Sanader otkrio: Šeks smjestio Glavašu!?

rešetke

U Klub zastupnika HDZ-a stigla je prije nekoliko dana nesvakidašnja razglednica i to naslovljena na Vladimira Šeksa. Poslao ju je iz mostarskog zatvora Branimir Glavaš, nekadašnji Šeksov bliski prijatelj i politički istomišljenik. Njih su se dvojica prije osam godina potpuno razišli i politički i ljudski, ali u razglednici Glavaš ipak naziva Šeksa dragim prijateljem

Iz sadržaja je, međutim, lako zaključiti da je riječ o ironiji i da Glavaš, čini se, HDZ-ovom veteranu gotovo prijeteći poručuje da je nedavno doznao neke nove detalje o procesu u kojem je on osuđen na deset godina zbog ratnog zločina. I to ni od koga drugog nego od - Ive Sanadera, piše Novi list

'Dragi prijatelju! Upravo sam pročitao opširno pismo Ive Sanadera u kojem je pojasnio neke stvari i dosadašnje dileme. Radujem se skorom viđenju. Tvoj prijatelj, Branimir Glavaš. Mostar, 12.08.2013.', piše u razglednici koju je Glavaš, jasno je iz poštanskog štambilja, uputio Šeksu iz Mostara 13. kolovoza.

Kako neslužbeno doznajemo, pismo koje se spominje Sanader je iz Remetinca napisao osobi koja je zajednički poznanik njega i Glavaša. Velik dio pisma odnosi se na pozadinu pravosudnog postupka protiv Glavaša, a Sanader je naznačio da ne bi imao ništa protiv da to bude prenijeto i mostarskom zatvoreniku. I ta osoba, koja nije iz političkog miljea, sve je i ispričala Glavašu, a izgleda i pokazala mu pismo prilikom posjeta u zatvoru. Sanader navodno nije eksplicitno naveo Šeksa kao faktičnog inicijatora procesa protiv Glavaša, ali to se može tako neizravno shvatiti. Na taj je način, sudeći po razglednici, Sanaderove opservacije iz pisma shvatio i Glavaš.

No, ranije je on kao ključnog i skoro jedinog krivca za svoje probleme sa zakonom isticao upravo Sanadera.

'On je naložio i zahtijevao od suca Željka Horvatovića da me bez pravne osnove osudi na višegodišnju zatvorsku kaznu. Hapšen sam po njegovom nalogu, bez razloga. Progonjen sam i suđen bez argumenata kao u Kafkinom Procesu. Ispričavam se građanima jer sam na vlast doveo monstruma koji našu domovinu sustavno uništava i koji me već više od četiri godine pokušava eliminirati, uz sve one koje je dosad locirao, identificirao, uhitio i transferirao u maniri neviđenog izdajnika i sluge. Taj mafijaš i kriminalac zloupotrebljava Mladena Bajića i instituciju Državnog odvjetništva i izdaje naloge za progon onih s kojima se politički ne slaže', izgovorio je Glavaš u video poruci koja emitirana nakon što je on krajem travnja 2009. otišao u BiH.

U tom je trenutku sudac Horvatović već bio osudio Glavaša na deset godina, a kasnije mu je Vrhovni sud kaznu smanjio na osam godina. Šeksa se uopće ne spominje u toj petominutnoj snimci. Dva mjeseca prije toga, Šeks je svjedočio na suđenju i nije ničim teretio Glavaša.

Za likvidacije u Osijeku 1991. okrivio je petu kolonu koja je željela tako diskreditirati i Glavaša i njega, no taj dio Šeksovog svjedočenja Vrhovni sud je odbacio. I u izjavama medijima Šeks je u više navrata izražavao uvjerenje u Glavaševu nevinost. Ali, sada, eto, Glavaš ipak procjenjuje da mu je veću štetu nanio Šeks nego Sanader.

tportal.hr

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari