Poljoprivreda BiH pred kolapsom

Nakon što je Predsjedništvo BiH prihvatilo odluku o proširivanju primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima na Republiku Hrvatsku počev od 1. srpnja 2013. godine, koja će važiti do dana početka primjene Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH, stigle su reakcije poljoprivrednika iz BiH, odnosno iz Seljačkog saveza FBiH.

Član Upravnog odbora Seljačkog saveza FBiH Dobroslav Bukmir je, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao da da ova odluka nije ništa neočekivano.

Prema njegovim riječima, to, prije svega, nije dobro za poljoprivredu BiH.

"Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi će ulaziti u BiH, a mi u EU ne možemo, osim kože i meda, ne možemo ništa izvoziti. Ja sam već rekao da mi imamo kolaps poljoprivrede i bez toga, a time još više. Hrvatski proizvodi će ovdje biti konkurentni, a mi ako ne možemo izvoziti u EU, onda ne možemo ni u Hrvatsku izvoziti ovo što smo dosad izvozili", pojasnio je Bukmir.

Prema njegovim riječima, poljoprivreda se uništava godinama, a od ponedjeljka će najveći problem imati proizvođači mlijeka i mesa, ali i krumpira.

Dodao je kako je on proizvođač krumpira kojeg danas posljednji put iz BiH izvozi u Hrvatsku.

Bukmir je istakao da će njegove kolege sa sjevera BiH biti u problemu. Svoj krumpir oni neće imati gdje prodati, jer je bh. tržište malo.

"Doći će do kolapsa cijena i vjerojatno do bankrota poljoprivrednika. Takav slučaj je i u mliječnoj proizvodnji", istakao je Bukmir.

On je kazao da će Seljački savez, u čijem se Upravnom odboru nalazi, podržati kolege mljekare iz RS-a i Federacije koji su najavili da će, ako to tako ostane, u roku od 20-tak dana blokirati carinske terminale, granične prijelaze u cijeloj državi.

"Bojim se, kako se sve ovo odvija, da će i ova država biti u kolapsu, a ne samo poljoprivreda . Ipak, mi ćemo nešto pokušati. Nije problem okaniti se proizvodnje, ali šta onda raditi. Ja ne vidim da su dobri ni ostali dijelovi privrede", rekao je Bukmir.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je na 47. vanrednoj sjednici donijelo Odluku o proširenju primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima na Republiku Hrvatsku.

Ovom odlukom se prihvaća prošenje primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima na Republiku Hrvatsku počev od 1. srpnja 2013. godine, koja će važiti do dana početka primjene Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Europske zajednice, s jedne, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

AA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari