Dodaj komentar

Prava branitelja moraju biti transparentna, sigurna, pravedna i pravična

ljubuski.info

Ministarstvo za pitanja branitelja FBiH i udruge više braniteljskih kategorija inicirali su uspostavu registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Kako je potvrdio Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja, namjera im je da, u suradnji s županijskim ministarstvima i općinskim službama za braniteljsko-invalidsku zaštitu, sve podatke ujedine i objave.

Objasnio je da to podrazumijeva da budu utvrđeni registar osoba koje su bile u oružanim snagama za vrijeme obrambeno-oslobodilačkog rata, razdoblje sudjelovanja, okolnosti stradavanja (ranjen, nestao, poginuo, umro, ozlijeđen, dezertirao, bolest)...
"U Ministarstvu, točnije grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, postoje navedeni podaci.Također, postoje i ažuriraju se najmanje jednom mjesečno i podaci o ostvarivanju osnovnih prava - prava na invalidninu i pravo na novčani dodatak za dobitnike ratnih priznanja", pojasnio je Bukvarević.

Dodao je da, osim ovih naknada, postoje i pojedinačne naknade po transferima za pomoć u liječenju, u troškovima dženaza i sahrana, stambenom zbrinjavanju branitelja, zapošljavanju... kako na federalnom tako i na županijskim i općinskim razinama.

U ministarstvima i upravama za braniteljska pitanja na razini županije pripadnici oružanih snaga ostvaruju dopunska prava kao što su jednokratna novčana pomoć, banjsko liječenje, stambeno zbrinjavanje, ortopedska pomagala i drugo. O dopunskim pravima i njihovim korisnicima evidencije imaju ta ministarstva i uprave.

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je kako Vlada Federacije počinje sveobuhvatnu reformu ove oblasti i uspostavlja Jedinstveni registar boračke populacije koji će sadržavati sve potrebne podatke o ovoj kategoriji.
"Svjedoci smo da se čak i ova prava zloupotrebljavaju od strane pojedinaca koji ostvaruju primanja po različitim osnovama iz više izvora, dok su najvećem broju pripadnika boračke populacije uskraćena osnovna prava. Namjera je Vlade Federacije da na ovaj način prava boračke populacije moraju biti svakom transparentna, sigurna, pravedna i pravična", kazao je Novalić.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

8
8
5
4

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

ljubuski.info
Udruge za izvlačenje novca Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Hrvati su sami sebi krivi dr. Dražen Pehar | dnevnik.ba
ljubuski.info
Hercegovačke dogme Hrvat. Hercegovac. Katolik. | medium.com
ljubuski.info
Bespuće politike i Crkve u BiH fra Mario Knezović | fratar.net

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari