Saslušanjem ministra Mikulića otkriven politički motiv za smjenom Budimira

ljubuski.info

Članovi povjerenstva za praćenje aktivnosti vezanih za predsjednika FBiH Zastupničkog doma Parlamenta Federacije na današnjoj sjednici su uzimali izjavu od potpredsjednika Federacije Mirsada Kebe (bivši član SDA) i Svetozara Pudarića (SDP) i ministra pravde FBiH Zorana Mikulića (SDP).

Član Povjerenstva u ime SBB BiH Naser Beganović, je nakon sjednice novinarima kazao da se mandat koji im je povjeren od Zastupničkog doma ne odnosi na utvrđivanje odgovornosti potpredsjednika i ministra pravde.

"Mi smo u današnjem parlamentarnom saslušanju došli do spoznaje da oni nisu sudjelovali u radu Komisije, konkretno u procesu davanja pomilovanja", kazao je Beganović i dodao da oni čak nisu bili konsultirani od  predsjednika Federacije BiH, što je predviđeno u članu 2. Zakona o pomilovanju.

Na pitanje je li ministar Mikulić eventualno dao suglasnost za pomilovanje tijekom postupka, Beganović je kazao da je Mikulić Komisiji rekao da je to redovita procedura.

Na pitanje je li Mikulić imao nesuglasica s predsjednikom Federacije BiH, Beganović je kazao da je Mikulić izjavio da konkretno s predsjednikom FBiH nije imao nesuglasica, ali je bio nezadovoljan radom Komisije, da je čak napravio smjenu čitave komisije.

Ministar pravde FBiH Zoran Mikulić je također kazao danas  Komisiji svoje mišljenje o predsjedniku FBiH Živku Budimiru, da smatra da on nije dostojan obavljati svoju dužnost i da je mogao izvršiti deblokadu FBiH.

"Kao šef izvršne vlasti Federacije BiH i najodgovornija osoba za deblokadu vlasti, ni jednim svojim potezom nije pokušao deblokirati FBiH", kazao je Mikulić novinarima.

Na pitanje je li  predsjednik FBiH dostojan obavljati svoju dužnost, Mikulić je kazao da moralnost i dostojnost obavljanja jedne dužnosti ne povlači nužno i kaznenu odgovornost, niti kaznena odgovornost povlači i moralnost obavljanja dužnosti.

"Istaknuo sam nekoliko elemenata zbog kojih predsjednik ne bi mogao biti dostojan obavljanja ove dužnosti, budući da se radi o visokom stupnju sumnje za izvršenje kaznenih djela, koja mogu izvršiti samo određene osobe na određenom položaju, znači ne radi se o kaznenim djelima koja može izvršiti svaki građanin, već samo osoba koja obavlja ovakvu dužnost", pojasnio je Mikulić.

Naveo je da ga je Komisija ispitala o okolnostima načina rada Komisije za pomilovanje, te je li sumnjao u nelegalne radnje Budimira.

Član Komisije Irfan Ajanović (SDA) je kazao da je Komisija na pola puta, te da su do sada imali priliku čuti izjave koje su u funkciji napada na predsjednika FBiH, je li dostojan vršenja svoje funkcije ili nije.

Naglasio je da u osnovi postoji želja da se smijeni predsjednik FBiH.

"Onda smo mi tražili da se pozovu ljudi koji će, u ime predsjednika, kazati svoje mišljenje o njegovoj dostojnosti ili nedostojnosti, jer on sam to  ne može. Tražit ćemo od Budimira da kaže tko će u njegovo ime govoriti", kazao je Ajanović.

Ajanović smatra da je predsjednik FBiH dostojan vršenja dužnosti sve dok se pravomoćno ne dokaže krivica.

Komisija istražuje sve relevantne okolnosti koje eventualno mogu ukazati na to da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nije dostojan obavljati dužnost na koju je imenovan.

U Komisiji su predstavnici svih zastupničkih klubova zastupljenih u Parlamentu FBiH. 

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari