Dodaj komentar

Zdravko Boras: Što sam ja trebao čekati da mi se netko smiluje, da moja djeca žive od zraka?

ljubuski.info

Zdravko Boras (47), aktualni ministar unutarnjih poslova Zapadno hercegovačke županije Federacije BiH, našao se na meti istrage Županijskog državnog odvjetništva u Splitu koje ga sumnjiči za prijevaru.

Konkretno, donijeli su rješenje o provođenju istrage protiv Borasa zbog osnovane sumnje da 5. veljače 2015. godine nije splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije iako je, kako navode, bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja mirovine.

Matićevo rješenje

Borasu je invalidska mirovina, po rješenju ŽDO-a, isplaćivana temeljem rješenja iz studenog 1998. godine i to do 30. travnja prošle godine, a ukupno je na taj način oštetio državu Hrvatsku za nešto više od 95 tisuća kuna.

Tužiteljstvo u Splitu, dakle, osnovano sumnja da je od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine uzimao mirovinu iako na nju nije imao pravo. Iako ne navode koliko je mjesečna invalidska mirovina iznosila, neki mediji iz susjedne države još su prošle godine pisali da je Boras, koji ima prijavljeno prebivalište u Podstrani kod Splita, primao oko 6500 kuna.
Ovako, ja Zdravko Boras o svemu mogu pričati i za novine i za koju god televiziju treba. Ovdje je činjenica da sam ja u listopadu 2013. godine dobio rješenje Ministarstva branitelja koje je potpisao tadašnji ministar Fred Matić po kojemu mi se ukida status invalida. U tom rješenju na koje nisam imao pravo žalbe stajalo je da se ono dostavlja i Zavodu za mirovinsko osiguranje i drugim institucijama. E sad, ako je to moralo njima biti dostavljeno, zašto bih ja imao obvezu bilo što prijavljivati tako da ćemo vidjeti tko je napravio grešku - kazao je Boras komentirajući otvaranje istrage.

Ja sam odlikovani natporučnik HV-a i bojnik HVO-a i onda mi se kaže da nemam pravo na status u državi Hrvatskoj koju sam branio. Žalosno je na što su dovedeni hrvatski branitelji, da nemamo nikakva prava. Što sam ja trebao čekati da mi se netko smiluje, trebao sam pristati da moja djeca žive od zraka? U sklopu međunarodne pravne pomoći saslušan sam u studenom prošle godine i pitali su me jesam li spreman vratiti novac. Da, jesam, vratit ću ali tek kad se utvrdi tko je kriv. Hrvatska je pravna država i vjerujem u valjani pravorijek i spreman sam za svaku suradnju i dogovor - komentirao je ministar policije.

Rješenje Ministarstva branitelja o kojem Boras govori dobilo je 2013. godine još 10 tisuća pripadnika HVO-a, i to zato što, kako je stajalo u pismima koje su dobili, nisu sudjelovali u obrani suvereniteta RH.

Južno bojište

Radi se o pripadnicima HVO-a s takozvanog Južnog bojišta, uvedenim u mirovinski sustav Hrvatske. Rješenja su sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta, general Ljubo Ćesić Rojs. Sva rješenja su identična i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Zanimljivo je i da se to bojište proteglo od Posavine do dubrovačkog zaleđa - izjavio je tada novinarima Predrag Matić.

Ovo pitanje jedno je od "najvrućih" s kojima se suočio i aktualni ministar branitelja Tomo Medved koji već duže vrijeme u medijima uvjerava da će se prema prijedlogu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i pripadnicima HVO-a priznati status hrvatskog branitelja.

Vladimir Urukalo | Slobodna Dalmacija
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

7
8
2
9

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto