Braco i dalje fascinira Amerikance

ljubuski.info

Hrvatski iscjelitelj Josip Grbavac, poznatiji kao Braco, godinama iscjeljuje po Americi, a nedavno je uspio dobiti i trogodišnju vizu O-1. "Zgoditak" je to koji je uglavnom rezerviran samo za olimpijske prvake i najbolje znanstvenike. No Braco ga nije "zaradio" svjetskim rekordom ili doktoratom nego "čudotvornim pogledom". Koliko je fascinirao Amerikance, svjedoči i činjenica da je i Huffington Post odlučio provjeriti tko je taj hrvatski vidovnjak koji se krije iza naziva "mali brat".

Bracu je prošlog vikenda u njujorškom hotelu New Yorker na skupu predstavio agent Johnny Pendel, bivši ovisnik o kokainu i agent grupa poput Cream i Allman Brothers Band.

"Jučer sam bio opijen kao nikada prije" – kazao je Podell te dodao kako "osam dolara nije loše" jer da je za to znao "prije 30 godina, uštedio bi mnogo novaca".

No ono što posebno fascinira Amerikance, kojima new age gurua nikada nije nedostajalo, činjenica je da Braco u iscjeljivanju ne koristi ništa osim pogleda. Zaintrigiralo je to i kolumnista uglednog portala koji je otišao posjetiti skup te se uvjeriti kako Braco djeluje.

"Učinkovit je on trgovac. Njegov kult ličnosti nema kult ličnosti, a kažu da radi sve, od smanjivanja tumora do bacanja ljubavnih čini, a da nikoga ne dotakne" – napominje kolumnist. Ističe i da većina Bracinih gostiju s njim ne može ostvariti komunikaciju jer on od 2008. ne razgovara ni s kim osim s obitelji i prijateljima. Omogućuje mu to da iscjeljuje što veći broj ljudi. Upravo zbog te osobine 2010. godine poznati američki radijski voditelj Howard Stern zapitao je nije li "tihi" iscjelitelj možda mentalno zaostao?

Iako Braco u SAD-u ima mnogo pobornika, poput američkog političara hrvatskog porijekla Dennisa Kucinicha koji ga je prije dvije godine odveo na privatnu turneju po Kongresu i pomogao mu dobiti 0-1 vizu, mnogo je onih koji poput kolumnista sumnjaju u njegove iscjeliteljske sposobnosti.

Naime, do sada nitko nije uspio dokazati da ijedna iscjeliteljska tehnika djeluje, a kritičari tvrde kako su Bracini skupovi organizirani tako da njegovo 10-minutno pojavljivanje pred uzbuđenom publikom djeluje kao placebo efekt.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari