ALBA organizirala studijsko putovanje za vijećnike po Hercegovini

logo

Vijećnici općine Ljubuški su jučer upriličili studijsko putovanje u suradnji sa svojim komunalnim poduzećem ALBA po Hercegovini. Pri tome je težište bilo da se vidi praktično koje su predložene mjere ALBA PJ Ljubuški u budućnosti.

Sortirnica u Čapljini

U Čapljini se pogledala sortirnica ambalažnog otpada koja je pri komunalnom poduzeću. U Mostaru su bili upoznati s radom sortirnice papira i folije s kapacitetom od 300 tona mjesečno. Odlagalište otpada Uborak te novo odlagalište u Mostaru su bili posebna tema studijskog putovanja. Na kraju su vijećnici obišli poduzeće Grafotisak gdje su mogli vidjeti pretovarne stanice ALBA-e, kao i odvojeno prikupljanje otpada u pogonima. Očekuje se da će vijećnici poslije ovoga praktičnog upoznavanja programa ALBA-e uskoro pristupiti realizaciji predloženog plana usvojenog u izvješću o radu poduzeća. ALBA planira regionalno širenje na ostale općine u regiji, a u sklopu toga je općina Ljubuški izrazila želju postati suvlasnik postojećeg poduzeća ALBA radi zauzimanja strateške pozicije kao lidera u komunalnoj djelatnosti. Od nadzornog odbora poduzeća ALBA odobreno je razgovarati u tom pravcu.

Plan za 2013. godinu

Do kraja 2013. planirano je otvaranje novog regionalnog odlagališta u Mostaru. Očekuje se povećanje cijene deponiranog otpada većeg od 100 posto. Na regionalnom odlagalištu vršit će se kontrola otpada preko pokretnih traka i dodatno naplaćivati sve ono što ne pripada u kategoriju komunalnog otpada (gume, kabasti otpad, mesni otpad, medicinski otpad, itd.). U više navrata vršeni su razgovori s općinskim službama i predlagane pripreme koje imaju cilj izgradnju: reciklažno dvorište (izgradnjom reciklažnog dvorišta za komitente bi se omogućilo odvojeno odlaganje), animalni otpad (na ovaj način bi se smanjio maksimalno dotok nekomunalnog otpada), pretovarna stanica (izgradnjom pretovarne stanice bi se značajno smanjili troškovi transporta do regionalnog odlagališta otpada).

Stalno investiranje ALBA-e na području općine Ljubuški privuklo je zanimanje i ostalih općina u Hercegovini koje sada razmišljaju o suradnji s ovom njemačkom tvrtkom. Iz ALBA-e poručuju kako imaju kapacitete, znanje i potreban novac za investicije kako bi sustavno riješili probleme odlaganja otpada na ovim prostorima, ali odluka o početku suradnje je na općinama.

Marko Karačić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari