Budimir neće dati ostavku

Pritvoreni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju, neće dati ostavku na ovu funkciju, izjavio je njegov branitelj Ragib Hadžić.

Hadžić, koji je danas posjetio Budimira u Mostaru, gdje se nalazi u pritvoru, rekao je da predsjednik Federacije ostavku neće podnijeti zbog više razloga.

"Prvo, jer bi taj čin bio loš presedan na osnovu kojeg bi u budućnosti bilo moguće na ovakav ili slične načine eliminisati političke neistomišljenike ili neposlušne, s druge strane gospodin Budimir ne osjeća apsolutno nikakvu krivicu za ono za šta ga optužuju i treće, on je, sviđalo se to nekome ili ne, pod potpunom zaštitom principa nevinosti i dok ne dođe konačna pravosnažna sudska odluka, nema govora o ostavci", izjavio je Hadžić.

On je dodao da Budimir nema ništa protiv da se pojavi pred istražnim povjerenstvom Parlamenta FBiH koja ima zadatak utvrditi činjenice u vezi s ustavnom odredbom o nedostojnosti predsjednika Federacije.

"Budimir poziva komisiju da dođe u Mostar, a u slučaju da odbiju, dao mi je punomoć da ga zastupam pred tom komisijom", objasnio je Hadžić i dodao da od komisije zavisi da li će se saglasiti da odu u Mostar ili će se on kao Budimirov punomoćnik pojaviti pred njima u Sarajevu.

Govoreći o daljnjoj obrani Budimira, njegov branitelj je ocijenio kako Tužilaštvo BiH "očigledno grebe po dnu".

"Po svemu sudeći nemaju ništa jako, ništa nedvosmisleno o navodnom mitu i svim onim stvari zbog kojih je Budimir uhapšen. Sad su izmislili nekakve javne nabavke i kupovinu nekog odijela koje košta nekih 140 dolara, time se tužilaštvo bavi", rekao je Hadžić.

On je istakao kako se obrana predsjednika FBiH nalazi u neugodnoj situaciji. "Očigledno da jedan dio `podobnih` medija zna više o predmetu, nego mi koji to po zakonu moramo znati", konstatovao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, Budimirova obrana čeka izjašnjenje Ustavnog suda BiH o njihovoj apelaciji.

"Dali smo određena obrazloženja, otvorili nekoliko pitanja, počevši od nadležnosti suda, zakonitosti dokaza i stvorenog političko-medijskog ambijenta, a Ustavni sud neka procijeni ima li povrede ljudskih prava ili ne", zaključio je Hadžić.

Nakon današnje posjete Budimiru u mostarskom zatvoru, Hadžić je rekao da se njegov klijent osjeća dobro, ali je ocijenio da u nekim stvarima ima stroži tretman nego ostali pritvorenici.

Budimira su, po nalogu Tužilaštva BiH, 26. aprila, uhitili pripadnici Agencije za istrague i zaštitu /SIPA/ zbog sumnje u primanje mita za pomilovanje zatvorenika, a Sud BiH mu je odredio jednomjesečni pritvor.

Dom naroda Parlamenta FBiH pozvao je prije dva dana Budimira da podnese ostavku na funkciju predsjednika, jer nije u mogućnosti da je obavlja.

Parlamentarno povjerenstvo bi trebala, do kraja sljedeć tjedna, odlučiti ima li osnova za smjenu predsjednika FBiH.

SRNA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari