Scenarij epiloga ubojstva generala Blaža Kraljevića i osam HOS-ovaca

s puškom

Prije 21 godinu, 13. kolovoza 1992. sahranjeno je osam ubijenih HOS-ovaca iz pratnje generala HOS-a Blaža Kraljevića. Već sutradan, 14 kolovoza 1992., u rodnom mjestu Lisice kod Ljubuškog sahranjen je i Kraljević. Nakon njihove sahrane i jedne od najveće mrlje u novijoj povijesti hrvatskog naroda u BiH i već više od dva desetljeća, slobodno bi se, narodskim jezikom, moglo kazati - Ujeo vuk kenjca.

O sukobu pratnje generala HOS-a i antiterorističke skupine kojom je službeno zapovijedao Mladen Naletilić Tuta već je ispisano na stotine redova teksta.
Da podsjetim, tog dana na punktu kojeg su osiguravali pripadnici HVO-a, zvanom 'Glamuzinove kuće' u Kruševu, stradalo je devet pripadnika HOS-a (general Kraljević i osam vojnika u pratnji), jedan pripadnik HVO-a, dok su dvojica ranjena.

Međutim, kako sada stvari stoje, ovaj slučaj uskoro će biti pokrenut s mrtve točke, uskoro će biti sazivani na saslušanja izravni i neizravni akteri ovog krvavog događaja, a među njima i vrlo 'zvučna' imena.
Veliki izazov bio je, i nakon 21 godine samo pustih obećanja o pokretanju procesa, pisati tekst o sukobu u mjestu Kruševo kod Mostara, tog 9. kolovoza 1992. Veliki je izazov donijeti neki novi kut priče, doznati nešto novo, do sada nikada objavljeno.
I ono najvažnije, prozivana "druga strana" do sada se uvijek relativno tiho branila od teških optužbi, kada je Hrvat ubio Hrvata.

No ono što je velika novina u ovom slučaj je ta da su pojedini od aktera spremni svjedočiti (i odgovarati) za učinjeno, ali samo za jednog ubijenog HOS-ovca, a ne njih devetoricu!
Ovo je velika novina u cijelom slučaju, a koja se temelji na tezi "druge strane" da su okršaj u Kruševu prvi počeli HOS-ovci i to jedan od HOS-ovaca, te da su ostali morali uzvratiti vatrom. Ovom prilikom, nakon nekoliko sekundi stravične pucnjave, živ je ostao samo jedan pripadnik HOS-a. No, i on je ubijen. Upravo za tog ubijenog, pojedini su spremni odgovarati, dok bi se ostali ubijeni HOS-ovci sveli u "kategoriju samoobrane".

Ovaj scenarij se već duže vrijeme razrađuje, vođen logikom "bolje odgovarati za jednoga nego za devetoricu", a koliko će "piti vode" ostaje za vidjeti.

Postoji odgovor "druge strane" i na logično pitanje zašto su punkt držali 'Tutini specijalci', a ne 'obični' pripadnici HVO-a: Zato što je, prethodno putujući u Mostar, jedan iz Kraljevićeve pratnje, nakon što je podignuta palica i znak STOP, pripadnika HVO-a – ošamario. Ovo je, navodno, bio i povod za pojačanje na punktu.

Pitanje na koje se mora pronaći odgovor je i to: zašto su tijela ubijenih HOS-ovaca stavljena na kamion, odvezena prvo u Široki Brijeg ispred sjedišta Kažnjeničke bojne te potom proslijeđena prema Splitu. Poznato je da su tijela, navodno s namjerom da se bace u more, zaustavljena u Omišu jer su prolaznici zamijetili kapanje krvi iz kamiona. Vozač je pobjegao, a nakon otvaranja kamiona uslijedio je šok viđenim. Potom su tijela proslijeđena na splitsku patologiju, koja može dati odgovore o prirodi, smjeru i težini ozljeda na tijelima. Dakle, zašto su tijela vožena ka Splitu kada su se mogla baciti u more i prije Makarske, ako je to bila namjera?

Tuta ne želi ponovno robijati zbog drugih?

Međutim, znakovita je nedavna izjava predsjednika HSP-a BiH Zvonka Jurišića koji je u intervjuu za Dnevni list kazao da je "bio s Mladenom Naletilićem Tutom koji mu je kazao da sa zločinom u Kruševu nema ništa i da mu je žao".

Ova Naletilićeva izjava svakako se kosi s izjavama koje je davao netom nakon događaja u Kruševu, a koje su zapisane i za koje postoje živi svjedoci. Za mnoge je ovo značilo i Tutino aboliranje zločina za koje je godinama prozivan no sada, u novonastalim uvjetima, to bi moglo značiti još nešto: Da mu je dosta robijanja za tuđe grijehe te da mu ne pada na pamet odležati još niz godina za nešto što (možda) nije naredio i učinio.

Podsjetimo, Mladen Naletilić Tuta tek nedavno je izdržao zatvorsku kaznu (dvije trećine od 20 godina) na koju ga je osudio haški sud. Tutino "neraspoloženje" za novo robijanje ima još dodatnu težinu jer u Širokom Brijegu, kako se govori u kuloarima, više nije tako omiljen među nekim dojučerašnjim vojnicima, koji su sada u većini biznismeni ili dobrostojeći ljudi, sa željom da što prije zaborave ratne epizode.

Čini se, ova njihova želja ipak će sačekati.

Kako se neslužbeno doznaje, slučaj ubojstva HOS-ovaca u Kruševu, kao i jednog pripadnika HVO-a te dva ranjena, ne bi trebao dočekati neriješen i 22. godišnjicu i to ponajviše zbog brojnih svjedoka: preživjeli akteri događaja na Kruševu, dvojica putnika iz Čitluka koji su se (vozeći prema Mostaru) zatekli na mjestu događaja (tom prilikom je jedan lakše ranjen u nogu), vozač kamiona s tijelima itd...

Naime, poznato je da je tadašnji politički vrh HDZ-a i HVO-a, odnosno HZ HB-a, na sve načine želio anulirati postrojbe HOS-a i njihovog zapovjednika koji se nisu željeli podčiniti njihovom zapovjedništvu. Čak se planiralo i uhićenje Kraljevića kao i njegovih najviših suradnika.

U svakom slučaju, epilog ovog krvavog događaja bliži se kraju, a o istom će svakako svjedočiti i Bruno Stojić, nekadašnji ministar obrane HZ HB koji u Haagu, zajedno sa ostalom petoricom, čeka pravomoćnu presudu.

Dragocjene informacije o ovom trebao bi dati i Ivo Lučić, nekadašnji šef SIS-a HZ HB, kao i Miroslav Tuđman njegov kolega po dužnosti u Zagrebu, ali i Ivan Andabak, nekadašnji šef sigurnosno-obavještajne službe u Kažnjeničkoj bojni, osuđen pa oslobođen za šverc 660 kilograma kokaina preko riječke luke, ali i često prozivani Vice Vukojević jedan od osnivača HZ HB i bivši ustavni sudac u Hrvatskoj.

Tuđman i Šušak odlikovali Kraljevića

Predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Hrvatske dr. Franjo Tuđman, na prijedlog ministra obrane RH Gojka Šuška i Državnog povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja, odlikovao je 3. prosinca 1996. Blaža Kraljevića odličjem koje se dodjeljuje svakomu poginulom borcu u obrani Hrvatske – Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom (Narodne novine br. 9/1997.) Ništa manje, a ni više. HSP je Blažu Kraljeviću posmrtno dodijelio čin krilnika.

General Blaž Kraljević i njegovih osam suboraca, Mario Medić, Osman Maksić, Ivan Grbavac, Šahdo Delić, Gordan Čuljak, Vinko Primorac, Rasim Krasniqi i Marko Stjepanović, u nedjelju 9. kolovoza 1992. ubijeni su u selu Kruševo, u naselju Glomuzina kuće i ni do danas nitko nije odgovarao za njihovo ubojstvo.

Život je izgubio i vojnik Kažnjeničke bojne, tzv. Brazilijano, a dvojica su ranjena.

Nakon ubojstva Kraljevića i njegove pratnje, jedinice HOS-a počele su se rasformiravati - Bošnjaci su nastavljali ratovati u redovima Armije BiH, a Hrvati u HVO-u, a uskoro su uslijedili i sukobi među Bošnjacima i Hrvatima.

Vera Soldo [ republikainfo.com ]

Komentari

samo da ispravim nije ivan grbavac nego ivan granic

Scenarij epiloga ubojstva generala Blaža Kraljevića i osam HOS-ovaca

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto