U što su potrošene milijarde namijenjene cestogradnji?

ljubuski.info

Informacije o tome gdje su otišle milijarde KM sredstava iz trošarina na gorivo, putarina, registracije vozila, zatim sredstva iz proračuna, krediti te donacije trebale bi biti predmet rasprave na sjednici Zastupničkog doma PSBiH 6. rujna.

Zastupniku BPS-a Zaimu Backoviću, koji je od svih nadležnih institucija tražio odgovore na ta pitanja, dostavljena je obimna dokumentacija. Prema dostavljenim odgovorima, ukupno utrošena sredstva iz proračuna na izgradnju i održavanje autoputova u RS-u utrošeno je 1,07 milijardi KM, na eksproprijaciju 145,2 milijuna KM, a na održavanje 4,2 milijuna KM. Dodatno je RS dobila 464 milijuna eura kreditnih sredstava. Na izgradnju i održavanje putova u RS-u je utrošeno 1,3 milijardi KM, dok je dodatno osigurano 255,8 milijuna KM kreditnih sredstava. Kada je riječ o FBiH, iz proračuna entiteta je na cestogradnju otišlo 120 milijuna KM, dok je na osnovu trošarina utrošeno 448,8 milijuna KM. Dodatno je poduzeće "Autoceste FBiH" utrošilo nešto više od jedne milijarde maraka kreditnih sredstava.

Državna je razina za cestogradnju osigurala 112,9 milijuna KM te dodatnih 28,5 milijuna kredita. Samo na osnovu prihoda od trošarina na gorivo, JP "Ceste FBiH" je dobilo 545,8 milijuna KM, a JP "Autoceste FBiH" 559,1 milijuna KM. Dodatno je poduzeće "Ceste FBiH" ubralo 249,2 milijuna KM na osnovu prihoda od cestovnih naknada. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je u svom odgovoru navelo da su ukupna ulaganja u cestogradnju, zaključno s 31. svibnjem ove godine, iznosila skoro 1,6 milijardi KM.

Direktor JP "Autoceste FBiH" Adnan Terzić naveo je kako su aktualni krediti Kuvajtskog fonda i OFID-a namijenjeni financiranju izgradnje dionica autoputa Drivuša - Klopča i Klopče - Donja Gračanica i da je njihova realizacija u tijeku. Sredstva se, napominje on, povlače sukcesivno po dospijeću obveza te su krediti samo djelomično iskorišteni.
Saldo obveza po dugoročnim kreditima iznosi 868,3 milijuna KM, odnosno do sada je izvršena uplata glavnice u iznosu od 147,1 milijuna KM", naveo je Terzić.

Glas naroda

Ovaj Terzic opasniji od Kalmete

Sto se tice odrzavanja puteva, svaka cast ljubuskoj vlasti. Zadnju godinu su asfaltirali dosta toga i sve je uredno i cisto. Bravo HDZ

Bravo HDZ što si napravio najljepšu magistralu od Mostara do Ljubuškom što ne morami ići više uskim i krivudavim cestama udarnim rupama.Hvala ti HDZ što imami svufdjs urednu bijelu liniju što ne moramo gledati krplhenje rupa jer ti sve radiš temeljito i sve nanovo.Hvala ti HDZ što ne plaćamo trošarine.Živjela KP HDZ

Svaka čast za ceste samo bi molio ove iz Cesta da u rupe stave nekakve štapove da ih na vrijene vidimo, to bi u najmanju ruku bilo korektno. Zamislite da slalom voze skijaši a da nema štapova. Naše ceste se na kineskom zovu: Samajama.

Na japanskom

Pa kako možete biti tako kritični pa vidite da nam je sve u asvaltu i betonu kamenu i drvetu limuzine vozimo oko nad ukrasno zelenilo ksenon i led lampe.
Para što je ostalo malo se zamezilo.
Podigni glavu narode vidićeš di te vode u jednim gaćama su hodali dok se vlasti nisu dočepali.
Neka prikažu račune pa neće biti bune nisu to njihove pare lopove treba derat ko jare.
Čast poštenim ljudima nikoga nismo birali da krade ali do danas se puno lopova znade.

Sarajevo se gradi a nasi ako nesto i dobiju u privatni dzep

Zivio toni kraljevic najveci gospodin zivio i nevenko barbaric a ne koliko toni. Losiji je. A ministar boras je zalutao tu i bilo bi dobro da ode. Sve u sve mu HDZ ljubuski pozitiva.

super su vam komentari,ajd sad posudite od nekog auto pa provozajte do Sirokog,Međugorja .Mostara...

Jadnijeg puta nema nadaleko,svako malo na autu nešto škripi,ovo je sramota!

Niko moj pa moze bit do auta a ne do puta. Promjeni auto pa nece skripit. Toni ljubuska legendo ne daj se isprovocirat. To je posten i gospodin covijek i covjek od naroda. Elegantan i profinjen . Toni kralju

Ove dvije-tri asfaltirane ulice nije asfaltirao i financirao ni Barbaric a niti taj precijenjeni i izvikani Kraljević. Napravile naše pare od parking mijesto i karata sa krvavice. Napravili su harač Parknge zašto to ne spomenu. Reketteriju se gradjani na svakom koraku. A smiješnom plastičnom kružnom toku bez svrhe i smisla ne bih. Jedino mi malo taj kružni tok od plastike popravi krvni pritisak i dobro me nesmije i popravi raspoloženje.Arhitektonska čuda se desavaju u našemu gradu. Trebamo govoriti vau i diviti se kada se asfaltira 70 metara ulice. Velika dostignuća dakle tog Barbarica i Kraljevica. A gdje su računi.

Svaka cast ovom japanskom ili kineskom.A sto se nasmija ja druze.Zivio ti meni.Pravo u sridu.Samajama!!!

Parkovi rade dobar posa

Ove rupe su znak našeg nerada Parkova

Kraljevic je markantan i govornik je i ima kapacitet da skine i covica. Bolje bi bilo za sve nas. Dar od boga mora iskoristit i nije on precjenjen nego podcjenjen. Drugi bi na njegovom mjesti vec bili predsjednici drzave a ne samo ministri.obrazovan. iskusan.

ZNA SEEEE

bolje da ne diraju ništa jer nakon svakog krpanja i "rekonstrukcije" cesta je opasnija i izgleda još gore

Od kad je kraljevic na vlasti ljubuski nikad nije izgledao bolje bas kao toni. Parkovi dobro rade svoj posao. Jos kad se zavrsi hotel i kino ljubuski ce biti najljepsi hercegovacki grad. Brojna uredjena kupalista itd. Ima tu i neurednog poput duhanske i vinarije ali i to je u postupku rjesavanja. Sve vce to toni kraljevic rijesit.

Bas kao sto je rjesio pozar u gornjim radisicima kad je nazvao mulijana brkica i ovaj poslao kanadere.

mulijana brkica zvanog juda.

Milijana . Pardon

U što su potrošene milijarde namijenjene cestogradnji?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari