Knjiga o ubojstvu Blaža Kraljevića

Blaž Kraljević

Tek što je izašla iz tiska knjiga novinara Mladena Bošnjaka pod nazivom ''Blaž Kraljević - pukovnik i pokojnik'' uzburkala je hrvatsku javnost jer autor u knjizi, uz niz dosad nepoznatih ratnih činjenica, daje naznake o tome tko je ubio osnivača HOS-a generala Kraljevića.

Knjiga će, kako je sam autor kazao, izazvati brojne reakcije o čemu svjedoči i to da su čak tri izdavačke kuće odbile tiskati njegovu knjigu, no za izdavača se ipak našao Alija Lizde, vlasnik Radija Stari most. Bošnjak je svjedok svih događanja tijekom proteklog rata, jer je i sam bio pripadnik HOS-a, ratni povjerenik HSP-a BiH i novinar.

Ubojstvo rješenje za odljev vojske

Bošnjak je izrazio želju da knjiga posluži kao poticaj za nove knjige do istine o ubojstvu generala Blaža Kraljevića, do koje će se teško prodrijeti jer je dio te istine otišao s njim u grob. Bošnjak je kazao da će reakcije izazvati iznošenje činjenica koje potvrđuju da je general imao drukčiju razvojnu viziju od vladajuće garniture koju je tada zatekao nespremnom.

"Od početka vlast se prema generalu odnosila kao prema sporadičnoj pojavi, ali njegov autoritet je rastao i vojska je napredovala. Generalova ideja bila je jasna i prepoznatljiva pa se vlast uskomešala. Ključne osobe za njegovu smrt ni danas nisu kažnjene, a ja sam ih u knjizi detektirao. Ključ je i u tome što se dogodio veliki odljev vojske iz HVO-a u HOS, a jedino rješenje za to bilo je ubojstvo popularnoga generala", kazao je Bošnjak dodavši da ni sam ne zna na čemu je Blaž izgradio svoj autoritet, no da je ta karizma bila jedan od ključeva zbog kojih ga je samo olovo moglo zaustaviti.

Zmija u njedra hrvatskoj javnosti

Dragan Marijanović, književnik, publicist i novinar, na promociji Bošnjakove knjige, kazao je da je autor ovom knjigom pustio zmiju u njedra hrvatskoj javnosti jer je o osjetljivoj temi pisao otvoreno i iskreno, a također i šarmantno, iako tema po sebi nije nimalo šarmantna. "Nakon petnaest godina, Mladen je skupio hrabrosti i sve ono što su HSP-ovci prošli ukoričio. Knjiga zasigurno ima budućnost i doživjet će brojna izdanja. Sramotno je da za smrt devetero momaka i generala nitko nije odgovarao", kazao je Marijanović. Autor je izrazio impresioniranost odzivom suboraca, kolega novinara i prijatelja na promociji svog prvijenca te izrazio zamolbu da se 15. obljetnica smrti Blaža Kraljevića, koji je personifikacija devet momaka koji su s njim ubijeni, obilježi dostojnom svečanom akademijom.

Čovjek pamučne duše

Knjiga govori o okolnostima koje su vladale od 1991. do 1992., svjedoči o formiranju HOS-a BiH, ulozi i ubojstvu generala Blaža Kraljevića, a kako je kazao autor, nastojao je ležerno proći kroz osam mjeseci života čovjeka koji je imao pamučnu dušu, znatno doprinio razvoju demokracije, iako nije bio vojna osoba, i koji je imao samo jednu misao - borbu za hrvatski narod. Autor je izrazio nadu da će knjiga biti povod drugima u iznošenju "njihovih istina".

Wikipedia:

Nakon što je HOS oslobodio dijelove općine Trebinje, Mate Boban je pozvao Blaža Kraljevića na sastanak u Mostar, dana 9. kolovoza 1992., tobože radi dogovora o daljnjem tijeku ratnih operacija. Ratni zločinac Vinko Martinović Štela odveo je generala Kraljevića na mjesto sastanka. Sastanku je navodno nazočio i Bruno Stojić "ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne". Na tom sastanku Mate Boban je zatražio od Blaža Kraljevića da razoruža Bošnjake u HOS-u jer su oni svi "balijski izdajnici koji će Hrvatima zabiti nož u leđa" što je Kraljević odbio. Pri povratku sa sastanka zapovjednik Blaž Kraljević je s osam pobočnika Hrvatskih obrambenih snaga (Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović) upao u unaprijed postavljenu klopku Hrvatskog vijeća obrane. Kraljevićeva pratnja zasipana je iz 20 automatskih pušaka. Vodstvo Hrvatskih obrambenih snaga bilo je likvidirano. Nakon toga HOS u BiH se raspao a početkom 1993. je između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka izbio krvav sukob koji je okončan tek polovicom 1994.

Glas naroda

Autor knjige o pok.generalu Blazu je osoba koju je stric prijavio da je udbas,te ga je zbog toga Blaz najurio iz zapovjednistva.
Danas je umirovljeni pukovnik,ima cin kao i pok.Blaz.
O cemu takvi mogu pisati?

Zna se ko je likvidirao Blaza, nije valjda IRA ili sjeverno americki indijanci!

Knjiga o ubojstvu Blaža Kraljevića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari