Apel biskupa i župnika fra Ivana Borasa povodom najavljenog popisa stanovništva u BiH

Uskoro će biti popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Tim povodom je Biskupijski ordinarijat u Mostaru poslao okružno pismo svim župnim uredima u Hercegovini. Pismo donosimo u skraćenom obliku.

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini bit će od 1. do 15. listopada 2013. godine. Naši biskupi s 58. redovitog zasjedanja BK BiH poručuju: «Radi se o vrlo važnom događaju, koji će svojim statističkim podatcima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH. U vezi s tim biskupi pozivaju sve vjernike da na vrijeme priprave potrebne važeće osobne dokumente i da se odazovu na popis. Moralna je obveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti kao katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakoga katoličkog vjernika. A časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu.»

Dužnost nam je odgovoriti na taj poziv naših biskupa.

Stoga pozivam sve vjernike – bili prognani, raseljeni, privremeno iseljeni ili trajno nastanjeni na području BiH – da sukladno zakonu, odgovorno pristupe popisu!

Na taj način će doprinijeti da Bosna i Hercegovina i dalje bude zemlja i katolika, i vjekovnih Hrvata kao konstitutivnog naroda.
Pravo biti popisan ima svatko tko je rođen u BiH i koji ima državljanstvo ove zemlje, ali mora biti prijavljen. Stoga već sada treba za to osigurati dokumente ili isprave! Kasno će biti kada popis započne.

Probni popis pokazao je da se veliki broj osoba ne snalazi u iskazu svoje narodne ili vjerske pripadnosti ili identiteta.
A nekim je zakonodavcima i popisivačima stalo do toga da bude nejasno! Što nisu uspjeli ratnom agresijom, dejtonskom nepravednom tvorevinom, «asimilacijom i emigracijom», domaćim ili međunarodnim sudom i svakovrsnim političkim smicalicama, kao da to žele postignuti Popisom. Očito je, da neprijatelji našeg naroda žele sljedećim popisom pokazati, da smo mi Hrvati i katolici u BiH zanemariva manjina!

Stoga Vam odlučno naglašavam, da narodnost ili nacionalnost nadilazi krajevnu određenost. Zato za primjer, hrvatski katolik u Hercegovini po narodnosti i nacionalnosti ne može biti Hercegovac, nego samo Hrvat kojemu je materinski jezik hrvatski, a po vjeroispovjesti ne može biti bilo koji vjernik ili nevjernik nego samo katolik .

Ako mi Hrvati katolici ne postupimo tako, bit ćemo svrstani u red «ostalih», tj. neizjašnjenih, neopredijeljenih i bezimenih.

Time bismo zanijekali svoje hrvatstvo i svoje katoličanstvo. A i naše hrvatstvo i naše katoličanstvo je natopljeno Kristovom spasiteljskom krvlju i krvlju tolikih naših mučenika i hrabrih branitelja.
Kad ne bismo u Popisu označili svoje hrvatstvo i katoličanstvo, mi bismo svoje buduće naraštaje proglasili strancima i lutalicama u Domovini njihovih očeva, djedova i pradjedova.
Stoga se na popis odmah pripravite s potrebnim ispravama ili dokumentima! A odgovorno odazovite i pravim se nacionalnim i religioznim imenom svjesno nazovite!        

Humački glasnik - fra Ivan Boras, župnik

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari