Privremene zavjete položilo pet novaka

U samostanskoj crkvi svetog Ante Humac na večernjoj svetoj misi u nedjelju  održan je svečani obred polaganja prvih redovničkih zavjeta, obećanja kandidata na sveto siromaštvo, poslušnost i čistoću na godinu dana.
Misno slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Miljenko Šteko koji je na ruke i primio zavjete ovih mladića.

Misno slavlje

“Danas krećete stopama svetog Franje slijedeći Krista, ovi vaši prvi koraci na početku franjevačkog puta koje ste učinili na Humcu upravo su najvažniji i najvrjedniji”, uputio je riječi novacima fra.Miljenko.
Svoje privremene zavjete preksinoć su položili fra Hrvoje Ćurčić (župa Male Gospe, Benkovac), fra Nikola Jurišić (župa Bezgrješnog začeća BDM, Posušje), fra Emanuel Letica (župa sv. Franje Asiškog, Bukovica), fra Jozo Mandić (župa Uznesenja BDM, Široki Brijeg) i fra Antonio Musa (župa Uznesenja BDM, Široki Brijeg).
Nakon godinu dana provedenih u novicijatu, ovi prvi ili privremeni zavjeti siromaštva, čistoće i poslušnosti čine krunu novicijata. Novake su u protekloj godini pripremali meštri fra Drago Vujević i fra Slavko Soldo. Nakon navještaja evanđelja, meštar novaka fra Slavko Soldo prozvao je kandidate za zavjete, na što su oni odgovorili: 'Evo me!' Poslije homilije, u obredu redovničkog zavjetovanja kandidati su obećali da će opsluživati sveto siromaštvo, poslušnost i čistoću na godinu dana. Potom su sva nazočna braća čestitala novozavjetnicima, koji su nakon Vjerovanja izrekli molitve. U koncelebraciji s provincijalom, meštrom i gvardijanom fra Velimirom bio je još dvadeset i jedan svećenik. Na misi je pjevala Frama Humac.

Čestitke slavljenicima

Na kraju misnog slavlja čestitke zavjetnicima, njihovim roditeljima i odgojiteljima uputio je gvardijan fra Velimir Mandić, istaknuvši kako s radošću ispraća ovih pet novaka i s još većim veseljem za tjedan dana dočekuje i novih osam kandidata u novicijatu. Nakon završetka novicijata i polaganja prvih privremenih redovničkih zavjeta, mlada petorka u rujnu odlazi u Zagreb gdje će biti u franjevačkom samostanu u Dubravi, a svoj poziv usavršavat će kroz studij teologije.

 

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari