Dodaj komentar

Štete od mraza 4.235.581 KM, tražiti će se pomoć od svih razina vlasti

ljubuski.info

Niske temperature početkom travnja nanijele su velike štete ljubuškim poljodjelcima, a najviše je nastradao mladi krumpir "Ljubuški rani", koji se u prodaji našao nešto kasnije od uobičajenog. Već početkom svibnja ova, na tržištu prepoznata povrtlarska kultura, spremna je za konzumiranje, no ove godine je njezin urod znatno manji.

Prema elaboratu, koje je izradilo Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta, uništeno je 299,53 ha krumpira, a s gubitcima su se susreli i proizvođači lubenica i bostana (123 ha) te marelica i nektarina (8,3 ha).

Ukupna procijenjena vrijednost nastale štete, na temelju 248 zahtjeva poljodjelaca, iznosi 4.235.581 KM. Za povrtlarske kulture treba osigurati 3.994.602 KM, a za trajne nasade 290.979 KM.

Kako je nedavno potvrdio Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika Ljubuškog za poljodjelstvo, sredstva koja su namijenjena za pomoć poljodjelcima tražit će se od svih razina vlasti.

Osim navedenog, poljodjelci iz poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje imat će još jednu olakšicu, budući da je nedavno gradonačelnik Barbarić potpisao ugovor o sufinanciranju nabave plastenika za 76 kooperanata. Plastenici su površine 320 m2 i ukupne vrijednosti 310.840 KM. Od toga će Grad Ljubuški, ZHŽ i korisnici sudjelovati s po 20 posto ili po 62.168 KM, a projekt RCDP (IFAD) 40 posto, odnosno 124.336 KM. Isporuka, kako nam je potvrđeno, teče dinamikom koja je dogovorena s korisnicima, a jedna trećina plastenika je već u funkciji. Priči ide u prilog i nedavno otvaranje sabirno-distribucijskog centra, namijenjenog za bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća.

Ovaj objekt, koji se nalazi u poslovnoj zoni Zvirići, u blizini graničnog prijelaza Bijača, ima 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora te dvije rashladne komore. Očekuje se da postane centar i za ostale grane poljoprivrede, od voćara, maslinara, pčelara…

Antonela Marinović Musa | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
3
8
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari