Izlazi li SDP iz Vlade Federacije?

Stožeri stranaka "četvorke" (SDP, HDZ, HDZ 1990. i SBB), koja ima većinu u Parlamentu Federacije BiH, pomno i užurbano analiziraju isplati li im se i dalje inzistirati na rekonstrukciji Vlade FBiH ili dići ruke od svega. Vlada već dugo "diše na škrge", a otkako je Zastupnički dom Parlamenta izglasovao nepovjerenje Vladi u njezinom kompletnom sastavu, ona održava rijetke telefonske sjednice ili njezin predsjednik Nermin Nikšić povremeno zakaže izvanredna, odnosno hitna zasjedanja poput onog jučerašnjeg.

Drama je počela prije godinu dana kada je SDP istupio iz koalicije s SDA, Narodnom strankom Radom za boljitak i HSP-om i uspostavio novu s dva HDZ-a i SBB-om. Od tada traje i priča o formiranju nove Vlade po mjeri nove parlamentarne većine, uz precizan dogovor prije nekoliko mjeseci o tome tko će dobiti koje ministarsko mjesto.

Hod po žici

U međuvremenu "četvorka" se iznutra sudarila tijekom glasovanja u Parlamentu, što je protumačeno kao dokaz da je na klimavim nogama. Posebno je odjeknulo da dva HDZ-a i SBB nisu podržali prijedlog SDP-a da se ovlasti predsjednika Federacije Živka Budimira, koji je uhićen i kojem je određen pritvor, privremeno prenesu na potpredsjednike Svetozara Pudarića i Mirsada Kebu. Osim toga, Ustavni sud FBiH dao je mišljenje da izglasavanje Zastupničkog doma nepovjerenja Vladi 12. veljače nije pravomoćno jer to nije potvrdio i Dom naroda. Također, prema Ustavnom sudu, neustavan je zaključak kojim se Zastupničkom domu daju ovlasti za imenovanje vršitelja dužnosti upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća, agencija, direkcija i zavoda. Svemu treba dodati da je iz OHR-a nekoliko puta priopćeno da aktualna Vlada mora raditi svoj posao dok eventualno ne bude formirana nova.
Nakon svega toga, potvrđuje se da su zahtjevi i insistiranja OHR-a na poštivanju Ustava i zakona bili na mjestu, što podrazumijeva da Vlada čiji su ministri iz SDP-a, SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, bez obzira na stavove "četvorke", nema pravo na "stanke i čekanja", nego mora ubrzano i užurbano raditi u interesu građana.

Svakako, u najtežem i najnezahvalnijem položaju je premijer Nikšić kojem valja balansirati po žici – s jedne strane su pritisci "četvorke", s druge gomilanje problema čije rješavanje niti može niti više smije čekati "novu Vladu". Uostalom, oklijevanje, odugovlačenje i čekanje blokira državu, što vlasti RS-a vješto koriste za prebacivanje kompletne odgovornosti na Federaciju, moleći Boga da ta kriza što duže potraje.

Što dalje?

Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora SBB-a i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, izjavio je da će tijela te stranke najkasnije u lipnju donijeti odluku hoće li u potpunu oporbu. Dodao je da on osobno nije za ulazak SBB-a u Vladu, što, prevedeno, može značiti izlazak SBB-a iz "četvorke".

Slično razmišljaju i u HDZ-u čiji je predsjednik Dragan Čović još 18. ožujka priopćio da "ako u ovom tjednu ne dođe do određenih pomaka u formiranju nove Vlade, mi odlazimo u oporbu". Čak i da se iza Škaljićevih i Čovićevih izjava kriju "retoričke zamke", one su znakovite posebno što ni lideri stranaka "četvorke" više ne mogu "zazidati" sve veće pukotine između njih.

Apsurdna situacija

Njihove sadašnje tvrdnje da "četvorka" postoji, radi i da će činiti novu Vladu ako se proces njezine rekonstrukcije ubrzo okonča, komotno se mogu svrstati u kategoriju "političkih fraza bez dokaza". Ovo tim prije što vrijeme curi i više nije saveznik "četvorki" – dolazi sezona godišnjih odmora koja će trajati do kraja rujna, a onda kreće izborna godina u kojoj se po pravilu svako susteže od povlačenja radikalnih poteza.

A dobro bolesnoj Federaciji nužni su baš oštri rezovi.

Premijer Nermin Nikšić bacio je sada sasvim novo svjetlo na "slučaj Vlada", posebno kada se radi o njegovom SDP-u. Uz napomenu da nije pobornik "zavjera planetarnih razmjera koje su sračunate na eliminaciju SDP-a kao konstrukcijske pogreške, jer ne pristajemo na to da bilo tko ima ekskluzivno pravo na zastupanje nacionalnih interesa, jer su za nas interesi građana iznad svega i želimo učiniti sve što je u našoj moći da ispunimo obećanja", on je jučer podvukao:
-Ova pozicija i situacija su apsurdne i neodržive i SDP sigurno neće vječno biti jedini koji je spreman preuzimati odgovornost i sjediti u Vladi koja sve više postaje arena za zadovoljavanje osobnih i vrlo često kriminalnih interesa. Ako se to brzo ne promijeni i ne završi, onda treba pustiti SDA da zajedno sa svojim saveznicima preuzme odgovornost za stanje u BiH!

Znači li ovo zaokret SDP-a, najmoćnije i najjače stranke, i u koaliciji stranka platforme i u sadašnjoj "četvorki", također će se znati idućeg mjeseca. Oprezni Nikišić ističe da je i dalje premijer Federacije, a ne mandatar iako mu je "četvorka" namijenila tu ulogu, ali šalje i poruku svojim ministrima iz SDP-a, što god ona značila. On kaže da će se, kad i ako dođe vrijeme da bude mandatar, morati definirati određena kadrovska rješenja i to se ne odnosi samo na promjene kadrova SDA, 'Boljitka' i HSP-a: "Odnosi se to i na SDP jer i tu ima ljudi koji nisu odgovorili zadatku".

M. Osmović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari