Aluminij najavio gašenje pogona

Iz mostarskog Aluminija je priopćeno kako će najveći bosanskohercegovački izvoznik 17. lipnja pristupiti gašenju svojega cjelokupnog postrojenja.

Ovu odluku jednoglasno je usvojilo Nadzorno vijeće Društva, na prijedlog direktora Ive Bradvice, jer, kako se navodi u priopćenju, Aluminij više ne može nastaviti s poslovanjem u uvjetima aktualnih cijena električne energije i primarnoga aluminija. U trenutnim uvjetima Aluminij od početka godine ostvaruje 9,7 milijuna maraka gubitka mjesečno. Automatizmom su suspendirane sve odredbe postojećega Pravilnika o radu Aluminija koje se odnose na osobne dohotke i na sva druga davanja, a pravnoj je službi naloženo da izradi program zbrinjavanja tehnološkoga viška i, za sljedeću sjednicu Nadzornoga vijeća, zakazanu za 20. lipnja, pripremi prijedlog odluke o visini plaća u Aluminiju.

"Proizvodnja pod ovakvim uvjetima više nema smisla. Naš je jedini izlaz u potpunomu zaokrenutu u postojećim odnosima obaju vlada prema Aluminiju (Vlade FBiH i Vlade RH) i, s obzirom na to da nisam u mogućnosti uopće ostvariti kontakt s Vladom FBiH odnosno da onaj dogovor o konačnom utvrđivanju naše strukture kapitala, s kojim bismo jedino mogli zatražiti nužna obrtna sredstva, a koji je najavljen 18. travnja, predsjednik Vlade FBiH još nije potpisao, osobno sam zatražio od hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića da pokuša pitanje Aluminija izdići na razinu dvaju vlada. No, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao predložiti članovima", kazao je direktor Bradvica.

Dodao je kako je ovakva odluka bila jedina moguća kako bi se "spriječilo slijetanje Aluminija u provaliju, odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontroliranoga stečaja". "Aluminij je, govoreći rječnikom kriznoga upravljanja, došao do točke s koje nema povratka", naglasio je Bradvica.

Kako se dalje navodi u priopćenju, današnjoj sjednici Nadzornog odbora nazočilo je cjelokupno rukovodstvo Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija koje je, uvidjevši kako alternativa ne postoji, podržalo stajalište Uprave, kao i samu Odluku Nadzornoga vijeća, ali su s ogorčenjem poručili kako odmah "otpočinju pripreme za krajnje radikalna postupanja, o kojima će se uredno očitovati u javnosti i pred mjerodavnim državnim tijelima, kako zakon nalaže". U proteklih desetak dana predstavnici Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, zajedno s čelništvom Sindikata bivših djelatnika Aluminija, zatražili su prijam kod predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića koji do sada nije odgovorio na njihov zahtjev.

Iz Sindikat poručuju kako je ovo udar koji Hercegovina neće moći pretrpjeti.

S obzirom na Odluku Nadzornoga vijeća 'Aluminija' o tomu da će 17. lipnja otpočeti proces gašenja cjelokupne proizvodnje u tvornici, primorani smo izvijestiti javnost da su sva zbivanja koja su zakazana u predstojećemu razdoblju u Galeriji i u Klubu 'Aluminij' otkazana", stoji u priopćenju iz Ureda az odnose s javnošću tvornice "Aluminij".

"Iako odgovornost za stanje u kojemu se 'Aluminij' našao nije na toj tvornici, osjećamo potrebu ljudski se ispričati umjetnicima koji su se trebali kulturnoj javnosti predstaviti u našim izložbenim prostorima. U Galeriji će do daljnjega biti postavljena izabrana umjetnička djela koja su u vlasništvu 'Aluminija'", navodi se u priopćenju.

Ovim povodom se oglasio i federalni premijer, Nermin Nikšić:

"Žalim što je Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar donio odluku kakvu je donio, ali siguran sam da se krivci za stanje u Aluminiju Mostar ne mogu tražiti u Vladi FBiH koja godinama nema svoje predstavnike u nadzornim i upravljačkim tijelima ove kompanije".

Federalni premijer kaže da je sa direktorom Aluminija Ivom Bradvicom i predstavnicima ove kompanije obavio niz razgovora u proteklom periodu, a da njegovi suradnici rade na pripremi prijedloga sporazuma koji bi konačno trebao riješiti pitanje statusa ove kompanije, ali i obespravljenih radnika ove firme.

"O tome su upoznati i predstavnici Aluminija, a traženi sastanci trebaju biti održani kada bude finaliziran dokument oko kojeg se može razgovarati. Žao mi je što su prijedlozi Aluminija do sada uvijek bili isključivi i što je prema tim prijedlozima Aluminij trebao dobiti sve, a država i obespravljeni radnici gotovo ništa. Također, Aluminij je u svojim prijedlozima od mene faktički tražio da pristanem da počinim krivično djelo, kako bi ova kompanija dobila jeftiniju struju2 - kaže premijer Nikšić.

Naglašava kako njegov jedini interes kada je u pitanju ovo preduzeće jeste njegovo što bolje poslovanje i daljnji razvoj, ali i konačno rješavanje pitanja tisuća bivših radnika.

Ovaj problem, duboko sam uvjeren, može biti riješen samo u paketu i Ivo Bradvica je u protekle dvije godine imao niz prilika da zajedno sa mnom takav sporazum postigne. Žao mi je radnika Aluminija koje ovakav razvoj situacije najviše pogađa, ali podsjećam i da tisuće nekadašnjih radnika ove kompanije već godinama traže svoja osnovna prava, a na što se predstavnici ove firme uopće ne obaziru" - kazao je premijer Nermin Nikšić.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari