Općinske lige MZ su ljetni sportski hit

ljubuski.info

Malonogometno natjecanje proisteklo iz dugogodišnje tradicije i uobličeno u organiziranu sportsku rekreaciju, lige mjesnih zajednica, i ovog ljeta je pokrenuto u deset općina koje će potom imati završno nadmetanje u Livnu.

Tradicionalna natjecanja lokalnih zajednica se održavaju u sljedećim općinama: Mostar, Čapljina, Čitluk, Grude, Livno, Ljubuški, Posušje, Stolac, Široki Brijeg i Tomislavgrad, a njihov cilj je razvoj sportske rekreacije i popularizacija malog nogometa. U svim tim sredinama natjecanje ima i sportsko-zabavni karakter jer okuplja veliki broj gledatelja koji uz utakmice provode ugodne ljetne večeri.

Svake godine se u ovim ligama pojavi i veći broj mladih igrača, a ovog ljeta imamo i uvećan broj ukupno prijavljenih ekipa: Posušje (31 momčad), Tomislavgrad (26 – gdje se igra tradicionalno veliki nogomet), Široki Brijeg (24), Ljubuški (23), Čapljina (22), Mostar (21), Čitluk (21), Grude (17), Livno (16) i Stolac (12). Dakle, na ovim natjecanjima sudjeluje 213 momčadi mjesnih zajednica, odnosno oko 2600 igrača i oko 450 službenih osoba momčadi. Veliko zanimanje gledatelja se mjeri na desetke tisuća ljudi. To su brojke koje ukazuju da ovo natjecanje po masovnosti sigurno predstavlja jedan od najvećih projekata sportske rekreacije kod nas.

"Zbog toga s pravom razmišljamo da se uključimo u projekt UEFA Programa Grassroots ili popularno "Bazični nogomet" jer naše natjecanje ima sve oblike spomenutog programa. Osim toga, razmišlja se i o širenju natjecanja na druge prostore u prvom redu središnju Bosnu i Posavinu", kaže Mile Prusina, predsjedatelj Međužupanijske koordinacije za općinska malonogometna natjecanja MZ, inače tajnik Sportskog saveza Brotnja Čitluk i dugogodišnji sportski djelatnik.

Tehnički organizatori natjecanja su sportski savezi općina uz suorganizaciju MZ.

"Najveće značenje i bit natjecanja je što svaka momčad MZ predstavlja jedan vid mini kluba i što igrači koji nastupaju imaju veliku odgovornost jer ih obvezuje pripadnost ekipama za koje se mora "ginuti", dok su posebna priča navijači koji to prate sudjelujući s veseljem ili tugom", izjavio je Mile Prusina.

Uz ova natjecanja dolazi i do razvoja sportske infrastrukture kroz izgradnju ili uređenje igrališta u lokalnoj zajednici, a najbolji primjer je općina Čitluk u kojoj gotovo svaka mjesna zajednica ima adekvatan teren.

Livno domaćin završnice

Po završetku općinskih natjecanja draž predstavlja završni turnir općinskih pobjednika, Liga Hercegovine, koji se ovog ljeta organizira po 9. put. Ove godine domaćin - organizator po sustavu rotacije je Općina Livno koja ima veliku tradiciju malog nogometa, a poseban kontinuitet MNK Seljak, od ove sezone ponovno član Futsal Premier lige BiH.

Ersan Bijedić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari