Ustavni sud uvažio Lijanovićev zahtjev

Ustavni sud Federacije BiH je dao mišljenje u vezi s ovlaštenjem Predstavničkog doma FBiH da usvojenim zaključcima s izvanredne sjednice koja je održana 12. veljače ove godine preuzme ovlaštenja od Vlade FBiH.

Kako je javila Federalna televizija, Ustavni sud je u mišljenju naveo da Ustavom nije dopušteno ograničavanje i preuzimanje ingerencija ustavnih ovlaštenja jedne vlasti od druge. Mišljenje ovog suda zatražio je dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović.

"Ustavom nije dopušteno, iako je moguće da je rukovođeno dobrim namjerama, ograničavanje i preuzimanje ingerencija, odnosno ustavnih ovlaštenja jedne vlasti od druge. Sve odluke sadržane u zaključcima koje se odnose na preuzimanje ovlaštenja drugog organa, u konkretnom slučaju Vlade, suprotne su Ustavu FBiH i zakonu. Jedini ustavni izuzetak, kad je u pitanju izvršna vlast je donošenje uredbi sa zakonskom snagom od strane federalne Vlade, kada dio izvršne vlasti strogo privremeno preuzima ingerencije zakonodavne vlasti, ali samo u situacijama opasnim po zemlju", navodi se u mišljenju Ustavnom suda FBiH.

Na sjednici održanoj u veljači parlamentarna većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izglasala je nepovjerenje Vladi FBiH sa 58 glasova za, 26 protiv i šest suzdržanih.

Prema tim zaključcima, do izbora nove vlade, ministri na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem imaju ograničene ovlasti i ne mogu donositi odluke kojima se stvaraju dodatna finansijska opterećenja FBiH.

Predstavnički dom je zadužio premijera Nikšića da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora, te članova uprava preduzeća, agencija i drugih institucija čiji je mandat istekao kako bi imenovali vršitelje dužnosti na te pozicije.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari