Za usvajanje jednog zakona zastupnici naplate 200.000 KM

ljubuski.info

Zastupnici oba doma federalnog Parlamenta, njih 156, u 2012. godini održali su 31 sjednicu što je oko 290 sati aktivnog rada i završili proceduru za 49 zakona, za što su od države naplatili 10,3 milijuna maraka.

Jednostavnom računicom dolazi se do zaključka da je za usvajanje svakog zakona parlamentarcima plaćeno više od 200 tisuća maraka, ili 1200 maraka po glavi zastupnika. Uz plaće i naknade 156 izabranih zastupnika koristi i ostale pogodnosti koje su im na raspolaganju, pa se tako dodatni novac izdvaja i za putne troškove i odvojeni život, ali i za plaćanje doprinosa. Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH radeći financijsku reviziju Parlamenta FBiH dolazi do podataka da su parlamentarci u oba doma uzimali novac za sve povoljnosti, kao i za putne troškove i topli obrok iako nije vođena točna evidencija o njihovom boravku na poslu.

Nema evidencije o radu

Za topli obrok u Zastupničkom domu izdvojeno je 173.112 maraka, a troškovi prijevoza u dane vikenda izabranih profesionaliziranih dužnosnika koji koriste pravo na odvojeni život iskazane su u iznosu od 125.194 marke. U 2012. nije se vodila evidencija o njihovom radu.

"Zbog navedenog ne možemo potvrditi da je isplata vršena na osnovi valjanog dokumenta koji predstavlja zakonsku osnovu", zaključuju revizori. Kada je u pitanju Dom naroda, za topli obrok se izdvojilo 86.302 marke, a za troškovi prijevoza u dane vikenda izabranih profesionaliziranih dužnosnika 64.600 maraka. Ni za njih nije vođena evidencija o nazočnosti na poslu.
Na materijalne usluge Zastupnički dom potrošio je 1,3 milijuna maraka, a uz to nisu knjižili višak od 83 tisuće maraka u odnosu na odobreni novac. Dom naroda je za ove namjene potrošio 644.640 maraka. Za ugovore o djelu Zastupnički dom je izdvojio 94.571 marku, a Dom naroda 24.506 maraka.

"Tankali" u ukradeni automobil

Troškovi goriva i održavanja službenih vozila u Zastupničkom domu iznosili su 33.815 maraka. Navedeni troškovi su u odnosu na prethodnu godinu veći za 3662 marke. Prema pregledu službenih vozila u Zastupničkom domu, na raspolaganju je šest vozila od čega je jedno vozilo dobiveno na korištenje od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a drugo od Federalnog ministarstva pravosuđa koje je ukradeno u travnju prošle godine.

Kada je u pitanju ovaj automobil, zanimljiv podatak je taj da je u automobilu prilikom krađe ostala elektronička kartica za točenje goriva te da su lopovi tijekom lipnja i srpnja nesmetano natočili gorivo u iznosu od 737 maraka u taj automobil. Zanimljivo je da se nitko iz Parlamenta nije dosjetio blokirati ukradenu karticu čime su lopovima omogućili dva mjeseca vozati se na račun države.

Kada je u pitanju Dom naroda, krađe automobila ove godine nije bilo, no oni su na gorivo i održavanja potrošili 29.370 maraka, a oba doma nisu vodila točnu evidenciju o korištenju automobila zbog čega federalni revizori nisu mogli utvrditi je li novac transparentno potrošen.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari