U subotu u 12 sati protest na prijelazu Veliki Prolog

Mještani Prologa i Velikog Prologa će u subotu 31. kolovoza, u 12 sati, još jedanputa protestirati protiv restriktivnog međugraničnog dogovora između RH i BiH, koji je gotovo zatvorio granični prijelaz Veliki Prolog. Mještani svojim protestom ne žele blokirati prijelaz, već će izraziti negodovanje zbog zatvaranja prijelaza, što im je donio višestruke probleme u komunikaciji

Ulaskom RH u EU došli su stvarni problemi lokalnom stanovništvu sa obadvije strane granice oko međusobne komunikacije, a birokracija je donijela ne samo novčane izdatke, duže vrijeme do dolaska na imanje, već je stvarno, što je nepotrebno, otežala odnose dviju prekograničnih zajednica. Radi se samo o jednoj rampi , zbog koje se troše ne mali novčani izdatci, a komunikacija i međusobna suradnja se smanjuju. S obadvije strane granice živi isključivo hrvatski živalj.

Mi imamo ugovor koji su potpisali ministri vanjskih poslova RH i BiH, koji se odnosi na ovaj prijelaz i jasno je navedeno da da taj prijelaz može koristiti lokalno stanovništvo za odlazak na njive, u školu, posao...Međutim, evo već dva mjeseca nitko preko tog prijelaza ne može prijeći, policajac stoji na prijelazu i vraća ljude, odnosno usmjerava ih na  granični prijelaz Podprolog-Prolog, udaljen nekoliko kilometara ili na granični prijelaz Crveni Grm-Mali Prolog, gdje su u ljetnim mjesecima velike gužve.Ljudi s Velikog Prologa i okolnih sela, moraju praviti duplu kilometražu kako bi došli do svoje zemlje ili do trgovine u Hercegovini za kupiti kilogram kruha. Netko je na svoju ruku zatvorio ovaj prijelaz, bez ikakve osnove. Tražimo da se taj prijelaz napokon otvori, pogotovo jer sad djeci počinje škola i mnogi roditelji ih upravo voze preko toga prijelaza na nastavu.Uostalom, sukladno ugovoru i zakonu imamo pravo na prolazak, organizirat ćemo ponovno miran prosvjed -kazao je Ivan Franjić, predsjednik Mjesnog odbora Veliki Prolog.

Zadnjih mjeseci na ulazak u BiH se na prijelazu Crveni Grm, zbog kolone vozila, čekalo više od 45 minuta. To navodi na promjenu režima na granici kad je u pitanju malogranični prijelaz, jer sadašnje stanje umjesto najkraćeg zahtijeva duže putovanje u Ljubuški i obratno.

Stanovništvo s obadvije strane granice od mjerodavnih traže pomoć u rješavanju nastalih problema, što je potreba sviju.

 

 

   

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari