Ujedinjenje dva HDZ-a, nastavak peti

ljubuski.info

Republika Hrvatska želi ponovo aktuelizirati platformu za ujedinjenje HDZ BiH i HDZ 1990. kako bi ojačala političku scenu u Bosni i Hercegovini i parirala SNSD i SDA, tvrdi izvor "Fokusa" iz HDZ Hrvatske.

Izvor kaže kako će hrvatski premijer, Ivo Sanader, uskoro u Mostaru organizirati sastanak s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem i HDZ 1990, Božom Ljubićem, te pokušati da približi njihove političke poglede, kako bi se što prije ujedinili.

Dva HDZ iz BiH, posljednji put su razgovarali o ujedinjenju u Zagrebu 30. svibnja prošle godine, u organizaciji Sanadera, kada je, navodno, urađen i jasan protokol ujedinjenja koji je trebalo da se realizira nakon lokalnih izbora. Nekoliko mjeseci prije zagrebačkog sastanka uslijedio je neumski, kojem je također nazočio Sanader, ali i tada bezuspješno.

Mišo Relota, glasnogovornik HDZ BiH, kaže da je proces stao još nakon neumskog dogovora, jer Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990. nije uradio određene predradnje koje su tada bile dogovorene. - Za sada je po ovom pitanju status quo. Ljubić je trebalo da odradi određene predradnje po usmenom dogovoru. Riječ je o više detalja koje on nije ispoštovao - rekao je Relota i dodao da je samo jedan HDZ u BiH, te da je ta odgovornost na drugoj strani.

Relota ističe da HDZ BiH tu nema što raditi, jer bi se i po ujedinjenju stranaka stranka zvala HDZ BiH. On je rekao da danas na političkoj sceni BiH ima 18 stranaka s hrvatskim predznakom, što je previše i slabi političku poziciju hrvatskog naroda u BiH.

- Normalno je i treba da dođe do okrupnjavanja hrvatskog političkog tijela. Skoro sve te stranke iz kojekakvih razloga, interesa i inicijativa nastale su iz HDZ BiH. Mi ponovo pozivamo one stranke koje na isti način vide budućnost BiH i hrvatskog naroda u njoj da se vrate u HDZ BiH - poručuje Relota.

- Ne postoji nikakav protokol ujedinjenja. Na sastanku u Zagrebu bio je posljadnji pokušaj između predstavnika dva HDZ, ali ništa nije dogovoreno.

Posljednjih mjeseci nema nikakve priče oko ujedinjenja - rekao je Veso Vegar, portparol HDZ 1990. i dodao da je potrebno da Hrvati imaju više stranaka, kako za sve države tako i za narode.

Vegar smatra da će teško doći do ujedinjenja dva HDZ, jer u dosadašnjim razgovorima kod predsjednika HDZ BiH, Dragana Čovića, bio je izražen nedostatak političke volje za ujedinjenjem, kao i različita gledanja na postojeću situaciju i odnose i položaj unutar hrvatskog naroda u BiH.

Vegar naglašava da sa Čovićem nema dogovora ni bilo kakvih kontakata za postizanja konsenzusa oko bilo kojih pitanja u vezi sa ustavnim promjenama i sastanaka u Prudu i Banjoj Luci. Jedino što postoji jeste Kreševska deklaracija, koju je potpisalo šest stranaka, sa glavnom odrednicom federalizacije BiH.

Mi nismo zadovoljni Čovićevim djelovanjem, jer se ne konzultira sa ostalim strankama, a nije našao za shodno čak ni da nas informira o tim sastancima - naglašava Vegar.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari