Kako Dragan Čović svom zetu "šteli" posao glavnog "vazduhoplovca"!?

ljubuski.info

Prije par godina u Dnevnom avazu se moglo dosta zanimljivog pročitati o kriminalnoj hobotnici na čelu s dr. Draganom Čovićem, međutim već neko vrijeme u najtiražnijem bh dnevniku takvih tekstova više nema!

Promjena uređivačke politike, novi "vjetrovi", šta li je? Ma nije ni bitno. Zanimljivo je malo zaviriti u njihovu arhivu, pa evo ovom prilikom kratak osvrt na jedan tekst iz 2009. godine budući su radnje koje se tu spominju aktualne i danas, pa bi mogle postati "tople" i u ove vruće ljetne dane.

Naime, u to vrijeme je državni ministar financija Dragan Vrankić blokirao preuzimanje potpune kontrole države BiH nad našim nebom zbog Davorina Dade Primorca, zeta svog stranačkog šefa, predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a o tome je prvi pisao upravo Dnevni avaz.

"Kakvu štetu naša država trpi govori i činjenica da bi preuzimanjem kontrole BiH godišnje u proračunu samo po ovoj osnovi inkasirala čak 60 milijuna KM! Naše nebo već desetljeće i pol kontroliraju centri u Beogradu i Zagrebu. Zato svaka daljnja blokada kontrole bh. neba izravno ide u korist susjednih zemalja. Naime, Vrankić je na Vijeću ministara BiH doslovno blokirao imenovanje Upravnog vijeća Agencije za kontrolu neba, jer se Primorčevo ime nije našlo među šest članova tog tijela" - pisao je tadašnji Avaz.

Rudo Vidović, državni ministar prometa, objasnio je za sarajevski list da, prema zakonu, Upravno vijeće čine predstavnici državnih ministarstva prometa, financija i obrane, entitetskih vlada, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i predstavnik Agencije, koji će biti izabran kad ona počne s radom.

"Zatražili smo od svih institucija da predlože imena za članove tog vijeća. Mi smo Vijeću ministara predložili šest imena, po dva Bošnjaka, Srbina i Hrvata. U njemu su dvije žene, diplomirane pravnice, jedan pilot, ekonomist, inženjer zrakoplovstva... Taj prijedlog nije izglasan, niti je odbijen. Zapravo, ministar Vrankić je tražio dodatne konzultacije" - kaže u to vrijeme ministar Vidović.

Na pitanje je li točno da je blokada napravljena jer u sastav Upravnog vijeća nije prošao Čovićev zet, Vidović kaže "da je i on to čuo".
"No, radi li se o Čovićevom zetu ili ne, ja ne mogu komentirati, jer ne znam njegovog zeta. Ali, postoje špekulacije da je sve zaustavljeno zbog toga. Vrankić je samo rekao kako nema spremnosti da se podrži ovaj prijedlog Vijeća i da traži dodatne konzultacije" - pomalo "lageći" (gdje neće on znati da to nije Čovićev zet?) tada izusti Vidović.

Prema njegovim riječima, Vrankić je ranije dostavio prijedlog tri imena iz njegovog ministarstva. Među predloženim je bio i Čovićev zet Primorac, koji uopće ne radi u Ministarstvu financija BiH!?
"U Vijeće je prošao Srbin. Predlagao je i jednu Bošnjakinju i Hrvata, ali je Srbin ocijenjen kao najbolje rješenje. Ne možemo sada poremetiti nacionalni balans i ići s imenima onih koji nisu predstavnici institucija. Ministarstvo financija mora imati svog kvalitetnog čovjeka u Vijeću zbog kontrole financijskih tokova, jer očekujemo da Agencija godišnje može zaraditi 30 milijuna eura" - istakao je Vidović.

On potcrtava da je prijedlog sastava Vijeća izrađen isključivo prema stručnim kvalifikacijama.

Tako je to bilo 2009. godine, a gdje smo danas?

BH ANSA je Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, osnovana je u svibnju 2009. godine, ali do danas još uvijek nije započela s operativnim radom, nema stalno uposlenih, te nema stalnu upravu, a samo prošle godine imala je oko 20 milijuna KM prihoda!

Prema zakonu, Agencija je neprofitna i financijski samostalna institucija koja se financira sredstvima ostvarenim na osnovi pružanja usluga u zračnoj plovidbi, odnosno od rutnih naknada!

Natječaj za imenovanje direktora i zamjenike direktora Agencije raspisan je još u veljači prošle godine, ali koverte s pristiglim prijavama nisu otvorene, jer nisu bili usvojeni pravilnici o sistematizaciji i plaćama!

Raspitali smo se malo i o tome kakve su tamo plaće? Mjesto u Upravi BHANSA-e mjesečno vam donosi 2.750 KM, a mjesto u Vijeću čak 4.900 KM! Sistematizacijom radnih mjesta predviđeno je 550 zaposlenih!

Idemo dalje, onako malo na činjenično stanje.

Čovićev zet (Davorin Primorac) od same uspostave Agencije je član Vijeća ispred BHDCA (Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine), a radi na mjestu stručnog suradnika u FEDCAD-u (Direkciji za civilno zrakoplovstvo Federacije Bosne i Hercegovine), koja se nalazi u sastavu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija!

Marin Raspudić, koji je ujedno direktor Zračne luke Mostar od 1998. godine i predsjednik uprave NK „Zrinjski“ iz Mostara, istodobno se nalazi na mjestu v.d. direktora BHANSA-e.

Naime, na 125. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 24.06.2010. Vijeće ministara je na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa dalo suglasnost na rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti Uprave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

Ovim je rješenjima za vršitelja dužnosti direktora Agencije imenovan Marin Raspudić, a za v.d. zamjenika direktora imenovani su Đelal Hasečić koji je istodobno zamjenik direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Damir Ćopić koji je istodobno direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS.

Prošle su tri godine od prvog imenovanja privremene uprave, a dva je puta bila birana ista privremena uprava????

Prije nego što je natječaj za imenovanje direktora i zamjenike direktora Agencije uopće objavljen, unaprijed se počelo neslužbeno govoriti da će direktor Agencije biti Čovićev zet – Primorac, a da će na njegovo mjesto u Vijeću Agencije biti postavljen Marin Raspudić!

Čović je na mjesto šefa financija u upravi BHANSA-e postavio zetovog brata Ivicu Primorca!

Iz neslužbenih izvora se doznaje da je prije mjesec dana bio prijedlog na Vijeću Agencije da Primorac bude izabran za novog v.d. direktora Agencije, ali nije dobio dovoljan broj glasova, pa je odmah nakon toga objavljen natječaj za imenovanje nove stalne uprave (02.07.2013.).

javno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari