Općina Ljubuški pred finacijskim slomom

zatvoreno

Više smo puta pisali o financijskim dubiozama općine Ljubuški iza koje stoji načelnik Nevenko Barbarić i s obzirom na brojke najavljivali kolaps općinskih financija i potpunu blokadu.
Mnogi čitatelji se zbog toga pitaju što se zbiva u općini Ljubuški, koju ovih dana vidimo punu plavih vreća, kao da je neka akcija čišćenja grada.

Za informaciju treba kazati da je blokada u općinu stigla u vidu sudskog rješenja prije tri mjeseca, ali načelnik Nevenko Barbarićse na isto žalio prolongiravši njegovo izvršenje i koristeći moć stranke u sudskim krugovima, dobio koji mjesec političkog života..

Da, točna je informacija općina Ljubuški je u financijskom rasulu.

Kuda su otišli novci utvrdit će istraga

Sve što je javno tj. naše u općini Ljubuški je uništeno, a što je privatno cvjeta i razvija do ovog financijskog kolapsa, koji eto čeka sudski epilog za blokadu svih računa, a potom će i to privatno osjetiti da se slavina zatvorila.. 

Privatne firme od kojih izdvajamo ALBA Mostar i T&D Company su dvije najveće privilegirane tvrtke. Obadvije su «bratski» partneri općini. Prva je u posljednje četiri godine subvencionirana sa cca 1,3 milijuna KM, a T&D Company je u odličnim odnosima s Barbarićem još od 2003. godine, kada su se počeli sklapati milijunski poslovi, jer je sadašnji načelnik tada bio član jedne županijske komisije.

ALBA na području općine ubire milijunske profite i ogromnu dobit, dok se T&D Company «specijalizirao» za općinske projekte izgradnje vodovoda i sustava odvodnje oborinskih voda.

Ceh je platilo JKP Ljubuški koje ima čisti gubitak u zadnje četiri godine od 5,5 milijuna KM.

U jednom razgovoru s načelnikom Barbarićem kada sam pomenuo da bi kanalizacijski sustav u općini trebalo graditi JKP Ljubuški on se žestoko gicnuo, osjećajući da time njegov naum dolazi u pitanje, a sve je izgleda pomno godinama planirano.

Koliki je gubitak općine Ljubuški?

On se trenutačno mjeri milijunima maraka i rapidno svakog dana raste, a čine ga dug za zemlju na Zvirićima, koji s kamatom dostiže gotovo 3 milijuna KM, neplaćeni računi prema dobavljačima i gubitci JKP Ljubuški, koji su se popeli na više od 5,5 milijuna KM.

Pokušaj da se sanira nezakonitom prodajem zemlje na Zvirićima je propao i s toga slijedi potpuni financijski kolapsom općine sa nesagledivim i dugotrajnim posljedicama.

Krah politike HDZBiH, ako se može nazvati politikom, već nečim težim

Trebalo bi se samo upitati otkud nekim političarima toliko novca da mogu kupovati stanove i praviti kuće po Hrvatskoj, k tome tko im je dao za pravo da uništavaju, doslovno uništavaju općinu Ljubuški.

Cjelokupna situacija predstavlja krah jedne svojkovićke politike, koja se prodavala kao prohrvatska i prodomoljubna.

Izuzmemo li godine rata veliku krivicu snosi općinski birač, koji nije znao birati i stvarati demokratsku klimu u kojoj bi se sadašnje pojave spriječile demokratskom regulirajućom politikom u OV Ljubuški.

No, što je tu je. Treba spriječiti još veću štetu, da nam se bude lakše izvući iz sadašnjeg stanja.  

T.B.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari