Revizijom za 706 branitelja uvećana prava

ljubuski.info

Kako je revizijom velik broj branitelja ostao bez ranije ostvarenih prava, ima i onih koji su na ovaj način profitirali.

Naime, u 706 predmeta donesena su rješenja kojima je utvrđen veći obujam prava u skladu s nalazom i mišljenjem liječničkog povjerenstva Instituta za medicinsko vještačenje.

Broj predmeta

Prema podacima informacije o provedbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine, u razdoblju od 29. travnja 2011. do 30. lipnja 2020. godine liječničkom povjerenstvu Instituta za medicinsko vještačenje po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite dostavljeno je ukupno 53.109 predmeta.

Od tog broja u izvještajnom razdoblju dani su nalazi i mišljenja u ukupno 51.876 predmeta. Iz prethodno navedenog proizlazi da su se s 30. lipnja 2020. godine kod LJKZKZ nalazila 1.233 predmeta u kojima nije okončano medicinsko vještačenje. Od 51.876 predmeta za koja su dani nalazi i mišljenja, postoci invaliditeta po nalazima i mišljenjima LJKZKZ u odnosu na utvrđene konačnim rješenjima u predmetima osobne invalidnine su: ostali isti u 34.892 predmeta, veći u 698 predmeta, manji u 10.428 predmeta te su ukinuti u 5.725. U 133 predmeta vojni invaliditet nije cijenjen, stoji u ovom dokumentu. Nadalje se navodi kako je u ukupno 33 nalaza i mišljenja u predmetima obiteljske invalidnine (uzročno-posljedična veza između smrti RVI i osnove po kojoj mu je bilo priznato svojstvo RVI i nesposobnost za rad) stanje ostalo isto u 28 predmeta, dok su prava ukinuta za njih pet.

Kad je riječ o predmetima vještačenim u drugom tromjesečju 2020., bez prava su ostala 63 branitelja. U navedenom razdoblju liječničko povjerenstvo Instituta za medicinsko vještačenje radilo je na 595 predmeta. Ista prava zadržalo je 286 branitelja, veća prava ostavilo je njih 7, a manja 213. Prema podacima Instituta za medicinsko vještačenje, 26 predmeta nije cijenjeno.

Raniji stupanj

Obrađeni su i podaci za korištenje ortopedskih pomagala i dodatka za tuđu njegu i pomoć. Tako je u drugom tromjesečju 2020. ortopedski dodatak cijenjen u ukupno 57 predmeta korisnika prava na osobnu invalidninu, pri čemu je postojeći stupanj potvrđen u 34 predmeta, povećan stupanj ortopedskog dodatka u dvama predmetima, smanjen u nula predmeta te ukinut u 16 predmeta. Inače, od početka druge faze revizije do 30. lipnja 2020. ortopedski dodatak cijenjen je u ukupno 9936 predmeta korisnika prava na osobnu invalidninu. Rezultati vještačenja su pokazali da 8.090 korisnika ima ranije utvrđen stupanj, dok je kod 92 korisnika taj stupanj povećan.

U 168 vještačenih predmeta stupanj ortopedskog dodatka je smanjen, u 1.330 predmeta ukinut te je prvi put utvrđen u 252 predmeta, nije cijenjen u tri predmeta, zaključeno je u informaciji o provedbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

Večernji list

Glas naroda

"Branitelji " sa Lijanovića spiska poopuuššiššee a ovi HDZ ovi brk omastiše.Čudno kako ove iz HDZ 1990 niko ne zove na reviziju .Ajde malo Ljubušaci iz prve skupine komentirajte ovo.

To je pitanje za hrvatinu Cvitanovića,kad smo i bijeda od općine pola stanovništva preživljava od socijale stečene protivzakonito a sve vrlo katolici mista u crkvi od njih ne možeš uhvatit.

Naš Ljubuški ima 158 pukovnika !!. Svako moralan i normalan će podržavati reviziju jer su kriminalnim postupcima 80% posto "pukovnika" uvedeni u braniteljska prava.

sve će to leć kako treba kad odprdi HDZ udbašija

branitelji koji su branili cetnicke cisterne na drinovcu treba sve pozatvarat a i one sto su ubijali zene i decu po mostaru svojije rodaka komsija i prijatelja

Znali ko jeli završila ta revizija invalida vojnineprobojni

Jel može netko ovo pojasniti nekom ukinulo nekom povećalo

Kako su prošli komandanti Lepica, Ujro i Šaba itd. Kažu ljudi da su zbrinuli svoje vojake pa je red da sada i sebe zbrinu.

sve ide na reviziju i hvidra i hdz do šestog miseca

I Berislav Gadže iz Grabovnika prima mirovinu a puškom mješao grah u vojsci

Revizijom za 706 branitelja uvećana prava
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari