Zbog šverca traže višu cijenu rezanog duhana

ljubuski.info

Suočeni s konstantnim padom prihoda od carina i trošarina, Odjel za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH predlaže nekoliko preventivnih mjera kako bi se taj gubitak koliko-toliko sanirao.

Veća cijena otkupa

Jedna informacija mogla bi razveseliti proizvođače duhana, a to je da vlasti u BiH odrede stimulativniju cijenu za otkup rezanog duhana kako bi se spriječila sve veća ilegalna prodaja ovog proizvoda. "Stimuliranje otkupa domaćeg duhana s ciljem eliminacije nelegalne prodaje duhana i nelegalne proizvodnje cigareta u zemlji", jedna je predloženih mjera o kojima bi se trebale vlasti u BiH pozabaviti zbog naplate prihoda i eliminiranja crnog tržišta. Kolika bi otkupna cijena rezanog duhana u konačnici bila nije precizirano u izvješću Odjela za makroekonomsku analizu, osim napomene da ona mora biti stimulativna.

"Veći pad oporezive potrošnje cigareta u 2011. od projektiranog bio je signal jačanja porezne nediscipline i širenja crnog tržišta cigareta u BiH. Osim povećanja poreznog tereta, porast poreznih nedisciplina je rezultat i konstantnog širenja jaza u oporezivanju cigareta i supstituta - rezanog duhana", spominje se u izvješću. Kontinuirano povećanje razlike u poreznom opterećenju između cigareta i supstituta daje snažan poticaj korištenju manje oporezovanog rezanog duhana umjesto cigareta, ali i krijumčarenju cigareta iz država s manjim trošarinskim opterećenjem, švercu duhana i nelegalnoj domaćoj proizvodnji cigareta. Naplata prihoda od trošarina u ožujku 2013. je u cjelini negativna osim kod trošarina na domaće cigarete. Do sada je projektirani rast prihoda od neizravnih poreza ovisio u velikoj mjeri o rastu prihoda od trošarina na cigarete. Međutim, iz godine u godinu neto učinci povećanja posebne trošarine na cigarete su sve manji uslijed drastičnog pada oporezive potrošnje cigareta.

Pad prihoda stalan

Od 2009. do 2012. broj izdanih trošarinskih markica je smanjen za čak 22,6 posto. S druge strane, evidentno je da raste potrošnja neoporezivog rezanog duhana ilegalno nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u BiH. Traži se jači inspekcijski nadzor nad prodajom rezanog duhana po tržnicama. Ovo, crno tržište rezanog duvana u BiH već je poprimilo dramatične razmjere zbog čega je potrebna hitna reakcija državnih i inspekcijskih tijela koja bi suzbijala ovu nezakonitu pojavu. Skoro na svakom koraku u BiH, posebno na područjima uzgoja duhana, u Semberiji, Posavini i Hercegovini, može se primijetiti nelegalna prodaja rezanog duhana koja se slobodno vrši na mnogim mjestima. Ljudi to znaju, kupci lako pronalaze prodavače.

Zdenko Jurilj | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari