Općina Ljubuški pred finacijskim slomom

ljubuski.info

Više smo puta pisali o financijskim dubiozama općine Ljubuški iza koje stoji načelnik Nevenko Barbarić i s obzirom na brojke najavljivali kolaps općinskih financija i potpunu blokadu.
Mnogi čitatelji se zbog toga pitaju što se zbiva u općini Ljubuški, koju ovih dana vidimo punu plavih vreća, kao da je neka akcija čišćenja grada.

Za informaciju treba kazati da je blokada u općinu stigla u vidu sudskog rješenja prije tri mjeseca, ali načelnik Nevenko Barbarićse na isto žalio prolongiravši njegovo izvršenje i koristeći moć stranke u sudskim krugovima, dobio koji mjesec političkog života..

Da, točna je informacija općina Ljubuški je u financijskom rasulu.

Kuda su otišli novci utvrdit će istraga

Sve što je javno tj. naše u općini Ljubuški je uništeno, a što je privatno cvjeta i razvija do ovog financijskog kolapsa, koji eto čeka sudski epilog za blokadu svih računa, a potom će i to privatno osjetiti da se slavina zatvorila.. 

Privatne firme od kojih izdvajamo ALBA Mostar i T&D Company su dvije najveće privilegirane tvrtke. Obadvije su «bratski» partneri općini. Prva je u posljednje četiri godine subvencionirana sa cca 1,3 milijuna KM, a T&D Company je u odličnim odnosima s Barbarićem još od 2003. godine, kada su se počeli sklapati milijunski poslovi, jer je sadašnji načelnik tada bio član jedne županijske komisije.

ALBA na području općine ubire milijunske profite i ogromnu dobit, dok se T&D Company «specijalizirao» za općinske projekte izgradnje vodovoda i sustava odvodnje oborinskih voda.

Ceh je platilo JKP Ljubuški koje ima čisti gubitak u zadnje četiri godine od 5,5 milijuna KM.

U jednom razgovoru s načelnikom Barbarićem kada sam pomenuo da bi kanalizacijski sustav u općini trebalo graditi JKP Ljubuški on se žestoko gicnuo, osjećajući da time njegov naum dolazi u pitanje, a sve je izgleda pomno godinama planirano.

Koliki je gubitak općine Ljubuški?

On se trenutačno mjeri milijunima maraka i rapidno svakog dana raste, a čine ga dug za zemlju na Zvirićima, koji s kamatom dostiže gotovo 3 milijuna KM, neplaćeni računi prema dobavljačima i gubitci JKP Ljubuški, koji su se popeli na više od 5,5 milijuna KM.

Pokušaj da se sanira nezakonitom prodajem zemlje na Zvirićima je propao i s toga slijedi potpuni financijski kolapsom općine sa nesagledivim i dugotrajnim posljedicama.

Krah politike HDZBiH, ako se može nazvati politikom, već nečim težim

Trebalo bi se samo upitati otkud nekim političarima toliko novca da mogu kupovati stanove i praviti kuće po Hrvatskoj, k tome tko im je dao za pravo da uništavaju, doslovno uništavaju općinu Ljubuški.

Cjelokupna situacija predstavlja krah jedne svojkovićke politike, koja se prodavala kao prohrvatska i prodomoljubna.

Izuzmemo li godine rata veliku krivicu snosi općinski birač, koji nije znao birati i stvarati demokratsku klimu u kojoj bi se sadašnje pojave spriječile demokratskom regulirajućom politikom u OV Ljubuški.

No, što je tu je. Treba spriječiti još veću štetu, da nam se bude lakše izvući iz sadašnjeg stanja.  

T.B.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari