Građani najsiromašniji, parlamentarci među najplaćenijim u Europi

BH parlamentarci među najbolje plaćenim su u Europi: osnovne plaće kreću im se od 3.991 KM do 4.134 KM. No, to je samo osnovica na koju se "dodaju" obvezni mjesečni paušal od 712 KM, topli obrok od 168 KM, naknade za smještaj, prijevoz, reprezentaciju, troškov mobitela itd. Istodobno, prosječna plaća u BiH iznosi 825 KM, minimalna mirovina u RS-u 160 KM, a u F BiH 310 KM.

Vrhunac političke krize u BiH je insistiranje zastupnika iz RS-a, ali i iz dva HDZ-a, o "neispunjavanju sigurnosnih uvjeta u radu parlamentarnih institucija", koje im postaju izlika za nedolazak u Sarajevo, odonosno, potpunu blokadu funkcioniranja vlasti. I sve to unatoč ocjenama mjerodavnih institucija kako nema opasnosti za njihov rad.

Istodobno, dok ovi parlamentarci sve češće dovode u pitanje državu BiH, nerijetko ističući da je "kao takva" neodrživa, bez imalo sustezanja, premišljanja i dvojbe, svakog mjeseca od te iste države naplate i do 9.000 KM.

No, ono što je nevjerojatno je i to da će parlamentarci svoje plaće naplatiti i za ovaj lipanj, iako od tzv. "talačke krize" od strane nezadovoljnih građana zbog nedonošenja zakona o JMBG-u od 6. lipnja, nisu ni došli u blizinu zgrade institucija, a kamoli u udobne fotelje parlamenta.

Ipak, njihovim nedolaskom, osim novca koji će im se isplatiti, BiH nije puno izgubila jer većina njih u zastupničkim klupama samo "kradu bogu dane", slijedeći dogovore iz svojih središnjica da dogovora u parlamentu - nema.

Dakle, i "Sarajevom ostrašena", zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević možda će pronaći 6.000 razloga za pronalaženje satisfakcije: osnovicom plaće od 4.039 KM, zastupničkim paušalom od 712 KM, toplim obrokom od 8 KM po danu, nanadom za članstvo u povjerenstvima, prijevozu itd.
Još bolje prolazi ne manje bučna i SNSD-ovka Dušanka Majkić, koja je s 7.363 KM među najbolje plaćenim parlamentarcima u BiH.

Nije loše ni predsjedniku PDP-a Mladenu Ivaniću sa svojih 7.040 KM, kao ni HDZ-ovcu Mati Franjičeviću, SDA-ovcu Šemsudinu Mehmedoviću sa 7.061 KM itd.

Dobro ide i predsjedateljima kao i zamjenicima oba doma Parlamenta sa samo osnovicama plaće od 4.134 KM, ne računajući bojne beneficije i doatacije tako da im mjesečna primanja iznose i do 9.000 KM. Među ovim sretnicima su, naravno, Denis Bećirević, Milorad Živković, Dragan Čović, Božo Ljubić, Ognjen Tadić i Sulejman Tihić.

Potrebno je podsjetiti da bh parlamentarci primaju plaće sedam puta više od prosječne bh plaće, što nije slučaj ni u jednoj europskoj državi - u većini europskih zemalja taj omjer najviše je do tri puta.

Bh parlamentarci, po svemu sudeći, imaju primanja ravna najboljim menadžerima, dok im je vlastita zemlja, koju često negiraju, u najgoroj političkoj krizi u njenoj novijoj povijesti.

Pitanje kojima se građani svakako trebaju pozabaviti je: Vrijede li bh parlamentarci tolikih novaca najsiromašnije države u Europi.

Vera Soldo [ Republika ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari