Nuncij D'Errico će pohoditi starački dom u Ljubuškom

Apostolski Nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D'Errico pohodit će, 9. ožujka starački dom „Sv. Josip, radnik“ u Ljubuškom koji vode sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog Bosansko-hercegovačke provincije.

Nakon susreta s biskupima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na početku njihova redovnog proljetnog zasjedanja, koje će se od 9. do 11. ožujka održati u Potocima kod Mostara, nuncij D'Errico će se u večernjim satima 9. ožujka susresti sa sestrama i korisnicama doma u Ljubuškom te predslaviti Svetu misu 18,30 sati.

U ime sestara milosrdnica i korisnica doma pozdravit će ga s. Paulina Kvesić, ravnateljica doma i predstojnica sestarske zajednice.

Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog su prva ženska redovnička zajednica koja dolazi djelovati u Bosni i Hercegovini. Najprije dolaze u Sarajevo 1871. godine, a ubrzo zatim u druge krajeve Bosne i Hercegovine. U Ljubuški su stigle 1894. godine i tu ubrzo osnivaju školu i aktivno djeluju do 1947. godine kada im vladajući režim oduzima svu imovinu i zabranjuje rad u prosvjeti. Sestre su primorane napustiti Ljubuški u nadi da će jednom ipak moći nastaviti svoje djelovanje što se i dogodilo 1992. godine kada tri sestre preuzimaju rad u mjesnom domu zdravlja dok jedna predaje vjeronauk u školi. Stanuju u iznajmljenom privatnom stanu.

Zajedno s predstavnicama Humanitarne organizacije «Sveti Josip, radnik», koja petnaest godina djeluje u ovom kraju i brine se za stare i napuštene obilazeći ih u njihovim kućama, uviđaju potrebu izgradnje ustanovu u koju bi smjestili stare siromašne i nezbrinute osobe. Općina daruje sestrama zemljište, a Humanitarna organizacija «Sv. Josip, radnik» preuzima brigu oko sakupljanja sredstava i prati izgradnju doma. Dom je svečano blagoslovio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, 25. rujna 2004. godine U njemu danas živi 50 siromašnih starica bez uže obitelji. Brigu o njima vodi 15 djelatnika od kojih su 4 sestre. Dom i dalje pomaže Humanitarna udruga „Sv. Josip, radnik“ kao i brojni drugi donatori i volonteri.

ktabkbih.net

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari