Čović umjetno održava "četvorku" da se ne bi raspalo Vijeće ministara BiH

U Bosni i Hercegovini trenutačno na političkoj pozornici vlada totalna anarhija. Može se slobodno kazati kako odavno više ne funkcioniraju ni četvorka na razini FBiH, ali ni šestorka na državnoj razini. Naprosto je neshvatljivo i neobjašnjivo kako i što uopće i rade zakonodavna i izvršna vlast u Federaciji i na razini države. Čini se kako se to sve odvija onako stihijski i po usko stranačkim interesima i nalozima svemoćnih vođa. U Vladi FBiH i dalje sjede ministri iz SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak. Ta Vlada zasjeda samo kad je potrebno donositi hitne odluke koje se tiču isplata plaća i eventualno međunarodnih obveza. Vlada FBiH odavno ne predlaže nikakve nove zakone pa prema tome niti Parlament FBiH nema nekog posebnog posla. Zastupnici uglavnom čekaju rasplet situacije oko pravnoga statusa i političke budućnosti uhićenoga predsjednika FBiH Živka Budimira. Do podizanja optužnice protiv Budimira ili njezinoga odbijanja u Federaciji se zapravo ništa neće događati oko funkcioniranja vlasti.

Nema susreta

I odnosi između stranaka “četvorke” su odavno narušeni i tu zapravo više ne postoji partnerstvo što se pokazalo i kod različitoga glasovanja u Parlamentu HDZ-a BiH i SDP-a oko Zakona o braniteljskim pravima. Uostalom, već dugo se uopće nisu niti sastali Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Božo Ljubić. Ključeve opstanka “četvorke” drže Čović i Ljubić. Ako oni odluče da više neće podržavati Vladu FBiH u kojoj su ministri iz SDP-a, onda ta Vlada i definitivno neće imati potporu parlamentarne većine. Svjestan je toga sve više i čelnik SBB-a Fahrudin Radončić, koji se također polako okreće sljedećim općim izborima i sve glasnije govori čak i o raspadu partnerstva između SDP-a i SBB-a. Za sada čelnici dvaju HDZ-ova, makar i formalno, održavaju “četvorku” na okupu, i to isključivo zbog jednoga razloga i cilja, a to je da na državnoj razini, makar i prividno, opstane “šestorka” i da se ne raspadne Vijeće ministara u kojem pored SNSD-a i SDS-a sudjeluju i ministri iz stranaka “četvorke”. Naravno, i “šestorka” djeluje samo na papiru i iz nužde. Odavno se nisu sastali čelnici šest najjačih političkih stranaka i pitanje je hoće li se uskoro i negdje okupiti. Nikakvih inicijativa za takvo što nema. Zanimljivo je kako već dugo nisu razgovarali ponajbolji politički partneri i prijatelji Dragan Čović i Milorad Dodik. Moguće je da za sada nema potrebe za takvim susretom jer se u državi praktički ništa ne događa od kada su propali pokušaji da se riješi slučaj “Sejdić i Finci”. Očigledno je da se čelnici političkih stranaka sve više bave stranačkim predizbornim silnicama bez obzira što je do izbora ostalo dosta vremena. U HDZ-u 1990. se sprema Izborni sabor. Izvjesno je, međutim, već sada kako će bošnjačke stranke voditi bespoštednu međusobnu borbu za naklonost biračkoga tijela. Mogla bi to biti višemjesečna najprljavija kampanja do sada.

Politički kaos

Upravo zbog toga je politička situacija u Federacija vrlo složena i mogla bi prerasti u pravi politički kaos.
To se ne događa samo zahvaljujući Čoviću i Ljubiću koji, barem formalno, još održavaju na okupu parlamentarnu većinu u FBiH. Nije realno da se prije izbora Čović ponovno približi Tihiću, što bi uništilo “četvorku”, jer se dva HDZ-a ne mogu vratiti u Vladu FBiH čak i pod pretpostavkom kad bi to lider SDA i želio jer nemaju dovoljno zastupničkih ruku niti osigurane potpise čelnika Federacije. Zbog svega je najrealnije očekivati da se ovakvo komplicirano stanje i letargija održe sve do općih izbora. Drugoga izlaza nitko ne vidi. Zastupnici i ministri su praktički ostavljeni na cjedilu i stihijski rade za plaće i naknade, bez ikakve osmišljene strategije. Ovakvoga nesporazuma i političkoga prostituiranja valjda nema niti u “Tunguziji”.

Vrijeme iscurilo

Ima li FBiH u ovom trenutku parlamentarnu većinu i je li HDZ BiH dio te parlamentarne većine, složeno je pitanje na koje je odgovor jednostavan. Parlamentarna većina uvijek postoji, samo je pitanje tko će je praviti. U osnovi, još imamo 'četvorku' koja nešto pokušava dogovoriti, ali se bojim da je vrijeme iscurilo, izjavio je Dragan Čović,predsjednik HDZ-a BiH.

Sve u Čovićevim rukama

Potpuno je svjestan i u pravu dr. Šaćir Filandra kada tvrdi da sudbinu zakonodavne vlasti, pa dakle i ključnih procesa u Federaciji, i na državnoj razini u svojim rukama drži lider HDZ-a BiH Dragan Čović. “Vjerujem u Čovićevu pamet i mudrost da neće povući pogubne poteze i Federaciju gurnuti u provaliju”, kazao je otprilike Filandra aludirajući na mogućnost da HDZ raspusti “četvorku” i eutanazira sve procese u većem entitetu.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari