Zašto su Hrvati iz BiH gotovo jedini narod u Europi bez oporbe?

ljubuski.info

Trojica "glavnih" oporbenih hrvatskih lidera u BiH posljednjih tjedana nestala su s političke scene.

Umjesto predsjednika HDZ-a 1990. Martina Raguža, za v. d. predsjednika izabran je Ilija Cvitanović. Lider HSP-a Zvonko Jurišić je poput Raguža morao predati stranku Stanku Primorcu. I multietnička stranka Radom za boljitak ostala je bez svoga predsjednika. Njezin prvi čovjek Jerko Lijanović već nekoliko mjeseci nalazi se u pritvoru.

Poput odlaska stranačkih lidera, tako je posljednjih godina u BiH nestala i hrvatska oporba. Ugasila su je nepravedna izborna pravila, želja brojnijih naroda za političkom dominacijom nad Hrvatima. Sve ono što je makar i teorijski moglo biti alternativa HDZ-u BiH urušilo se samo od sebe ili je izgorjelo u hegemoniji bošnjačkih i kvazigrađanskih stranaka. HSP i Lijanoviće politički su iskoristili većinski bošnjački "partneri" u prošloj vladi i danas faktički (i zbog toga) ne postoje na političkoj sceni. Ranije se to dogodilo Zubakovu NHI-ju, HSS-u, HNZ-u... Neki od njih su bilo kakav politički opstanak osigurali tek ulaskom u Hrvatski narodni sabor, nadstranačko tijelo bh. Hrvata u kojem je opet dominantan HDZ BiH. Dragan Čović tako je ostao bez protivnika u svom biračkom tijelu a da zapravo sam tomu nije pridonio.

Hrvati u BiH danas su vjerojatno jedini narod u Europi koji nema političku alternativu, i to zato što mu ustavni ustroj i posebno Izborni zakon ne dopuštaju takav "demokratski luksuz". Čim Hrvati rasprše glasove, Bošnjaci za partnera, umjesto većine, za nacionalni privjesak uzimaju male stranke što su osvojile nekoliko postotaka. A oni koji su prihvaćali takvu ulogu nestajali su u preziru kletvi kao izdajnici. Na nezaštićena (hrvatska) prava političku agresiju izvršila je bošnjačko-građanska stranka (SDP). Uz potporu stranaca, koristeći se rupama u Izbornom zakonu, birali su uime njih. Suočeni s nepravednim ustavnim ustrojem i izbornim sustavom koji omogućava majorizaciju, bh. Hrvati se samozaštićuju glasujući za "stožernu stranku".

Tako će biti i u budućnosti. Sve dok su ovakva pravila, HDZ BiH će i bez kampanje dobivati 90 posto hrvatskih glasova. Iako je međunarodna zajednica, zajedno s "građanskim" strankama, rušeći HDZ BiH zapravo ojačavala tu stranku, ipak joj je na leđa svalila golem teret. U političkom ringu za nacionalnu ravnopravnost Hrvata HDZ BiH ostao je usamljen, bez domaćih i stranih saveznika i s tek deklarativnom potporom Zagreba.

Ako se donesu poštena izborna pravila, vratila bi se i hrvatska oporba. U konkurenciji kvalitetnih kadrova i ideja nestali bi nesposobni političari. Promjenu sadašnjih diskriminirajućih zakona, umjesto da potiču, opstruiraju Bošnjaci, Srbi i međunarodna zajednica. Takvom politikom ubijaju hrvatski pluralizam. Apsurd je da hrvatsko jednoumlje ruše jedino oni kojima to odgovara. Stožerna hrvatska stranka!

Jozo Pavković | Večernji list

Glas naroda

Točno.

I kad bi skontali ovi oporbenjaci, da je uspostava Trećeg entiteta jedini put i mogućnost da skinu HDZ s vlasti, to bi bio napredak. Ali ne mogu kognitivne sposobnosti konobara, mesara i zubara doseći do te razine.
Blago Čoviću s kakvim tuperdama ima posla.

Pametan zna da bi treći etnitet smanjio mjesta u državnoj upravi(misli se na županije) za 70%, pa bi bilo toliko viška kadra.Kako je taj kadar uglavnom zaposlen stranački i interesno, onda bi se automatski ostalo bez velike skupine interesnih birača,koji presuđuju izbore.Kada bi se većina njih našla na ulici, a privatnici bi ih teško uposlili, tek tada bi naraslo nezadovoljstvo gubljenjem posla i pozicija, a za vladajuće veliki problem .Bez tih glasača i bunta ljudi koji su radili a tada ne bi,nema pobjede na izborima.Zato njima i nije interes treći entitet i on služi isključivo kao motiv za birače prije izbora.

Točno,sve istina-ko je pošten zna da je tako,svaka čast za komentar.

Ne bi onda ti konkretni mesari, konobari i zubari bili na čelu stranaka, već na marginama društva, zato i oni love u mutnom i grebu se za 5-6% glasova, pa da ih begovi iz Sarajeva instaliraju u vlast mimo većinske volje naroda.

Jadni mi s vladajućim, a još jadniji s trenutnom "oporbom".

Vidite Hrvatski narod nije bez oporbe u bih samo trebamo reci istinu.Istina je slijedeca----jeli Hrvatski narod smjenio HDZ sa vlasti 2006 u dosta zupanija u federaciji,je.Na vlast dolazi HDZ90 sa HSP I Lijanovicima,Hrvatski narod rekao je sad cemo se obracunati sa kriminalom u najmanju ruku pocet ce se bolje raditi,medjutim nista od toga.HDZ 90 krade i hoce da ukradu za 4 godi koliko je HDZ UKrao za 20 godina, a usto je izdao nacionalne interese sve sto je mogao izdati.HSP Isto kao i HDZ 90 samo kad se sjetimo istupa na federalnoj televizi sadasnjeg presjednika Primorca da je HDZkriminalno zlocinacka organizacija i tu je osudio cijeli Hrvatski narod, a sta je sa srpskim i bosnjackim strankama koje su napravile genocid usto su opljackale cijelu drzavu i gospodin hoce da narod glasa za njega uzas.Lijanovici opljackali sve bez obzira na nacionalni predznak usto izdali.HDZ jos pljacaju, ali cuvaju nacionalne interese najbolje od svih drugi.E STO BI NAROD trebao,OD SVIH ZALA BIRA NAJMANJE.Otome trebamo pricati i svi skupa popraviti situaciju da nam svima bude bolie

To samo govori o kakvom se narodu radi,!

Samo HRS

Ima li itko normalan, s trunkom pameti, poštenja i straha od Boga, a da nije potomak naših komunjara, neka krene u politiku svi mi željni pravde podržat ćemo ga. Hoćemo svoj MOST

Teško je ovih godina bilo biti neovisan to su prave baje pogotovo ako su školovani ili bogati ali nitko takve ljude neće jer ih onda neće moći držati za jaja

Trljam oči pa ne mogu da vjerujem da je ovo napisao Jozo Pavković koji godinama viri iz Dragančetove ali možda smo mi sjevernokorejci ali nismo dosad znali

Ne može Bravar nešto bolje napisati.To što je svakim tekstom u kontradikciji sa samim sobom i sa činjenicama,nema veze.Papir sve trpi.

zar je jozo bravar

Čuli Jozo Pavković iz čovićeva lista ovako razmišlja.

Raseljavamo Hrvate od 1992 - HDZ

Zašto su Hrvati iz BiH gotovo jedini narod u Europi bez oporbe?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari