Bogatstvo koje čuvaju hercegovački franjevci na Humcu

ljubuski.info

Nije rijetko da zemljoradnik na području Hercegovine slomi plug orući njivu, jer "zapne" za neolitsku keramiku staru više od 7.000 godina, ili da slučajno na svojoj zemlji pronađe srpove koje je tu ostavio rimski trgovac prije nekoliko stoljeća. Ili da franjevci, želeći nasuti zemlju ispred svoje crkve, u njoj oktriju unikatni prsten s kamenom u kojem je urezan lik pana iz grčke mitologije.

Takvo arheološko blago najčešće na kraju bude izloženo u najstarijem muzeju u Bosni i Hercegovini, otvorenom i prije Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u franjevačkom samostanu na Humcu kod Ljubuškog, čiji je dio i najstarija samostanska crkva u ovoj zemlji.

Hercegovački franjevci tako čuvaju 16.000 godina povijesti, predmete koji svjedoče o dugoj prisutnosti čovjeka na tom području, ali i više od 28.000 vrijednih knjiga te djela poznatih umjetnika, kao što su Ivan Meštrović, Ivan Rendić i Gabrijel Jurkić.

Od ogrlice stare 14.000 godina, pronađene u blizini Stoca, ilirske ratničke opreme iz 8. stoljeća prije nove ere, kirurškog pribora kojeg su koristili Rimljani, novca iz raznih era, viteških mačeva iz srednjeg vijeka, pa do Humačke ploče, najstarijeg srednjovjekovnog natpisa u Bosni i Hercegovini, pisanog na bosančici, i prvog prevoda Homerove Odiseje sa grčkog na latinski jezik.

"Sve je započeo fra Anđeo Nuić 1884. godine, koji je donio prve vijesti o arheološkim lokalitetima u Hercegovini. Otkrio je i iskopao centar rimskog grada u današnjem Tomislavgradu, zbog čega je dobio odlikovanje Zemaljske vlade. Može se reći da je on začetnik arheologije i muzeologije u Bosni i Hercegovini", objašnjava fra Milan Jukić, kustos muzeja, dok pokazuje bogatu arheološku postavku, naglašavajući da je Ljubuški, zapravo, najbogatija općina rimskim spomenicima u Bosni i Hercegovini.

Od bosančice do bosanskih vladara

To nije toliko nevjerovatno, budući da se tu nalazio rimski vojni logor iz 1. stoljeća prije nove ere te nekoliko rimskih veteranskih naselja gdje su dolazili isluženi vojnici, dok su neki namjerno tu naseljavani kako bi osiguravali rimsku cestu, koja je išla preko Čapljine i Stoca sve do Grčke.
"Nešto poput današnje autoceste. A u dolini Neretve je bila i luka Narona, koju su Rimljani zauzeli i dali joj još veći značaj, to je bio drugi grad, odmah iza Salone, današnjeg Solina, po veličini, zato ovaj kraj ima toliko spomenika", dodaje fra Jukić.

Upravo na ostacima rimskih građevina nalazio se i samostanski vinski podrum koji je pretvoren u ovaj muzej.

U njemu se čuva i jedan od najvažnijih spomenika u Bosni i Hercegovini - Humačka ploča, nastala u 11. stoljeću, pisana ranim oblikom bosančice.
"U Hercegovini ima nekoliko takvih spomenika, ali nijedan ovako koncentrirano pisan. Ovo je oltarna ploča i čita se u smjeru kazaljke na satu, a mi, kada idemo na zavjetno hodanje, idemo u smjeru kazaljke. To je najstariji ćirilsko-glagoljski natpis i govori kako se ćirilca razvila pod utjecajem glagoljice, zato imamo oblik slova koji nema nigdje drugo, samo kod nas", pokazuje fra Jukić.

O povijesti Bosne i Hercegovine svjedoči i otisak poznate Kočerinske nadgrobne ploče iz 15. stoljeća, na kojoj se nabrajaju bosanski vladari - od Stjepana Kotromanića do Stjepana Ostoje te bosanske kraljice Grube.

Andalužanke, Masajke i Hercegovke

Ipak, kako objašnjava fra Jukić, muzej čuva najviše predmeta iz rimskog razdoblja. Posebno se ističu nadgrobni spomenici vojnika iz Sedme legije, koji su na to područje poslani iz Male Azije, kako bi osigurali mir uslijed velikih ilirskih pobuna.
"Ovdje imamo spomenik rimskom voniku Gaju Liciniju, rodom iz Sinopa, veteranu iz Sedme legije, koji je doživio 50 godina, a plaću je primao 27 godina. Sve to piše i govori o njegovoj dubokoj starosti, budući da su vojnici tada najčešće umirali između 25. i 30. godine, jer su bili ranjavani, ili bi oboljeli na stražama, a najveći problem je bio što nisu znali koliko je olovo otrovno te su ga koristili za domaćinstvo", dočarava taj period kustos muzeja.

Dok prepričava oduševljenje stranaca koji slučajno "završe" u Ljubuškom, ni ne znajući gdje su, pa se iznenade bogatstvom kojeg čuvaju franjevci, vodi nas u galeriju s impozantnom postavkom skulptura i slika čija je tema - majka.

Ideja je nastala po istoimenoj zbirci pjesama fra Ljudevita Rupčića, koji je počeo prikupljati umjetnička djela i donositi ih na Humac. Danas ova galerija ima zavidnu zbirku od 700 djela.
"To su uglavnom naši umjetnici unatrag 100 godina pa do danas, ali ima i stranih. Tako imamo djela kipara Ivana Rendića, koji je najstariji, zatim Ivana Meštrovića, Gabrijela Jurkića i mnogih drugih", pokazuje fra Jukić.

Od Rendićeve "Hercegovke", preko prikaza Andalužanki, pa do Masajki iz Afrike, djela koja su donijeli hercegovački franjevci koji su trenutno u Kongu - tema je, zapravo, žena.
"Vi dođete u Louvre i ne smijete ni koraka se približiti, jer se upali alarm, a ovdje ljudi mogu dotaknuti skulpturu, osjetiti umjetnost. Imao sam jednu grupu slijepih i slabovidnih iz Dubrovnika, niko nije bio zahvalniji nego oni, jer su mogli doživjeti skulpturu, stvoriti sliku dodirom", objašnjava fra Jukić, dodajući da takvu dostupnost nemaju vrijedne, raritetne knjige koje se čuvaju u njihovoj knižnici.

Unikatna Homerova 'Odiseja'

Tu se nalazi približno 28.000 naslova, s nešto više od 4.000 starih knjiga iz 16. i 17. stoljeća, a ipak, najvredniji je prvi prijevod Homerove Odiseje sa grčkog na latinski jezik, unikat iz 1537. godine.

Najstarija knjiga je tiskana 1502. godine, što je djelo jednog liječnika na talijanskom jeziku.
"To se sada otkrilo nedavno, kada smo uređivali knjižnicu, i ona je bila ušivena u drugu knjigu. Za nas franjevce u Bosni i Hercegovini najpopularnije su te 'ljekaruše', iz kojih su fratri prepisivali i prevodili recepte sa latinskog i dijelili ih narodu."

U knjižnici se tako čuva i najstarija medicinska enciklopedija, dva izdanja dizertacije Pietra Mattiolija, carskog liječnika na dvoru u Beču, a jedno je među prvima 1586. godine, objašnjava fra Jukić, prisjećajući se anegdota o fratru Duji Ostojiću, koji je volio kupovati djela Marka Marulića.
"Fra Duje Ostojić nabavio je negdje Marka Marulića, knjigu iz 1545. godine, tiskanu u Parizu, pisanu za visoku klasu, i svega četiri postoje na svijetu. Fra Duje je slovio među fratrima kao netko tko je nezasitan, mislili su da je rastrošan, a on je kupovao knjige. Kada je kupio Maraulića, koji je tada bio jedan od najpopularnijih u Europi, unutra je napisao: 'Kupio sam ga za toliko i toliko novčića za svoje uživanje'", prepričava kroz smijeh.

Obilazak završavamo u najstarijoj samostanskoj crkvi u Bosni i Hercegovini, izgrađenoj 1869. godine, u kojoj se nalaze i vrijedni barokni oltari iz 17. i 18. stoljeća, dok grupe novih turista pristižu kako bi vidjeli bogatstvo koje čuvaju hercegovački franjevci.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
foto: Haris Kustura Piše: Vedrana Maglajlija | Al Jazzera

Glas naroda

nije sveti franjo u muzeu radija
niti se politikom i povjescu bavija
sveti franjo je obraca
vi humacki fratri jeste li vi franjevci
odrzite jednu pripovjed iz svoje glave
da ne citate na pripovjedi enegiju usmjerite

fratri se bave svačim samo nisu svojim poslom njih briga politika ibiznis dobri auti dobre žene ko ima u selu dobri para onićese družit sa tom obitelji fukaru neće ni ispovidit teški interes takoje unas u posu samo pare pare ništa drugo boženas sačuvaj franjevaca i kradezeja neznase štaje gore

eehhh ehhh ehhh, koji smo mi jadnici i bijednici--- i mi da smo 'ponosan' narod -- hheheh -daaleko smo mi od toga još nažalost, s vakim trenutnim čuvarima baštine i povijesti (arheolozi, povijesničari, fratri) -- pljujemo i gazimo i jednom riječju--IZDAJEMO SVOJU PRAVU POVIJEST--kako? -pa evo---ZAR SE TREBAMO DIVITI TAMO NEKIM RIMLJANIMA-USTVARI RIMSKIM OKUPATORIMA I BARBARIMA--koji su sve samo ne dobro činili kad su svojom čizmom prije 2000 god.stupili na ove krajeve!?! pa koja je to [ * neprimjereno * ]ČKA demagogija arheologije i povijesti! i svi ti koji nam utuvljuju glave da se divimo rimskoj ostavštini su izdajice naše prave povijesti---JER -- to je isto da za 50,100,1000 godina --neko ovdje nekoga uči da se divi mjestima di su bili npr. četnički odredi ili turska vojska--?? pa znate li uopće šta su radili ti '''slavni''' rimljani kad su došli na područje Ljubuškog kod Humca ili u Hercegovinu općenito--JEL ZNATE??? pa redom su osvajali svako naselje Ilira (NAŠIH PRAVIH PREDAKA!) i SPALJIVALI IM DO TEMELJA NASELJA I KUĆE I NJIH UBIJALI I ODVODILI U ROBLJE ! jel se ja i jel se mi i jel se ti koji ovo čitaš TREBAŠ DIVITI TIM RIMLJANIMA A A ?? ako se diviš, i ko se god divi rimljanima taj je izdajica naših pravih korijena naših pravih predaka -A TO SU ILIRI I NAMA JE U 19 ST. U SVRHU PRLJAVIH INTERESA BRITANSKO-BEČKE KUHINJE LAŽIRANA I PODVALJENA POVIJEST--tako da je odjedanput doslovno naređeno u sve uđbenike da se unosi podatak da smo slaveni koji smo (pazite sad ovo:) došli ovamo negdje iz ukrajinskih stepa u 6 st.nove ere--i to su naravno i nažalost (i pod pritiskom) naši tadašnji 'eminentni' povijesničari objeručke prihvatili , i tako je ugušen i potisnut ILIRSKI POKRET!--i onda su takvi [ * neprimjereno * ]čki povijesničari i arheolozi samo lančanim putem preko arheoloških i filozofskih fakulteta TU VELIKU POVIJESNU I [ * neprimjereno * ]ČKU PREVARU- učili svojim učenicima, koji su ovi kasnije isto tako postali 'eminentni' povijesničari i arheolozi i danas imamo njihove slijepe sluge dojučerašnje studente arheologije i povijesti koji su isto tako [ * neprimjereno * ]čki i tvrdoglavo i ovisnički prihvatili širenje te [ * neprimjereno * ]čke ne naše već njihove povijesti --DAKLE---KAKVI RIMLJANI --KAKVI SLAVENI U 6 ST.!!! tko god se u to uzda taj je na putu izdaje naše prave hercegovačke povijesti -- MI SMO ILIRI, MI HERCEGOVCI SMO DREVNI PRAEUROPLJANI--ILIRI -koji smo oduvijek ovdje bili --i to sva novija naglašavam GENETSKA ISTRAŽIVANJA POTVRĐUJU -- a ovi (povijesničari i arheolozi) koji se sad smiju ovome što pišem -heheh...smijem se i ja njima u facu--nek pogledaju malo genetska istraživanja pa ajmo onda malo pričat o našem porijeklu--dakle nismo nikakvi dođoši, nikakvi kavkasci i slaveni iz azijsko-ukrajinskih stepa- mi smo svoji na svome tisućama godina-- a ti nekakvi rimljani-- i njihova ostavština --to nam samo treba bit pokazatelj kuda, šta i kako je okupatorsko-barbarska čizma tih rimskih divljaka i pogana gazila po našim pretcima ilirima --ali i to da nam ništa nije mogla--rimljani su protutnjali poubijali pospaljivali i porušili ognjišta naših predaka Ilira -- ALI NISU NAS UNIŠTILA! -KAMENI ILIRSKI GENI--ILIRSKA KRV JE NEUNIŠTIVA--!! i to moraju znati i svi stranci koji samo i primisle taknuti u nas ali i svi naši 'učitelji povijesti i arheologije' koji nam turaju pod nos [ * neprimjereno * ]čku povijest- o 'dobrim rimljanima' i o nama slavenima 'došljacima iz azijskih stepa' -- eto toliko pa čakulajte

vece neznalice odavno ne vidjeh...mozda si cuo za pojam toponim? npr. uzmimo
ljubuski-zelengoru-stubicu sve ovo u opcini ljubuski !!!!!

pa uzmimo lubusko vojvodstvo-zielona gora- stubice- sve ovo u kotaru u poljskoj ETO NEK JE SLUCAJNO PREVISE JE

A jesi li to ti krešane trag te neodnija, počeja si se sam sa sobom razgovarat i svađat? Ti puno više znaš od nas obični jadnika, tribaš koju napisat da pročitamo. Na kraju bi triba nać načina da to unovčiš, da pokupiš nešto u kapu ili tako to, udruge, poljitik...jadeze.

Znaci rimljani su okupatori, a slaveni nisu koja logika , a ja ti si ilir, vidim ja da nista ne razumijem ovo sto si napisao na svom ilirskom jeziku, , jedno pitanje, hercegovina je puna stecaka ima li i jedan stecak sa hrvatskim grbom ili sa 4c ili polumjesecom nema tanko je to vase znanje o porjeklu vojske dolazile prolazile tko zna tko je ciji, ima nas svakakvih plavih od dva metra ,crnih bacastih itd.

--da nastavim - 'neprimjereno' mi je i.zdaj.ničk' -- nadalje da opet NAGLASIM: Hrvati na području Like,Dalmacije i njezinih otoka,dalm.zagore,I POSEBNO NAŠE HERCEGOVINE imaju najviše starosjedilačkog gena(I1b* tkz. Dinarskog,starog 15-tisuća god. i on je AUTOHTON na ovim prostorima)od svih drugih naroda na zap.balkanu,dok ga albanci( navodni nasljednici Ilira--koji s njima nemaju genetske nikakve veze!) skoro pa i nemaju niti u par posto...

kakve veze imaju stećci s ovim što ja pričam -JA PRIČAM O KRVI ! O GENETSKOM PORIJEKLU NAŠEGE NARODA -- uputi se malo --- DAKLE ISPITIVANJA GENETSKIH MARKERA I HAPLOGRUPA SU POKAZALA DA POSEBICE NAROD HERCEGOVINE (a to smo mi, osim ako nisi odavde?) NOSI NAJVEĆI POSTOTAK GENA I1b nazvan upravo DINARSKI HAPLOTIP ILI PRAILIRSKI GEN - i to pazi ovo upravo narod ZAP.HERCEGOVINE ga ima prema pokazateljima preko 70 posto ! posebice oko Širokog, Imotskog i Tomislavgrada-u tom trokutu je daleeko najviši postotak prailirskog ili dinarskog gena--- PA PREMA TOME MI SMO VEĆINOM (opet tebi i nikome drugome ne može nitko zabraniti da misliš da potječeš ne znam od germana ili od [ * neprimjereno * ]a ili od ne znam eskima--no ja se povodim za sebe ovako..) PRAILIRI ODNOSNO ILIRI --kapiši

Moguce, ali to su tlapnje nista to nije sigurno ustvari i ja mislim da smo vecinom ilirskog porijekla logicno , ali tko ce znat svak ima svoju teoriju kako njemu odgovara, u europi je jedino sigurno da su skandinavci i islandani vikinzi i to ce bit jos malo, a sve drugo je mix mixeva

Da nismo ssa druge planete

evo da još nastavim glede našeg PRAVOG PODRIJETLA - i da začepim usta svima koji slijepo upijaju i šire ili uče od strane britansko-bečke masonske škole u 19st.podvaljenu i iz.dajn.ičku povijest da smo mi porijeklom slaveni došljaci iz ukrajinsko-azijskih stepa u 6,7st.nove ere--ali i da uputim malo mnoge povijesničare, arheologe pa i fratre koji 'misle' da znaju tko smo mi -- koje je naše porijeklo -- kakvu krv, tj. kakve gene imamo tj.od koga potječe naš Hercegovački --tj.zapadnohercegovački narod-- (jer vjerojatno bi me mnogi pitali odakle ti ovi podaci, gdje ti je i koji ti je izvor toga što pišem..:) EEE PA DRAGI ČITATELJI IZ ZAP.ERCEGOVINE GLEEDAJTE I ČITAJTE DOBRO (nadam se da znate engleski i bar malo genetike): PRVO EVO ORIDŽIDŽI ZNAN.RAD di posebice idite na 3.str.rada i pročitajte rezultat di ima najviše ovog prailirskog I1b gena--hehe-vidićete..): mbe.oxfordjournals.org/content/22/10/1964.full.pdf+html , a rezultati vam glase ovako:
Croatian (mainland) 108 uzoraka (opet Pazin, Delnice, Zabok, Osijek, ali i Donji Miholjac te začudo Dubrovnik )
15.7% (R1b-M173)
34.3% (R1a-M17)
32.4 (I1b*(xM26)-P37)
5.6% (E3b1-M78)
1.0% (J2e-M102)

Bosnian 69 (naokolo Zenice)
1.4% (R1b-M173)
24.6% (R1a-M17)
52.2% (I1b*(xM26)-P37)
10.1% (E3b1-M78)
0% (J2e-M102)

Herzegovinian 141 (Široki Brig i naokolo oba Mostara)
3.6% (R1b-M173)
12.1% (R1a-M17)
63.8% (I1b*(xM26)-P37)
8.5% (E3b1-M78)
0.7% (J2e-M102)

Serbian 113 (Beograd, dakle nekakav srbijanski miks)
10.6% (R1b-M173)
15.9% (R1a-M17)
29.2% (I1b*(xM26)-P37)
20.4% (E3b1-M78)
5.3% (J2e-M102)

Macedonian 79 (Skoplje, makedonski miks)
5.1% (R1b-M173)
15.2% (R1a-M17)
29.1% (I1b*(xM26)-P37)
24.1% (E3b1-M78)
6.3% (J2e-M102)

Albanian (Kosovar) 114 (Priština, kosovski miks)
21.1% (R1b-M173)
4.4% (R1a-M17)
2.7% (I1b*(xM26)-P37)
45.6% (E3b1-M78)
16.7 (J2e-M102)

Albanian (Albanian) 51 (za usporedbu iz ranijih radova)
17.6% (R1b-M173)
9.8% (R1a-M17)
17.0% (I1b*(xM26)-P37)
27.0% (E3b1-M78)
14.3% (J2e-M102)

otisli ste daleko u povjest
vratite se u sadasnjost
ocete znati sta su radili rimljani
necete da znate sta nam rade jadezeovci
zbog nasi pastira
nesta naroda za vrime turaka
koliko vidim nestaje ga i sada

franjevce samo interesuje ko ima dobro para oniće unjega ići svaki dan pitat za zdravlje a fukaru neće ni pogledat dobra auta dobre žene šminka i zdrav život nemadu oni sa narodom ništa samo interes i samo interes lova je njihov bog onise novcu klanjaju zatonam ijest ovako oni samo pričaju narodu mažu oči

Jadna majko ,jadni svatova.Ima li ista pozitivno da napišete,umijesto da ponosni budimo s ovim sto imamo i da se hvalimo,ovi lezaci po portalima samo čekaju ,a fala Bogu vidi se da nista i ne rade,priliku da samo olajavaju,negativo pišu i tako u nedogled.Covijek ,nekad ne moze zamislit,koliko smo jadni,jalni i ljubomorni.Nekad me je stid rec odakle sam,di je nesta onaj nas ponos,onaj nas vridni i marljivi čovjek.,u sto je se pretvorio.

Vridni i marljivi čovik koji nije tija da proda dušu vragu politike, fino je spakira kufere i eno ga radi u Njemačkoj. Mora se mirovina zaradit, dici omogućit normalno školovanje i budućnost. Fra LJubuški sa fra hdzom će tu ostati jer su sve poklopili, fra Ševo, ševa na sve strane. U slast. Jadni izbezumljeni koji se povode za nečijom pričom i plaćaju danak.

mislis da je malo manje stid mene
da idem u crkve koje su pretvorene u firme
da slusam svecenike politicare i biznsmene
da slusam vase lazi iz mebjugorja
sta vam je vasa kako je vi nazvate gospa
radila u po brda jeli se izgubila ili je drva kupila po vasem dica su je spasila
zato ce u medjugorju ostat do kraja svita
sa ovakvim idejama moze se poigrati
samo ziva sotona a i druga vasa djela
otkrivaju vasa lica srami te se meddjugorski. I humacki franjevci

E moja izbjeglico,bas si tužan i jadan.Ko te goni da ides u Međugorje i u crkvu,svoje mišljenje ostavi za sebe a nad vjernike ne vrijeđaj.Neka ti dragi Bog prosvitli tu tvoju "pamet"

ako sam nekoga povrijedija molim da mi oprosti mislim da se netriba penjati po brdima da bi se usklisila nasa molitva
pravom vjerniku netribaju cuda
pravi vjernik zna da boga ima
zadnja tajna medjugorja
sve je laz i prevara

Kakva smo bolesna sredina, kada bi se kojim slučajem Bog, Isus u liku čovjeka pojavio među nama, ne bi tribalo puno čekat da ga razapnemo, to bi išlo ekspresno.

Zato i jest izbjeglica koja nevjeruje ni u Boga ni u dom ,daje ima vjere u Boga i dom nebi bio izbjeglica.

sokole ja sam vjernik
ja nisam fanatik
moju vjeru tata mjeri a ne ti
ti mozes sudit na zemlji
na nebu tata sudi

I sami Bog sin Božiji Isus Krist, bijaše rođen u izbjeglištvu. Ponižavan bijaše i raspet ali uskrsnu u slavi. Daklem vi pismoznanci, veliki svećenici i svjetina osudište na osnovu lažnih svjedočanstava jer bijašte u većini paklenog zanosa. A sve se desi da bi se ispunilo proročanstvo.

pa ovi franjevci samo se bogate i kradu kupe odovi firmista pare samo pare kadaje sprovod od nekog pareše dva sataće on falit bija ovaki bija onaki kada sirotinja umre neće ni deset minuta trajat sprovod vidise na očigled daje interes nije ni čudo štosuji ovi komunisti gonjali kakavli muzej uređujese oko crkava milijoni maraka a vamo nečije dite nema di leć niti šta pojest boženas sačuvaj

Bogatstvo koje čuvaju hercegovački franjevci na Humcu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari