Dodaj komentar

Koja je stranka postala "interesna skupina bahatih pojedinaca i njihovih obitelji"?

ljubuski.info

Premijer Hercegbosanske županije Draško Dalić uputio je pismo svojim stranačkim kolegama iz Općinskog odbora HDZ BiH Livno u kojem ih oštro kritizira, te proziva za samovolju, pasivnost, i privatizaciju stranke. Ujedno Dalić u pismu zaključuje kako je, zbog njihovog takvog ponašanja HDZ BiH, postao interesna skupina bahatih pojedinaca i njihovih obitelji.

Nepotizam i kršenje procedura

"Drage stranačke kolege, poštovani članovi OO HDZ BiH Livno, obraćam vam se kao član HDZ BiH BiH i kao predsjednik Vlade. Želim vam ukazati da već duže vrijeme nijemo promatrate kako se urušava naša Stranka, a zbog samovolje pojedinaca, koji su preuzeli vaše stranačke ovlasti, a vas pretvorili u oruđe preko koga ostvaruju vlastite interese. Zahvaljujući vašoj pasivnosti, Stranka je postala interesna skupina bahatih pojedinaca i njihovih obitelji", konstatirao je Dalić u uvodnom dijelu pisma.

"Iako mi je poznato da ste upoznati s mojim stavom oko nedemokratskog funkcioniranja Stranke, želim svim istinskim članovima HDZ BiH ponovno skrenuti pozornost na samovolju pojedinaca i na potpunu privatizaciju Stranke, koja se ovako vodi u propast. U ovakvoj samovolji pojedinaca i uništenju Stranke sudjeluju i svi istinski članovi koji iz tko zna kojih razloga šute. Neki od razloga i vama na koje se ovo odnosi su poznati. Uredno se dižu ruke i na taj način se daje potpora onima koji se služe nedemokratskim sredstvima, koja su vrlo često i nezakonita", napomenuo je županijski premijer.

"Ugurali" rodbinu u institucije

Dalić u pismu podsjeća na događaje s posljednje sjednice Vlade HBŽ-a, na kojoj su njegove stranačke kolege u upravna vijeća zdravstvenih ustanova "ugurala" članove svoje obitelji.
"Da je tomu tako potvrdila je i 64. sjednica Vlade održana 16. veljače ove godine, kada su ti isti moćnici pozivajući se na prethodne dogovore s vama u upravna vijeća zdravstvenih ustanova i Zavoda za upošljavanje otišli korak dalje predlažući svoje supruge, po starom dobrom običaju rodbinu i poslušnike za članove tih tijela.
Želim vam reći kako funkcioniraju naši ministri i kako sam preglasan od strane istih, te kako ovo nije prvi put. S obzirom da znam s kakvim osobama imam posla želim vam skrenuti pozornost na koji način isti funkcioniraju. Imenovanje je trebalo biti i ranije jer je mandat postojećim izišao krajem prosinca 2016. godine, i isto se oteglo dva mjeseca. Ovo naglašavam, jer sam siguran da će oni koji su to i do sada radili pokušati opravdati nedostatkom vremena za sazivanje tijela stranke, što svakako ne stoji. Znamo da je i u siječnju održana sjednica Županijskog odbora. Na moju tvrdnju, da oko imenovanja u upravna vijeća nema odluke tijela Stranke, predsjednik ŽO HDZ BiH izrekao je lažnu tvrdnju da Odluka postoji. Definitivno, ne postoji odluka za navedeno pitanje, a niti za prethodna pitanja koja su postala kamen spoticanja i katastrofalnih odnosa u HDZ BiH.

Kada sam vidio u kojem pravcu ide imenovanje privremenih vijeća, kao član HDZ BiH i ja sam "predložio" neka imena, s istim pravom kao što su i oni predložili, ali samo da bih vidio reakciju pojedinih ministara. Predlagao sam da se umjesto predloženog člana HDZ 1990 imenuje osoba koja je u najmanju ruku simpatizer HDZ BiH, kao što je Damir Tadić, međutim nije bilo pozitivne reakcije od naših ministara. Isto tako predlagao sam da se zamjene određene osobe kao što su Dragica Erceg, Tomislav Pervan, Katica Mihaljević… Predložio sam da se u Zavod za upošljavanje HBŽ-a privremeno imenuje Davor Brnić (bez njegove suglasnosti), jer sam očekivao reakciju člana Vlade ministra Galića. Isti je izravno reagirao s optužbom na suradnju s HDZ-om 1990. Na to sam mu rekao da je HDZ 1990 već unutar HDZ-a BiH i da isti upravljaju s HDZ-om BiH. Nakon što sam vidio i uvjerio se u pretpostavljene reakcije, povukao sam svoje prijedloge, jer nema stava Stranke.

Treba znati da su neki ljudi predloženi u upravna vijeća bez obzira što su članovi upravnih vijeća u tvrtkama s većinskim državnim kapitalom, što je izravno kršenje zakona, a to sve iz razloga kako bi, preko svojih bližih ili poslušnika mogli nesmetano iz drugog plana upravljati tim tvrtkama, što je i slučaj s ŠGD Kupres", stoji između ostalo u Dalićevom pismu.

Silovanje zdravog uma

Županijski premijer potom se osvrnuo i na izbor predsjednika OO Mladeži HDZ BiH Livno, za koji je ustvrdio da je riječ o silovanju zdravog uma.

"O samovolji pojedinaca i silovanju zdravog uma svih onih koji razmišljaju svojom glavom pokazuje i činjenica kako su provedeni izbori za OO Mladeži HDZ BiH Livno, gdje je odlukom velikog vođe odlučeno, koji predsjednik mladeži mora biti izabran, a za takvu odluku znalo se 15 dana prije izbora, da ne kažem da je po diktatu velikog vođe izabran i sam OO Mladeži. Kojim sredstvima se veliki vođa služio siguran sam da zna većina nas, kao i oni koje je različitim metodama doveo u poziciju da izbor bude jednoglasan. Ovakvim i sličnim metodama za koje sam pretpostavljao da su napuštene krajem 80-ih došli smo u poziciju da je Stranka pretvorena u društvo jedne osobe."

HDZ Livno odgovara: Dalić ne može upravljati svim procesima, pa se pobunio

Nakon što je u javnosti izašlo pismo premijera Hercegbosanske županije Draška Dalića, u kojem oštro kritizira kolege zbog nepotizma samovolje, pasivnosti i privatizacije stranke, oglasio se i odbor HDZ-a Livno.

"Žalimo zbog činjenice da su unutarstranačke rasprave, umjesto da se o njima vodi dijalog u stranačkim tijelima, jučerašnjim istupom u Dnevnom listu Draška Dalića, aktualnog predsjednika Vlade HBŽ-a i člana HDZ-a BiH, bez ikakvog razloga dospjele u javnost. Optužbe na funkcioniranje HDZ-a BiH u Livnu i HBŽ-u jednostavno ne stoje", napisali su u priopćenju iz HDZ-a Livno.

Navode kako se u svom dosadašnjem unutarnjem funkcioniranju stranka vodila načelima slobode mišljenja i izražavanja kao vrhovnim demokratskim vrijednostima na kojima se stranka gradila.
"Isključiva motivacija Draška Dalića za ovakav medijski istup je upravo to što on predbacuje HDZ-u BiH: on želi apsolutno upravljati svim procesima sa 'svojim ljudima' u Livnu i Županiji, a demokratska većina u stranačkim tijelima i institucijama vlasti ga u tome ne podržava. Konkretne primjere ne želimo navoditi i o njima komunicirati preko javnosti jer takav način komuniciranja držimo neprihvatljivim", napisano je u priopćenju HDZ-a Livno, gdje su istaknuli i kako će ovaj slučaj imati svoj nastavak kroz unutarstranačka tijela i demokratske procedure propisane Statutom HDZ BiH.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

4
3
1
3

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

ljubuski.info
Udruge za izvlačenje novca Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Hrvati su sami sebi krivi dr. Dražen Pehar | dnevnik.ba
ljubuski.info
Hercegovačke dogme Hrvat. Hercegovac. Katolik. | medium.com
ljubuski.info
Bespuće politike i Crkve u BiH fra Mario Knezović | fratar.net

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari