Vlada podržala Heleza - nema invalidnina u Čapljini, Širokom, Ljubuškom, Posušju i Orašju

galama

Federalna Vlada na jučerašnjoj je sjednici izglasala obustavu primanja braniteljima u većinskim hrvatskim općinama u Hercegovini, a što je predložio federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez (SDP).

Ministar rada i socijalne skrbi Vjekoslav Čamber (HSP), ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović (NSRZB) i svi ministri iz SDA glasovali su protiv takve odluke.

Ante Krajina, čiji glas je prevagnuo pri donošenju ove odluke, je obustavu podržao zbog MMF-a, kako je naveo, iako se s odlukom u potpunosti ne slaže niti podržava ovakav način provođenja revizije od strane minsitra Heleza.

Podsjetimo, Helez je naložio obustavu isplata invalidnina za pripadnike Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u pet većinskih hrvatskih općina tvrdeći da je onemogućen pristup federalnim revizijskim timovima, a što su oštro osudili hrvatski predstavnici u vlasti najavljujući tužbe protiv ministra.

Revizijskim timovima federalnog ministarstva branitelja onemogućen je pristup podacima o braniteljima u općinama Čapljini, Širokom Brijegu, Ljubuškom, Posušju i Orašju zbog čega je Helez zatražio od federalnog ministarstva financija obustavu isplate invalidnina za svibanj.

Iz ZHŽ-a su najavili tužbe protiv ministra, a smatraju da reviziju provodi nelegalno. U Vladinu priopćenju sa današnje hitne sjednice nije se konkretiziralo o ovoj temi.

"Vlada inzistira na nastavku provođenja potpune revizije korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite u skladu sa Zakonom i Dinamičkim planom s ciljem izvođenja iz prava svih onih kojima ona ne pripada", navodi se u priopćenju sa sjednice Vlade.

"Rečeno je da nema ciljane revizije prema komponentama, nego samo prema onima koji zloupotrebljavaju ovo pravo. Potpuna revizija je važan uslov kreditnog aranžmana s MMF-om i njezino neprimjenjivanje bi ozbiljno ugrozilo fiskalni sustav FBiH", zaključak je Federalne vlade.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Operacija katanac Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nosite to odavde! Slobodan Milas
ljubuski.info
Povratak otpisanih Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto