javno i same općinske financije?

Ekološki neosvješteni i turistički neopredjeljeni

Rijeka TMT se godinama devastira nelegalnim gradnjama, koje su općinske institucije samo prešućivale za interes privatnog novca.

Godinama se ufamo u turizam, kojeg ne možemo graditi na zagađenoj rijeci, pričamo o milijunima koji će se uložiti u infrastrukturu i zaštitu okoliša. Ali to nije stvarna borba za okoliš i normalan život, već vječita predizborna i politička laganja za uzimanje fotelja.

Jesu li ekološke udruge politički podijeljene?

Jesu, jer vlast upravo takvim podjelama vlada u općini. Vlada na neznanju, neodgovornosti i trenutačno ne zna što će, jer smo došli do samog upravljačkog i organizacijskog dna.

No, vratimo se našoj prelijepoj rijeci, koju Vam dočaravamo kroz jedan drugačiji pristup, da se jednostavno više prestanemo zavaravati lažnim pričama lokalne vlasti, jer je stvarnost drugačija kada govorimo o očuvanju prirode i ekološkoj svijesti, a kamoli instituciji općine i odgovornim službama, koje su sve ovo dozvolile i dovele do ovakvog stanja. 

-p.s. - zahvaljujemo se građanskoj inicijativi na fotografijama

fekalije
fekalije
fekalije
fekalije
fekalije
fekalije
fekalije
fekalije
fekalije
fekalije
fekalije
fekalije

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari