Rekonstrukcija Vlade FBiH ponovno aktualna

U srijedu i četvrtak postat će jasnije u kojem će pravcu i hoće li uopće biti pokrenut proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH ili će se tek nastaviti balans (ne)moći dviju većinskih bošnjačkih stranaka SDP-a i SDA i njihovog krčmljenja federalnih resursa.

Najprije povjerenstvo

Naime, najprije je za 28. kolovoza predviđeno je održavanje sjednice zajedničkog povjerenstva oba doma Parlamenta Federacije BiH koje bi se trebalo izjasniti slažu li se s ocjenom kluba Bošnjaka iz Doma naroda da smjena Vlade Federacije BiH predstavlja povredu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka. Također, uglavnom glasovima SDA i bošnjačkih izaslanika koji su u međuvremenu napustili SDP i priključili se ovome bloku proglašeno je kršenje vitalnog interesa oko izbora suca Ustavnoga suda BiH Šahbaza Džihanovića, kao i imenovanje novog Upravnog odbora RTV Federacije BiH.

Ako se članovi zajedničkog povjerenstva ne usuglase, a s obzirom da je troje iz HDZ-a BiH Zora Dujmović, Tomislav Martinović i Marinko Čavara, Slavica Josipović iz HDZ-a 1990., te Amir Zukić, Ismet Osmanović i Jasenko Tufekčić iz SDA, Mirsad Đonlagić SBB, Vesna Saradžić, Jasenko Selimović i Ivan Brigić SDP-a, Esed Radeljaš BOSS-a, Omer Vatrić SBiH-a i Željko Ivanković iz Narodne Stranke Radom za boljitak, onda će konačnu odluku donijeti Ustavni sud Federacije BiH. 


No, od vremena kada se dogodilo izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije i proglašavanje narušavanja vitalnog bošnjačkog interesa do danas značajno su izmijenjene političke okolnosti pa je posve neizvjesno kome bi eventualno takva odluka koristila. Je li to SDP BiH koji je zajedno s dva HDZ-a svojedobnoo kovao planove o izbacivanju SDA iz vlasti ili pak ovoj stranci koja se u međuvremenu koristeći vješte mehanizme blokada uspjela zadržati na vlasti.

Povratak korijenima

Tim kupovanjem vremena, ali i neodlučnošću SDP-a oko promjene određenih kadrovskih rješenja, SDA je na svoju stranu u uspjela ponovno privući vodeće hrvatske stranke, ali i Savez za bolju budućnost. Zbog toga je sada posve neizvjesno tko bi mogao provesti rekonstrukciju Vlade s obzirom na odnose u Parlamentu. Usporedno s time Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi u četvrtak održati javnu raspravu, iako je bilo nagađanja da će zbog bolesti jednoga od sudaca sve biti odloženo, na kojoj bi se saslušali stavovi oko ostavke ministra prostornog uređenja Federacije BiH Desnice Radivojevića.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari