Vlada podržala Heleza - nema invalidnina u Čapljini, Širokom, Ljubuškom, Posušju i Orašju

galama

Federalna Vlada na jučerašnjoj je sjednici izglasala obustavu primanja braniteljima u većinskim hrvatskim općinama u Hercegovini, a što je predložio federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez (SDP).

Ministar rada i socijalne skrbi Vjekoslav Čamber (HSP), ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović (NSRZB) i svi ministri iz SDA glasovali su protiv takve odluke.

Ante Krajina, čiji glas je prevagnuo pri donošenju ove odluke, je obustavu podržao zbog MMF-a, kako je naveo, iako se s odlukom u potpunosti ne slaže niti podržava ovakav način provođenja revizije od strane minsitra Heleza.

Podsjetimo, Helez je naložio obustavu isplata invalidnina za pripadnike Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u pet većinskih hrvatskih općina tvrdeći da je onemogućen pristup federalnim revizijskim timovima, a što su oštro osudili hrvatski predstavnici u vlasti najavljujući tužbe protiv ministra.

Revizijskim timovima federalnog ministarstva branitelja onemogućen je pristup podacima o braniteljima u općinama Čapljini, Širokom Brijegu, Ljubuškom, Posušju i Orašju zbog čega je Helez zatražio od federalnog ministarstva financija obustavu isplate invalidnina za svibanj.

Iz ZHŽ-a su najavili tužbe protiv ministra, a smatraju da reviziju provodi nelegalno. U Vladinu priopćenju sa današnje hitne sjednice nije se konkretiziralo o ovoj temi.

"Vlada inzistira na nastavku provođenja potpune revizije korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite u skladu sa Zakonom i Dinamičkim planom s ciljem izvođenja iz prava svih onih kojima ona ne pripada", navodi se u priopćenju sa sjednice Vlade.

"Rečeno je da nema ciljane revizije prema komponentama, nego samo prema onima koji zloupotrebljavaju ovo pravo. Potpuna revizija je važan uslov kreditnog aranžmana s MMF-om i njezino neprimjenjivanje bi ozbiljno ugrozilo fiskalni sustav FBiH", zaključak je Federalne vlade.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari