Mještani se izborili za prijelaz granice

Mještani vrgoračkoga Velikog Prologa te Crvenoga Grma i Prologa s hercegovačke strane granice, prema informacija koje smo dobili iz MUP-a, moći će prelaziti državnu granicu na prijelaznom mjestu Veliki Prolog - Prolog.

Podsjetimo, prije nekoliko dana stanovnici ovih sela organizirali su veliki prosvjed jer im policija nije dopuštala dva mjeseca korištenje ovog prijelaza, na što su oni imali pravo prema međunarodnom sporazumu o pograničnom prometu između RH i BIH, koji su potpisali ministri vanjskih poslova ovih zemalja. Vijest je ovo koja će sigurno obradovati mještane s obje strane granice, s obzirom na to da su desetljećima vezani jedni uz druge.

Samo koji dan nakon prosvjeda neki od mještana Velikoga Prologa posvjedočili su nam da ih policajci na granici propuštaju da prijeđu granicu, upozoravajući ih da prethodno moraju sami sebi podignuti rampu.

‘Policijski službenici maksimalno su tolerantni...’

- Konkretno, što se tiče prijelaznog mjesta Veliki Prolog - Prolog, od strane nekoliko stanovnika na pograničnom području BiH podnesen je zahtjev za izdavanje pogranične propusnice po odredbama novoga sporazuma, koji su zaprimljeni od strane Policijske postaje Vrgorac i upravni postupak za izdavanje se sada vodi, a osobe su dobile potvrdu da su podnijele zahtjev. Te osobe mogu sada prelaziti državnu granicu na navedenom prijelaznom mjestu jer su sa svoje strane napravile ono što je bilo potrebno.

Ovisno o ishodu upravnog postupka koji se vodi u vezi s izdavanjem pogranične propusnice, podnositelji zahtjeva će ostvarivati ili neće ostvarivati pravo prijelaza državne granice na navedenom prijelaznome mjestu.

Isto tako, posebno smo svjesni činjenice da terenski uredi, odnosno postrojbe granične policije s BiH strane još nisu počeli zaprimati zahtjeve lokalnog stanovništva s mjestom stanovanja u pograničnom području RH, što praktično znači da lokalni stanovnik pograničnog područja u Republici Hrvatskoj, ako i želi, sada nije u mogućnosti podnijeti zahtjev za izdavanje pogranične propusnice kod državnih tijela BiH.

To je razlog više da su sada policijski službenici u konkretnim slučajevima maksimalno tolerantni i prilikom kontrole uvažavaju se sve opravdane poveznice i razlozi prelaska na drugu stranu državne granice lokalnih stanovnika koji će, kada BH strana bude spremna, ispunjavati uvjete za dobivanje pogranične propusnice s upisanim prijelaznim mjestom Veliki Prolog - Prolog - kazao je Dušan Miljuš, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.

Mate Primorac / Slobodna Dalmacija

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari