Samo sloga drugove spašava

Složni su naši drugovi i drugarice parlamentarci na svim razinama vlasti. Od županije preko entiteta do državne razine. Postupaju po sebi svojstvenom pravilu: 'Sve damo, stečene beneficije ne damo. Ni pod koju cijenu'. Jedinstveni su samo u tom stavu. I ni u čemu više.

Po pitanju rješavanja svoga materijalno-financijskog statusa federalni i državni parlamentarci ovlasti su prenijeli na nekakva administrativno povjerenstva preko kojih su osigurali mjesečna primanja između pet do deset tisuća KM. Uz to, zaključili su kako se njihova mjesečna primanja ne mogu umanjivati tijekom mandata. Možete li zamisliti takvo licemjerje predstavnika naših zakonodavnih vlasti. Ovlasti su prenijeli na administrativna povjerenstva kojima oni dirigiraju kako bi zavarali javnost da oni s tim veze nemaju. Iako su dešifrirani i upozoreni od svekolike bosanskohercegovačke i međunarodne javnosti da BiH spada u red najsiromašnijih zemalja u svijetu u kojoj su najplaćeniji predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, oni se na to ne obaziru i složni su jedino u tome da zadrže svoje beneficije. Ne obaziru se oni na činjenicu što je većina umirovljenika s mjesečnim primanjima oko 300.- KM, zapravo da je mjesečna plaća jednog parlamentarca ravna trogodišnjim primanjima jednog umirovljenika što samo po sebi potvrđuje da je riječ o predstavnicima vlasti sa posebnim društvenim potrebama.

'Vlakovi prolaze', a oni se čvrsto drže samo za stečevine bez obzira što će sutra biti. S basnoslovnim financijskim primanjima osigurali su zalihe za sljedećih nekoliko godina u slučaju i da spadnu s vlasti. Do te su mjere složni da iz sigurnosnih razloga većina njih ni na posao ne dolazi. I to ne samo parlamentarci na državnoj razini nego i članovi Vijeća ministara BiH. Traže osiguranje sigurnosnih uvjeta za nastavak svog 'mukotrpnog' ne-rada. Mjesec dana se na poslu pojavili nisu, a plaće će primiti. To po njima nije sporno jer su vlast. Pa gdje to ima osim u BiH, politički trusnoj zemlji,u kojoj erupcija nezadovoljstva osiromašenih masa sve više uzima maha? I ne samo što predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti građanima koje, navodno, predstavljaju ne osiguravaju ni minimum ustavom zajamčenih prava nego i onih, za mnoge, trivijalnih, a za običnog čovjeka gorućih pitanja. Nije li pitanje JMBG trivijalno pitanje o kojem građani u normalnim zemljama i ne razmišljaju, za razliku od BiH gdje su zbog političkog nadmudrivanja mase izašle na ulicu? A o gorućim problemima nema ni govora.

Za preko pola milijuna neuposlenih u ovoj zemlji odgovorni i ne razmišljaju. Unatoč činjenici što u svakoj županiji, entitetu i na državnoj razini imamo ministarstva rada kao samostalna tijela ili kroz neke druge organe, a uz to i zavode za zapošljavanje u svakoj općini, županiji i entitetu, broj neuposlenih se iz dana u dan povećava. Pa kome su onda svrha državna tijela rada osim tamošnjim uposlenicima koji su dovoljni sami sebi, a ne onima ne evidencijama neuposlenih za koja bi trebali tražiti rješenja. Svakako, treba podsjetiti kako je na entitetskoj razini uspostavljena i Agencija za zapošljavanje s ciljem rješavanja globalnog problema neuposlenosti i iznalaženja rješenja i izvan granica BiH ali se njena aktivnost uglavnom ogleda u formalnoj suradnji sa susjednim zemljama i na tom planu riješi određen broj radnika u ljetnoj sezoni, pretežno, ugostiteljskih djelatnika u susjednoj nam Hrvatskoj.

Sve nam dirajte, samo ne u stečena prava, glavni je cilj naših parlamentaraca, izabranih narodnom voljom. Unatoč zahtjeva prosvjednika da zbog teške socijalne slike građana u BiH parlamentarci i ministri na državnoj razini smanje plaće za 30 posto s ciljem ulaganja tih sredstava u fond za liječenje oboljele djece, prozvani se na to i ne obaziru. Dapače, ni po koju cijenu na to ne bi pristali, a kad bi nekim slučajem bili i primorani na to, zasigurno bi se putem suda borili za vraćanje tih prava.

Pravi domoljubi su naši parlamentarci. Izabrani su voljom naroda na što se pozivaju, dok s druge strane za taj narod ništa ne rade. Dapače, od naroda su se odvojili i odgovaraju samo sudu svoje partije koja ih je stavila na izborne liste. Svi su svjesni činjenice da je ovako složena administracija neodrživa i svrha samoj sebi bez mogućnosti stvaranja novostvorene vrijednosti što je uvjet razvoja svakoga društva, ni pod koju cijenu ne pristaju na njezin preustroj. Naravno, bilo koja racionalizacija državne uprave koja bi vodila smanjenju birokratskog aparata izbila bi iz ruku aktualnih političara adute o njihovoj neprikosnovenosti. Upravo u tome treba gledati i reakcije pojedinih političara na prijedlog ekspertnog tima koji je uspostavljen na inicijativu Patricka Moona, američkog veleposlanika u BiH, o preustroju Federacije BiH.

Čim je ekspertni tim, koju sačinjavaju istaknuti bh entelektualci, profesori Mirjana Nadeždin Defterdarević i Mile Lasić, Vehid Šehić, Zlatan Begić, Kasim Trnka, bivši predsjednik Ustavnog suda i Krešimir Zubak, bivši predsjednik Federacije BiH, izašao s prijedlogom preustroja FBiH odmah su reagirali iz Bosanskopodrinjskog kantona kako ni pod koju cijenu neće dopustiti njegovo ukidanje i pripajanje drugom. Bombastičnom se izjavom ovih dana oglasio i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH kako ni pod koju cijenu neće dopustiti stvaranje građanske FBiH jer bi to vodilo nestanku Hrvata te da spomenuti tim u izradi prijedloga nije konzultirao političke predstavnike Hrvata. Nažalost, nitko neće da prizna činjenicu da je ekspertni tim i formiran iz razloga što se politički predstavnici u BiH ni oko čega ne mogu dogovoriti što je i razlog tapkanja u mjestu pa čak i povratku unatrag. Međutim, čim netko izađe sa idejom za nadilaženje neodrživog stanja, nacionalni se lideri oglase predstavljajući se spasiteljima svoga naroda samo s ciljem zadržavanja svoje političke autonomije. Na kraju, nije li općepoznato da su naši drugovi i drugarice političari i parlamentarci složni samo u očuvanju svojih društvenih povlastica i očuvanje države u kojoj besprijekorno funkcionira samo institucionalni kriminal.

Ilija Šagolj [ neznase.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari