Prapovijesnom megalitnom hramu u Studencima prijeti "frezanje krša"

ljubuski.info

Delomično porušena, megalitska građevina iz prapovijesnog perioda koja se nalazi u Studencima kod Ljubuškog neporecivo predstavlja jedan ekstra značajan graditeljski povijesni spomenik, no ona je nažalost danas potpuno ignorirana, te joj čak i prijeti devastacija, ukoliko se nastavi s megalomanskim 'frezanjem' krškog platoa za sadnje plantaža smilja, maslina, i ostalih kultura bez prethodnih saznanja o prisutnim prapovijesnim objektima.

Ovdje se radi o jednoj suhozidanoj drevnoj građevini koja je poznatija pod nazivom "Zidana gomila", koja se nalazi na isturenom rubu ponad vapnenačke strmine iznad kuća i polja s tokom rijeke Studenčice koja se ulijeva u Trebižat malo južnije.

Iako ovaj monument nosi naziv gomila, ono je puno puno više od grube i neugledne obične gomile, jer naime kao što prefiks naziva glasi 'zidana' - ovdje se radi o jednoj, na širem ljubuškom prostoru, zasigurno jedinstvenoj prapovijesnoj "gomili" koja sa svoje sjeverne strane i dan danas ima u dužini oko 40-ak metara očuvan pravi megalitski ili kiklopski zid koji na dijelovima ima visinu od preko 2,5 metra.

Ovaj megalitski bedem osim na sjevernoj dužoj strani, pravokutno je obuhvaćao i dvije kraće bočne strane, dok se sa južnih strana prema padini prostirao izgrađeni suhozidni terasasti dio s brojnim suhozidno izgrađenim stepeničastim kaskadama od najnižeg dijela pa sve do samog vrha građevine na čijem se vrhu nalazio izduženi poravnati dio.

Ovakva jedinstvena arhitektura, s obzirom na činjenicu da se u neposrednoj okolici nalazi na desetke velikih i gradinskih 'gomila' od kojih niti jedna nema niti blizu sličnu arhitekturu ovoj, ukazuje na vrlo vjerojatnu izvornu svrhu i namjenu ove megalitske građevine kao drevnog ilirskog megalitskog hrama ili svetišta. A da se upravo najvjerojatnije radi o ilirskom hramu pokazuje i prvi, kao i jedini, detaljniji opis ove građevine od strane izvrsnog hercegovačkog istraživača Petra Oreča u radu "Tri prapovijesna svetišta (hrama) u Posušju i Ljubuškom" iz 1987.objavljenog u Godišnjaku br.25., gdje je upravo s obzirom na ovakvu unikatnu arhitekturu ovu suhozidnu građevinu odredio kao prapovijesno svetište odnosno prapovijesni hram.

No, zanimljivo je to da iako je ova građevina opisana tad, ona uopće nije unešena u službeni arheološki registar BiH, tj.u knjigu Arheološki leksikon BiH, izdanje tom 3.

Ova činjenica kao i općenito tajnovitost ove građevine u javnosti doprinijela je bila tome da se nigdje u javnim medijima i literaturi nije mogla pronaći niti jedna jasnija i bolja fotografija same građevine i njenih (megalitskih) zidova, sve do prije nekoliko godina kad sam sam odlučio malo avanturistički 'prohodati' - ustvari izvesti zahtjevni fizički 'škraping' gdje sam od sjeverne strane uspio doći do same Zidane gomile.

U tim trenutcima, kad sam zumirajući vlastitim očima vidio iz blage daljine konture ove "gomile", naprosto sam ostao zadivljen o kakvoj je građevini riječ i na kakvom moćnom položaju se nalazi.

Dolaskom na lice mjesta jasno sam snimio sve arhitekturalne osobine koje su išle u prilog tome da je ovo jedna jedinstvena prapovijesna građevina jugozapadne Hercegovine i šire, koju itekako treba promovirati, zaštiti, ali i iskoristiti u turističko-kulturnom ili arheo-turističkom smislu.

Jer, pogledajte sljedeću činjenicu i to neporecivu činjenicu; ova prapovijesna megalitska građevina nalazi se u središtu trokuta Međugorje, slapovi Kravice, stari grad Počitelj ?! Dakle, svima iole upućenima u funkcioniranje arheo-turizma u okolnim zemljama jasno je da je ova činjenica prostornog položaja ovog megalitskog hrama ustvari doslovno 'dva plus dva', odnosno da nekima bude jasnije, samo promotrimo koliko gostiju, stranaca, turista ili hodočasnika dolazi u navedene tri destinacije?

Ono što bi najzgodnije bilo za početak jest to da se najzgodniji pristupni put ili staza do Zidane gomile raščisti, gdje bi se na pojedinim dijelovima kao na početnom dijelu pristupnog puta, uz glavne i najprometnije ceste u blizini - Čapljina-Ljubuški i uz autocestu Vc, te kod same prapovijesne građevine postavile prikladne table s kraćim opisima na hrv.i eng.jeziku o čemu se radi. Tu bi se mogla još i koja klupica postaviti na vrhu platoa i kod megalitske građevine, kao i metalni dalekozor koji radi na kovanice i još neke druge, u razvijenim zemljama korištene stvari na sličnim arheološkim lokalitetima.

Naravno da je kristalno jasna stvar da bi ovo već sve bilo odavno ovako iskorišteno i uređeno u arheo-turističkom smislu, da se nalazi npr. u Austriji, Njemačkoj, Engleskoj, Švicarskoj ili drugim zapadnoeuropskim zemljama, budući da su u ovim zemljama, posebice u Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj i Španjolskoj - prapovijesni lokaliteti megalitskog karaktera u narodu itekako poštovani, poznati te u cijelosti iskorišteni u arheo-turističkom promotivnom smislu.

No, pored ovog jasnog pozitivnog turističkog potencijala, ovoj građevini s druge pak strane prijeti jedna nova opasnost. Naime, neposredno sa sjevernih strana i u neposrednoj okolici sve više i više se pre pre ogromne površine krškog platoa bagerima i tzv.frezama za kamen doslovno melju i 'preoravaju' za potrebe plantaža smilja, maslina, i drugih poljoprivrednih kultura. Razmjeri devastacija i to doslovnih uništavanja s lica zemlje čitavih gradina, gradinskih dijelova, a posebice kamenih tumula, grobnih gomila i slično, su nažalost ogromni, jer svima javno dostupni satelitski preglednik Google Earth sadrži relativno nove snimke s kraja ljeta prošle godine gdje se sve jasno kao suza vidi.

Pa se tako jasno na Google Earthu vidi kako su ogromne zaravnjene površine prešle preko desetina prapovijesnih kamenih tumulusa ali i dijelova gradinskih bedema na velikoj površini koja se proteže neposredno sjevernije od ovog ilirskog megalitskog hrama od sela Miletina, preko Crnopoda sve do samog Ljubuškog i Mostarskih Vrata na zapadnom dijelu.

Osobno, sam pobornik sadnje smilja, i u principu podržavam sadnju smilja, i da Vam iskren budem - dao Bog da što duže smilje bude na dobroj cijeni i da se što što više hercegovaca 'baci' u smilje i što više hercegovačkog tla bude pod smiljem, jer je kao prvo smilje, jedinstvena naša sveta ilirska biljka, ljekovita i zdrava biljka, koja je prije svega autohtona na ovim područjima, i dapače najbolje smilje na svijetu raste u nas u Hercegovini, to je bez daljnjeg. Ukratko, mislim, da je smilje Božji dar Hercegovini.

No, protiv čega sam? Protiv toga sam da se brzopleto i naglo obrađivanjem krške zemlje za plantaže smilja unište i uništavaju, naši itekako vrijedni kulturni graditeljski spomenici, naše gomile, gradine i prapovijesne kamene građevine, jer su one djelo naših nepobitnih predaka, one su počivališta naših predaka, to su grobovi, grobnice naših predaka i pravih autohtonih zemljoposjednika ovih krajeva. No, da se razumijemo, osobno mislim da su u ovakvim devastacijama najmanje krivi poduzetnici koji sad smilje i pripremaju sadnju smilja, kao i izvođači radova u predpripremnim radovima obrađivanja zemljišta, budući da oni u većini slučajeva uopće ne znaju kakva se sve, koliko brojna i koliko važna prapovijesna graditeljska baština nalazi na određenim zemljištima koja su 'isfrezana' ili se tek trebaju 'frezati' za smilje.

Posve je jasno da najveću odgovornost nose i nosili su ovlašteni arheolozi koji trebaju upravo upozoriti i time dati na znanje, tj. upoznati sve poljoprivrednike koje teškom mehanizacijom krče i melju ili su već prokrčili, velike površine zemljišta na kojima je još ranije utvrđeno postojanje prapovijesnih gomila i gradina, kakve se prapovijesne građevine nalaze na tim mjestima.

Naravno radi se o potrebitosti izlaska na teren i detaljne prospekcije svih prisutnih arheoloških nepokretnih nalaza na bilo kakvom a posebice većem zemljištu koje je dodijeljeno u koncesiju, što je i u skladu sa zakonom.

U slučaju Zidane gomile Google Earth jasno svima pokazuje dokle je, i to još lani, bilo došlo 'frezanje' zemlje u sjevernu blizinu prapovijesnom monumentu Zidanoj gomili. I kao što se također jasno vidi na snimci prokrčeni i prefrezani površinski pojas već je prešao preko brojnih kamenih tumulusa, od kojih je gotovo sigurno velika većina grobni tumulusi sa jednim ili više prapovijesnih grobova.

Dakle, nažalost, svima, od malog djeteta do stare bake, pregled Google Eartha pokazuje kakve su se već devastacije napravile na ovom terenu, kao i u drugim dijelovima Hercegovine. Te je stoga očita nužnost svih ovlaštenih arheologa da vrlo dobro snime ovaj dio terena i spriječe bilo kakve moguće buduće devastacije ili uništenja grobnih gomila, gradina pa i monumentalnih megalitskih građevina kao što je to Zidana gomila, jer je u odnosu na lanjske ljetne snimke Google-a sada nažalost stanje na terenu sigurno puno lošije po (nekad) prisutne prapovijesne gomile na ovom području.

Ovdje treba istaknuti da je jedino na ovakve devastacije prije dvije godine jasno upozorio pok. Radoslav Dodig, daleko najbolji i nenadmašni poznavatelj arheologije ljubuškog kraja, no nažalost izgleda da njegov primjer i apel nije doprio do onih do kojih je trebao, pa stoga navedeni itekako bitni tekst koji je nažalost bio pomalo i ignoriran te objavljen na samo dva internetska portala.

I da se za kraj vratimo samoj Zidanoj gomili, dakle riječ je uistinu o jednom prevrijednom monumentu, prevrijednoj megalitskoj građevini, koja 'sutra' itekako ima potencijala postati vrijednom, pa i nezaobilaznom turističkom destinacijom svima onima koji budu dolazili na slapove Kravice, na kupalište Božjak, u Međugorje ili u Počitelj.

mr.sc. Goran Glamuzina | Megalit Hercegovina

Glas naroda

Ma to će naš jadeze sredit za koju marku. Uostalom kao i sve drugo, po partijskoj liniji.

Šta je sa MIRKOM RAŠIĆEM on je u općini za kulturu?

sve poravnajte bando dabogda vam smilje bilo dvajes feniga

Samo ravnaj šta smo dosad imali od grudina i povjesti ssmo probleme

Mirko Rašić prima plaću da surfa po internetu.i piše pozitivne komentare o načelniku i HDZ-u. Pogledajte samo kako je vršio istraživanje na mrljanovcu. Ostavio u prirodi najlon i smeće. Otkopao kosti i nije ih kako treba zakopao nego iste sada možete naći na površini. Jedan tumulus počeo otkopavati pa napola prestao, e to je rad tog stručnjaka. Ako ne vjerujete pogledajte to na lokaciji. A što se tiče zaštite nečega ma on bi sve devastirao osobno da mu njegov poslodavac naredi.. Ako je HDZ-u u interesu da se zemlja daje u koncesiju Mirko neće ništa štititi

Nesto si dobro upoznat,a sa tumulisima ,, a i nevolis HDZ. srami se .

Tako je i uradio i na lokalitetu Gradina u Radisicima gdje su mislili instalirati repetitor....sve je to isto...

Da Mirko nije zaštitnik ničega on radi kako mu vlast naredi. A istraživanja koja je vršio su obavljena ispod amaterske razine. Ponaša se kao lovac na blago prekopa i ostavi kosti na površini bez ikakva poštovanja, kao i smeće. Otići ću uslikati narednih dana njegova remek djela i poslati da se objavi

Bezveze napadate covika ..koji je puno ucinio za LJubuski.

Šta je to učinio Mirko?
Razočarao nas?
Tako mlad, morao bi kao arheolog uvjek biti na terenu!

Hahaha čuli Mirko učinio za Ljubuški. On je učinio za svoju [ * neprimjereno * ]cu, boga mi za Ljubuški nije. I istina je da je aljkavi arheolog, zapravo on je službeni arheolog HDZ-a

A šta si ti učinio za Ljubuški ili za sebe..posta si socijalni i umobolesni slučaj..teško nama svima

To Mirkec tipkaj u svoju obranu to ti je i posao brani sebe i vladajuću stranku. Znam te još iz osnovne kad ti je trica bila plafon ocjena a sad glumiš nekog znanstvenika. I ne piše se umobolesni nego umobolni moj akademski građaninu.

Ooo školski..bitno da ti meni ljubiš stope kad me sretneš..zoveš kad ti nešto treba..pitaš para..a to što ti ovdje ružno švrljaš..ko će ti zamjerit..šta ću od tebe

Ajmo stručnjaci, zaustavite zahuktalu politiku profita ako možete.. Samo "laje.te i bacate kamenje" na ljude koji nešto pokušavaju raditi, a tko radi - taj i griješi.. Šta ste vi učinili za Ljubušku kulturu do 25. godine svog života?
Tumuli se ruše i rušit će se - to je očito - takva nam je "država" .. Pogledajte rimski vojni logor na Gračinama - to je kulturni spomenik 1. kategorije - nitko ga ne spominje, a na njemu su iznicali privatni objekti..
Lip pozdrav, stručnim komentatorima :)

Najvaznije je zaustavit uhljebljivanja!!! S 25.postaneš uhljeb i izmisle ti posa bez dana biroa radnog iskustva i javnog natjecaja! Sve danas prolazi ako imas ljude na mistu koji odrade slozen proces uhljebljivanja! Kultura je ionako spala na niske grane a bastina jos i vise! Oce li iko pokrenut registar uhljeba?

Bili se ti sunce volija prijavit u registar?
znaš ti triba doć. Ako nećeš pravac germanija i negledaj zasobon.

Ma jesu li to naše Gomilice???? Tako mi nazivamo naselje sa nekih 10tak kuća ispod tih gomila :-)

Jednostavno je u trendu kod mobilnih operatera graditi bazne mobilne postaje na istaknutim brdskim kotama i uništavati kulturne i povijesne ostatke, najčešće prapovijesne gradine. Na ruku im idu neuke općinske strukture vlasti kojima nije bitna povijest i kulturna baština već novac za koncesiju.

Idi bolan zalivaj rasod brzo će proljeće ..okani se ljudi da rade svoj posao .

Ajde daj reci šta je to narušeno na spornom lokalitetu a aktuelna vlast ne uviđa..primarijuse??!!

Glamuzina idi u svoje selo pa [ * neprimjereno * ]

Kako vidimo po ovim komentarima, to podsjeća poslije drugog sv.rata kada su Hercegovci Dalmatinci naseljavali Vojvodinu u Švabske kuće:::::
I sada oni koji bi trebali da se brinu vrte se na stolici i dosađuju ,a ovima kojima je svaka gomila ista ,komentiraju pa čak im i Glamuzina smeta/nevaIja
Hajmo stručnjaci....

[ * neprimjereno * ] te on neka dođe paće u tumbulu završit istina je voda duboka

g. Goran Mamlazina vi pišete o mitskim jednookim bićima hercegovcima, svemircima koji su pravili ilirske piramide..Studirali ste u Visokom?
Vaši članci i promišljanja dovoljno govore o Vama, a bome i onima koji prenose ovakve nepismene nebuloze.

Čudna jada, od Ljubuškog "GRADA",
di bratija KPJ = HDZ vlada.
di sotona svoje prste ima,
di'j normalno [ * neprimjereno * ] biti njima.

mirko ti se ma me na je beeee

Americki portali pisu o istazivanjima u LJubuskom ????

Prapovijesnom megalitnom hramu u Studencima prijeti "frezanje krša"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari