U protekloj godini se 3.090 osoba odreklo državljanstva BiH

ljubuski.info

Tijekom 2020. godine čak 3.090 osoba se odreklo državljanstva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Od postupka odricanja državljanstva, država je i uprihodila značajniji novac.
Stranke koje su se odrekle državljanstva BiH u sjedištu Ministarstva civilnih poslova BiH uplatile su 961.035 KM administrativne pristojbe, kazala je glasnogovornica MCP-a Zorica Rulj.

Glasnogovornica dodaje kako Ministarstvo civilnih poslova nema podatak koliko su uplatile stranke koje su se odrekle putem diplomatsko konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu.

Broj osoba koje su se odrekle državljanstva ipak je manji nego prethodnih godina. Kako je ranije potvrđeno iz Ministarstva, tijekom 2019. godine 4.059 osoba se odreklo državljanstva.

Da bi se odreklo bh. državljanstva potreban je dokaz o posjedovanju državljanstva druge države ili dokaz da je zajamčeno stjecanje državljanstva druge države te prijava boravka ili prebivališta u inozemstvu ne starija od šest mjeseci. U ovisnosti o državljanstvu druge zemlje koje se preuzima, potrebno je dostaviti i dodatne dokumente, a čime se javljaju i dodatni troškovi.

Iako institucije kriju točan broj osoba koje napuštaju zemlju, prema istraživanju agencije Prime došlo se do podatka da u sljedećih pet godina BiH planira napustiti svaki treći stanovnik (33,5 %), a čak 60,5 % ispitanika je kazalo kako im je u inozemstvo otišao blizak član obitelji ili prijatelj.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina na godišnjoj razini gubi 1,5 milijardi eura uslijed odlaska mladih u inozemstvo, a to je jedan od ključnih zaključaka istraživačke studije "Troškovi emigracije mladih iz BiH" koju je proveo Institut za razvoj i inovacije. Službene statistike o odlasku bh. građana u inozemstvo nema te i taj posao, umjesto države, obavlja međunarodna zajednica i nevladin sektor.

bljesak.info

Glas naroda

a deset puta više ih se odreklo ove takozvane države i zauvijek napustilo ove krajeve

redovni studenti i oni koji znaju raditi svoj poso odlaze u inostranstvo ne boje se posla a nami u hercegovini ostaju sevine diplome i h d z zalosno

Pa što je tu čudno,vjerujem da bi svatko napustio ovu državu,samo bi kriminalci ostali,jer oni nigdje nisu dobrodošli.U ovoj državi nema sigurnosti (u svakom pogledu) to je najviši problem!

Jesi li siguran? Ima ljudi koji zele ostat u svom rodnom kraju i koji zele iskljucivo zivit od svoga rada. Oni ne razbijaju glavu tlapnjama o skupim vozilima i mobitelima i sta ce tko rec

Istina nema sigurnosti, ni ekonomske ni gospodarske, ali u ovakvim vremenima ne mozes rec ni da je vani ima

"Živjeti (ostat) od svog rada samo je želja,a to su uvijek ostale samo želje u čitavoj povjesti.Normalno narod ide gdje mu je bolje: može zasnovati obitelj, živjeti od svog rada,gdje je siguran,budućnost obećavajuća...,tog ništa tu nema,a rogami ni budućnost nije dobra.Tu netreba filozofirat sve normalan čovjek vidi i iskusi svakodnevno.

Zar je u Hrvatskoj ista bolje. San o 200 bogatih obitelji je ostvaren. (F.T.). Ostali kopaju po kontejnerima ili idu vani trbuhom za kruhom. Ajte molim vas.
Imamo Hrvatsku .

F. T. je medju najvećim rvackim sinovima... odmah poslije najvećeg rvackog sina dragog Tita i Milanoviću kao takovog. F.T. je osvojija broncu trenutno...

Pok.dr Franjo Tudjman nije medju najvecin on je najveci.Bosnjaci se odricu drzavljanstva zato sto su celije islamista svukud po drzavi a to.stranci znaju pa sa BiH pasosem prija mozes u Pakistan nego u Sloveniju.

Śta kažeš goste Islamske celije. Kako to strasno I bombastično zvuči. Evo ja ti dajem Jo's jedan histerizirani izraz "ugroze". To ti je sada u Modi.
Sve su dzamije crkve katolicke kao I pravoskavne na "uzgoru" kao I zidovske Sinagoge. Čuva se to bolan. To je bogatstvo. To je evropsko multietnicko I tolerantno Sarajevo I BiH.
A ti se okani visoke politike. Brzo se spetljas.

Ne triba ti nikakva visoka politika samo realan pogled ako hoćeš da vidiš.Jesi li se zapita zašto se Bošnjaci odriču državljanstva?Onda se zapitaj kakav je to problem u evropskoj državi sa neznačajnim brojem stanovnika koja je ,kako ti kažeš,tako multikulturna i svi joj tepaju ali joj za sve zapadne zemlje triba viza.Samo ,između ostalog,navedi u koje je to evropske zemlje Džeferović išao u dosadašnjem mandatu a onda u koje istočne zemlje.Stvari koje mi vidimo su samo vrh ledenog briga za kog stranci sa sigurnošću znaju.Bošnjacima koji znaju da je islam religija a islamizam politika je puna kapa svega pa se tog na ovaj način odriču.

Pajdo nisu Bakir Dragan i Milorad nacionalisti već kleptomani zasada još nekažnjeni

ja bi sačeko kako će povjest vrednovat f.t. kao i tita
maršala-zločinca-ne trčat pred rudu ili biti subjektivan
svaki cigo svoga konja hvalisa

imamo državu bez naroda zbog uhljebina-Pirova pobjeda
zašto su pali naši branitelji-za tuđe interese

Domoljubni političari na vlasti stvaraju klimu općeg dobra dok zločinci kreiraju beznađe što je kod nas slučaj život je jako jednostavan ako se poštuju pravila ali ovi profiteri neće da znaju da se sve vrati ko bumerang samo polako ima u Boga dana

Ja mislim da bi BIH trebala poraditi na lakšem stjecanju dobivanja državljanstva .ja sam povratnik oženjen preko 25 godina i sad mi žena nemože dobit državljanstvo po meni jer postoji puno zakonskih prepreka i naravno godina čekanja da bi ostvarili pravo mislim daje to sramotno i ponižavajuće

Zato islamisti dobiju u rekordnom roku.BiH je najčuvenija po ratu i odlascima islamista u Siriju.

U protekloj godini se 3.090 osoba odreklo državljanstva BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari