Tek nakon obustave invalidnina načelnici Gruda, Širokog i Posušja na razgovoru "sa Sarajevom"

Nakon što je ministar za branitelje F BiH Zukan Helez najavio obustavu isplata invalidninda ua 2.109 korisnika obiteljskih i osobnih invalidnina iz općina Grude, Posušje i Široki Brijeg, načelnici ovih općina, kako doznaje republikainfo.com, kontaktirali su ministra i izjasnili se da su, po ovom pitanju, otvoreni za dogovor kako ne bi trpjela braniteljska populacija.

Tako će, tek nakon što su obustavljene isplate korisnicima, a među kojima je i najveći broj onih koji zbog neisplate trpe ni krivi ni dužni, načelnici Miro Kraljević, Ljubo Grizelj i Branko Bago, pokušati iznaći rješenje za novonastali problem.

O ovom je Vladu izvijestio i resorni ministar Helez, kazavši kako je od načelnika Gruda i Širokog Brijega dobio dopis u kojem se ističe spremnost oko rješenja ovog gorućeg problema.

Podsjetimo, već prije su iz mjerodavnog federalnog ministarstva izvijestili da će u općinama Grude, Posušje i Široki Brijeg, koje su odbile dostaviti predmete za reviziju korisnika prava, biti obustavljena isplata obiteljskih i osobnih invalidnina za čak 2.109 korisnika.

Iz Vlade su istaknuli da se radi o kontiuniranim opstrukcijama u provođenju revizije braniteljske populacije te su uputili pismo upozorenja i zatražili od dužnosnika županije, u kojima se nalaze općine Široki Brijeg, Posušje, Čapljina, Orašje, Grude i Ljubuški da do 21. lipnja 2013. godine dostave dokumentaciju potrebnu za provođenje Zakona o reviziji koju zahtijeva resorno ministarstvo, a koju su navedene općine do tada odbijale dostaviti.

U pismu upozorenja je navedeno da će se, ukoliko spomenute općinske službe ne dostave dokumentaciju na vrijeme, korisnicima čiji spisi ne budu dostavljeni u zadanom roku, obustaviti isplata invalidnina.

U međuvremenu, službe za braniteljsko-invalidsku zaštitu općina Orašje, Ljubuški i Čapljina postupile su po zahtjevu iz pisma i dostavile traženu dokumentaciju, te na taj način omogućile nastavak procesa revizije i isplate invalidnina korisnicima kojima to pravo pripada.

Međutim, invalidnine nisu isplaćene korisnicima u Grudama, Širokom Brijegu i Posušju.

Ova tema i je bila aktualna i na jučerašnjoj sjednici Vlade F BiH.

Vlada FBiH prihvatila je Informaciju o obustavljenim isplatama pripadnicima braniteljske populacije u Federaciji BiH po osnovu Zakona o pravima branilaca i članova njihovih obitelji i Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, priopćeno je danas iz Vlade F BiH.

U skladu sa Zakonom o pravima branitelja i članova njihovih obitelji doneseno je Uputstvo o načinu isplate novčanih primanja, vođenja evidencija o korisnicima prava i izvršenim isplatama i dostavljanju izvješća o utrošenim sredstvima, po kojim su obvezni postupati svi općinski i županijski organi, nadležni za oblast braniteljsko-invalidske zaštite.

U skladu sa Zakonom i Uputstvom, zatraženo je od Ministarstva za pitanja branitelja Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije, da izvrši korekciju dostavljenih obračuna naknada za invalidnine za veljaču i ožujak 2011. godine, korisnicima sa područja Općine Ljubuški.

Nakon što to nije učinjeno, izvršen je uviđaj od strane glavnog federalnog inspektora.

Predmet tog uviđaja je osnovanost zahtjeva u Službi za braniteljsko-invalidsku zaštitu Ljubuški, po pitanju retroaktivnih isplata u periodu od veljače do kolovza 2011. godine, kao i razlozi nepostupanja županijskog i općinskog organa braniteljsko-invalidske zaštite, za ispravku obračuna po osnovu osporenih zahtjeva.

Tijekom 2011., 2012. i za period od siječnja do travnja 2013., Ministarstvo je interveniralo kod dostavljenih općinskih (županijskih) obračuna za sredstva invalidnine, tako što su obustavljene isplate u ukupnom iznosu od 5.257.513,06 KM.

U skladu sa Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i izvršenom kontrolom zakonitosti ostvarenih prava korisnika na osobnu invalidninu putem dostavljenih mjesečnih obračuna u Federalnom ministarstvu su izvršene korekcije kod isplata, u smislu da su se "skidali" s obračuna i isplate oni korisnici
kojima su izdana uvjerenja FMB2, koja praktično znače izlazak iz prava na braniteljsko-invalidsku zaštitu, a kod kojih niže razine vlasti nisu postupile u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima u dijelu korekcije obračuna prema uputama Federalnog ministarstva.

Ukupno je do kraja travnja 2013. godine obustavljen iznos po tom osnovu od 1.210.067,91 KM.

Vlada je obvezala Federalno pravobraniteljstvo, da pokrene postupak za preispitivanje odgovornosti u radu Ministarstva za pitanja branitelja Zapadnohercegovačke županije, kao i nadležnih županijskih organa u drugim županijama, gdje postoje indicije o nesavjesnom radu u primjeni Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Zaduženi su Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida i Federalno ministarstvo financija da u narednih 90 dana, u skladu s Uredbom o računovodstvu, Zakonom o proračunu Federacije BiH i Zakonom o izvršenju proračun Federacije BiH, predlože rješenje vezano za knjiženje i način osiguravanja sredstava po osnovu obustavljenih isplata invalidnina u iznosu od 6.467.580,97 KM.

Vera Soldo [ republikainfo.com ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari