Budimir: Neću se svetiti nikome, a s pomilovanjima nastavljam

Živko Budimir u sinoćnoj emisiji "Pošteno" kod Duške Jurišić na FTV-u kazao je da nije ljut i da se ne namjerava svetiti nikome za ono što mu se dogodilo.

"Zaista nisam ljut. Odmah po izlasku iz zatvora rekao sam da sam sve doživio kao kušnju. Nemam se namjeru nikome svetiti, pogotovo ne na ovaj način kako su to oni meni uradili", kazao je Budimir.

Upitan bi li on stavio nekoga na istu kušnju koju je prošao Budimir je kazao da samo Bog stavlja na kušnje, ali je podsjetio i na izreku "Zasviraj u frulu, ali i za pojas stavi", što znači da svirač odgovara za glazbu koju je svirao.

Budimir je kazao i da su mu odvjetnici savjetovali da poduzme zakonom propisane mjere protiv onih koji su odgovorni za ono što je prošao, prijavu uredu tužitelja što će vjerojatno i učiniti.

Istaknuo je da je zadnjih mjesec dana u pritvoru shvatio kao kušnju od Boga, koja ga je ojačala.

Sutradan će ponovno davati izjavu u SIPI, ovog puta zbog pištolja kojeg je dobio 1996. godine, a koji nema dozvolu. Takav pištolj, da ne kažemo i pušku i drugo oružje posjeduje svako drugo domaćinstvo u Bosni i Hercegovini.

Upitan o pomilovanjima Živko Budimir je donio analizu pomilovanja koja je obavio on, te pomilovanja koja su obavili njegovi prethodnici.

Po toj analizi Živko Budimir je pomilovao u prosjeku 9 osoba mjesečno, dok je jedan od njegovih prethodnika mjesečno imao čak 70 pomilovanja.

"Nekoliko mjeseci je trajala medijska priprema kroz informacije koje su se puštale o broju pomilovanih osoba. Obzirom da je to tako urađeno, prezentirati ću vam ovdje jednu analizu. Utemeljena je na podatcima službenih novina FBiH i ostaviti ću Vam je. Analitika dolje govori o broju pomilovanih u jednom mjesecu mandata. Samo Borjana Krišto imala je manje pomilovanja, ali radi se o tome koliko je pred koga došlo zahtjeva o pomilovanju. Ukupno sam ih ja dobio 1100, a pomilovao sam 218 osuđenika za dvije godine, a ne 140 ili 160 kako je objavljivano", kazao je Budimir.

Dodao je da je njegov prethodnik Vladimir Šoljić za osam mjeseci mandata pomilovao 606 osoba, Ejub Ganić za 10 mjeseci 423 osuđenika, a Ivo Andrić Lužanski za 9 mjeseci 196 osoba.

"Karlo Filipović iz SDP-a pomilovao je za 7 mjeseci 124 osobe, premda se zastupnici SDP-a natječu u izjavi da ja nisam dostojan funkcije obzirom na broj pomilovanja", kazao je Budimir.

Upitan je li netko ispod njega prekršio zakon pri pomilovanjima Budimir je kazao da ne može tvrditi da jeste, ali i da nije, te da može samo reći da bi reagirao da je imao spoznaju da to netko radi.

Budimir je rekao da će kada su u pitanju pomilovanja nastaviti raditi kako je i radio, jer je radio po savjesti.

Rekao je da je u zatvoru čitao o radu obavještajnih službi, stručnu literaturu, ali i Anu Karenjinu.

Pričao je i o danu uhićenja, i pozivu policajcima u automobil da mu se stave lisice na ruke. Ispričao je i o lažnoj dojavi da u pritvorskoj jedinici posjeduje mobitel, kada je skinut do gola, što je doživio osobito ponižavajuće.

"Nisam bio u mogućnosti biti u kontaktu s vanjskim svijetom, a kamoli koristiti neki telefon. Međutim, izvršen je detaljan pretres i mene i prostorije u kojoj sam se nalazio", dodao je.

Od poznatih osoba u zatvoru ga je posjetio zastupnik u Saboru RH Dinko Burić, s kojim je prijatelj odavno.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari