Epilog jedne koncesije: Radnici prevareni, vinogradi uništeni

prosvjed radnika pred Gradskom vijećnicom

Općinsko Vijeće Ljubuški dalo je prethodnu suglasnost za prijenos prava tj. Ustupanje koncesije s HEPOK Vinarije d.o.o. Ljubuški na Erovin d.o.o. Ljubuški i to zbog jedinog i isključivog razloga što je tadašnja uprava HEPOK Vinarije Ljubuški obećala izmiriti sve obveze prema radnicima (plaće i doprinose za mirovinsko osiguranje). Tako je društvo Erovin d.o.o. Ljubuški dobilo u koncesiju 150 ha vinove loze uz blagoslov svih tadašnjih općinskih vijećnika. Posebno je zanimljivo da je društvo Erovin d.o.o. Ljubuški prilikom glasovanja općinskih vijećnika za prijenos koncesije sa HEPOK Vinarije Ljubuški i 150 ha vinove loze imalo samo jednog člana društva, koji je ujedno vlasnik i direktor tog društva.

Kako je vinovom lozom (150ha u vlasništvu HEPOK Vinarije Ljubuški) gospodarilo gospodarsko društvo Erovin može se vidjeti iz fotografija koje su snimljene prije nekoliko dana i koje bjelodano prikazuju uništenje visokokvalitetne blatine, merlota, žilavke i drugih sorti.

plantaža

Danas je, od 150 ha zasadjene vinove loze visoko sortnih vrsta groždja, ostalo samo oko 2 ha. Ostalo je uništeno ili zapaljeno. Ovo je skandalozno uništenje jednog velikog dobra pri čemu najviše začudjuje inertnost Općine Ljubuški, koja je, doduše, poslala komisiju na teren i dala prijedlog raskida koncesije. Općinsko vijeće na svojoj sjednici većinskim glasovima općinskih vijećnika dalo je suglasnost za raskid koncesije. Ali nakon odluka Općinskog vijeća o raskidu koncesije, radnicima HEPOK Vinarije Ljubuški priopćeno je od strane nadležnih u Općini Ljubuški da se neće raskidati koncesija nego da će ista produžiti uz postignuti sporazum s društvom Erovin, uz objašnjenje da je tako brža procedura. No, je li tomu tako?

Postavlja se logično pitanje je li zakonito da Općina Ljubuški nakon Povjerenstva te iste Općine koja je dala suglasnost za raskid, te Općinskog Vijeća koje je glasovalo za raskid koncesije sada pravi novi sporazum? Iz priloženih fotografija je više no vidljivo kako je na općinskom zemljištu i vinovoj lozi u vlasništvu HEPOK Vinarije Ljubuški načinjena velika šteta jer je uništeno više od 100 ha nasada vinove loze.

No, uništenje vinograda i vinove loze nije sve što je Erovin, kao trvtka za demonitiranje, uspjela napraviti. Devastirani su i objekti, kako na vinogradima, tako i u krugu Vinarije. Srušen je veliki hangar, otudjeni i prodani željezni profili, uništena pumpna stanica i iz bagerom iskopane cisterne za naftu, te prodane u staro željezo. Sjetimo se kako su prije par godina inox cisterne iz kruga vinarije odvežene u staro željezo, a navodno je prodana punionica i sve druge iole vrijedne pokretnine i mehanizacija.

Može li se, i nakon ovoga, mirno gledati daljnje uništavanje imovine i prodavanje iste u bescijenje, ne mareći za sudbinu radnika HEPOK Vinarije Ljubuški, nudeći novi sporazum tvrtki uništavaču koja je dobila tu koncesiju i koja će istu vratiti bez vinove loze i objekata koji su bili na zemlji kao da se ništa od toga nije dogodilo.

Prestrašna je to priča, koja će na žalost imati dalekosežnih posljedica i za buduće naraštaje. A općinske službe sve to mirno promatraju. Očito neki i interesno sudjeluju u ovome.

Je li konačno došlo vrijeme buđenja ili je ovo možda samo nastavak jedne tužne ljubuške priče?

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari