Fra Iko Skoko, Didak Buntić 21. stoljeća

ljubuski.info

Prošlo je stoljeće od "godina gladi", kada je početkom 20. stoljeća znameniti hercegovački franjevac i dobročinitelj fra Didak Buntić spasio od gladi na desetke tisuća hercegovačke djece i odraslih koje je iz kršne i škrte zemlje preselio u ravnu i plodnu Slavoniju.

Dom budućnosti

Franjevci su u Hercegovini (kao i u Bosni) prisutni više od 800 godina i uvijek bili uz narod, s njim dijelili dobro, ali i razne nedaće poput bolesti, gladi i ratova.

Slijedeći fra Didakov put i nauk braće franjevaca dobročinitelja, hercegovački franjevci sagradili su u Mostaru dom za siromašne studente i pučku kuhinju za gladne i potrebne i krstili ga imenom Dompes (kratica od domus, panis et spiritus - kuća kruha i duha). Pučka kuhinja u Dompesu nazvana je po fra Didaku Buntiću, uz čiju sliku na zidu stoji i prigodno ispisana posveta koja najbolje oslikava djelo ovoga franjevačkog velikana koji je spašavao sve ljude, bez obzira na naciju i vjeru, opismenjivao ih i učio kulturi. Riječi zahvale napisao mu je u povodu njegove smrti 1922. godine hafiz Asim Zubčević, nazvavši ga, uz ostalo, i "majčicom i muslimanske sirotinje".

Stoljeće nakon fra Didaka, jedan hercegovački franjevac osjetio je potrebu uraditi nešto slično ovaj put za siromašne studente. On se zove fra Iko Skoko. Uz to što je svećenik franjevac, on je i sveučilišni profesor i graditelj mira, koji je skoro tri godine danonoćno pratio rad, prikupljao donacije, razgovarao s ljudima, vršio svoju službu, a sve kako bi Dompes bio sagrađen kako dolikuje, na ponos i Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, ali i gradu Mostaru. Inače, Dompes je smješten na Bulevaru, dijelu grada koji je bio linija razgraničenja u sukobu HVO-a i Armije BiH, a u čijem se krugu od nekih stotinjak metara nalaze katolička crkva (sagrađena 1866), džamija, temelji sinagoge i Stari most. Nedaleko od njih obnavlja se i pravoslavna Saborna crkva. Ratni ožiljci u Mostaru tako polako zacjeljuju, a tome doprinosi i ovo novo zdanje koje uz crkvu dominira prostorom.

Kada bude dovršen, u studentskom domu Dompes smještaj će dobiti 150 studenata koji dolaze iz siromašnih obitelji i obitelji s više djece iz cijele BiH, ali i susjedne Republike Hrvatske. Iako ova "Kuća kruha i duha" nije do kraja završena, ona je službeno otvorena i blagoslovljena prije dva mjeseca, a čast da presječe svečanu vrpcu pripala je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.
Ukazali smo čast predsjedniku Plenkoviću da simbolično otvori ovaj naš dom jer je Vlada RH s tri milijuna kuna najveći pojedinačni donator doma. Inače, u izgradnju Doma za siromašne studente i pučku kuhinju do sada je uloženo 12 milijuna kuna - govori fra Iko dok nas provodi kroz moderno zdanje koje se sastoji od pučke kuhinje, blagovaonice, centra za dijalog, soba za učenje i vježbanje, kongresne dvorane... Studentske sobe na gornjim katovima još uvijek čekaju na uređenje. Ipak, kuhinja je stavljena u funkciju, a mi smo među prvima kušali hranu spravljenu beskućnicima i uvjerili se da je jako ukusna. U kuhinju je dobrodošao svatko tko zatraži komad kruha.

Radovi na domu su trenutačno obustavljeni jer je došlo vrijeme za svođenje računa.
Kada sve izvođače radova platimo, izračunali smo da će nam na računu ostati oko 800.000 kuna, što znači da ćemo uskoro krenuti u uređenje soba. U domu će, pored studenata slabijeg imovinskog stanja, biti i određen broj studenata s posebnim potrebama, odnosno invalida za koje smo također prilagodili nekoliko soba, a tu su i dizala koja su nam donirala braća iz Chicaga i Norvala u Kanadi - govori fra Iko.

Iako je proteklih godina svakodnevno bdio nad ovim projektom, kroz razgovor fra Iko uopće ne naglašava svoju zaslugu. Za njega je izgradnja ovog doma bila dužnost i obveza fratara, kao i svih ostalih koji su u mogućnosti, pomoći koliko mogu.
Fratar uvijek mora biti otvoren potrebama ljudi. Nećemo mi izgradnjom ovog doma riješiti sve naše probleme, ali ćemo barem olakšati život za 150 studenata i njihovih obitelji - poručuje fra Iko objašnjavajući značaj ovog projekta.

Studenti u domu neće plaćati krevet, koji najmanje stoji 150 KM mjesečno. Znači ako će ih biti 150, onda će svaki od njih imati na mjesečnoj razini manje troškove za 150 KM! 150 studenata x 150 KM x 10 mjeseci jest 300.000 KM! Čista je logika kako će Dompes godišnje pomagati najmanje u visini 300.000 KM najpotrebnijima obiteljima, odnosno studentima. Održavanje zgrade - bojenje, veće popravke kvarova - nadoknadit ćemo radeći s turistima! Osim soba, studentima će biti dostupna čitaonica i dvorana za tjelovježbu.

Fra Iko Skoko je rođen je u Ljubuškom. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom, školovao se u Visokom, Sarajevu, Zagrebu i Bologni. Sveučilišni je profesor komunikologije, a doktorirao je u Sarajevu na Fakultetu političkih nauka na temu "O komunikaciji Isusa, Mojsija i Muhameda", nakon čega je proizašla i knjiga "Način komuniciranja Mojsija, Bude, Isusa i Muhameda". Trenutačno obnaša dužnost vizitatora albanske kustodije, a uz to je odgojitelj franjevačkih postulanata u Mostaru. Uz ovaj projekt Dompes, fra Iko je dosad imao puno humanitarnih projekata, a svakako najveći je Bijeli put one ratne 1993. - humanitarni konvoj za središnju Bosnu, u kojem je skupa s dr. Slobodanom Langom sudjelovao od početka do kraja u akciji spašavanja više od 70.000 Hrvata u enklavama središnje Bosne. Prije desetak godina inicirao je humanitarnu akciju za obnovu crkvi u Posavini pod nazivom "Hercegovina Posavini", a sudjelovao je u misiji za pomoć stradalima na Haitiju.

Ipak, ova akcija izgradnje Dompesa je možda najznačajnija i po njemu će ga stanovnici Mostara i okoline zauvijek pamtiti.

Velik broj studenata

Izgradnja doma za siromašne studente u Mostaru rodila se 2013. godine. Tada sam obnašao dužnost gvardijana Franjevačkog samostana. Ovaj cijeli prostor na mjestu doma bio je ruševina koja je prijetila sigurnosti prolaznika i susjeda. Morali smo nešto uraditi. Odlučeno je da se gradi studentski dom - priča o samim počecima fra Iko.

Za pomoć se obratio Vladi RH, koja je tada dala milijun kuna, nakon čega su projekt podržali brojni donatori.
Tu moramo spomenuti i male donatore, dosad ih imamo čak 4000. Zahvaljujući velikim donatorima može se ozbiljno graditi, a oni mali daju ljepotu i plemenitost kao što sol daje ukus hrani, tako bez malih donatora zgrada nema duha, nema ljubavi - objašnjava.

Na samom ulazu u dom svim donatorima je odana posebna zahvala. Među njima središnje mjesto zauzima Vlada Republike Hrvatske, koja je s 3 milijuna kuna i najviša izdvojila. Pomogle su i lokalne vlasti u BiH, ali i franjevci i časne sestre iz Bosne Srebrne, Italije, Njemačke, Švicarske, Kanade i Amerike, kao i Hrvati iz cijeloga svijeta. Inače, svi donatori mogu se pratiti na internetskoj adresi Dompesa, gdje je sve transparentno i javno.
Znali smo da je ovaj projekt velik, ali nismo baš mogli predvidjeti da će ga ovako dobro ljudi prihvatiti i da će tako velikodušno darovati svoj dio novca, jer ima osoba koje su darovale možda i posljednju svoju marku - ističe fra Iko.

Inače, Mostar se posljednjih desetak godina razvio u pravo sveučilišno središte. U gradu djeluju dva sveučilišta - s jedne strane je Univerzitet Džemal Bijedić, a s druge Sveučilište u Mostaru. Na obje ove visokoškolske ustanove studira više od 15 tisuća ljudi, što čini 20 posto populacije grada. Na Sveučilištu studiraju mladi iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz susjedne Republike Hrvatske. U Mostar također dolazi raditi i veliki broj sveučilišnih profesora i liječnika iz RH. Određen broj studenta iz RH dobit će krov nad glavom i u Dompesu. Za očekivati je da će sutra smještaj u domu možda potražiti studenti iz drugih zemalja iz razmjene ili pak druge nacije i vjere. Za sve je Dompes otvoren.
Godišnje se blizu 500 studenata iz Hrvatske upisuje na Sveučilište u Mostaru. Oni, kao i ostali studenti, ovom gradu daju poseban duh, što se najbolje primijeti ljeti kada ih nema.

U sklopu Dompesa nalazi se i Centar za dijalog. Možda i najveća stvar koju je Franjevački samostan uradio za vraćanje povjerenja među nacijama i vjerama u multietničkom gradu zbila se 2015. godine.
Tada smo paralelno imali u crkvi obrede Velikoga petka, a u samostanu uz crkvu je bila priređena Pasha, što je jedinstven događaj ne samo kod nas, nego i u svijetu. To je bio veliki znak, princip kako se treba uspostavljati međureligijski dijalog, kako u Mostaru tako i u cijeloj BiH. Mišljenja sam da se ova država može graditi samo u slučaju da u mjestima najbrojniji pomažu najmalobrojnijem narodu. U Mostaru su kršćani najbrojniji, a Židovi najmalobrojniji. Zato smo pokazali tu gestu - smatra fra Iko Skoko, koji je osobno zadovoljan ekumenskim životom u Mostaru.

Na njegovim predavanjima na Sveučilištu često se kao gosti mogu vidjeti predavači islamske zajednice i pravoslavne crkve.

O tome kakvo vidi budućnost Bosne i Hercegovine, u kojoj još uvijek vlada veliko nepovjerenje, fra Iko nam je slikovito ispričao kroz priču iz Rima:
U rimski metro su jedno popodne ušla dva mladića i uzeli veliku iglu i krenuli bosti putnike ukoliko im ne dadnu 5 ili 10 eura. I svi bi putnici vadili novce i davali im. I svi su stalno bili ogorčeni i u strahu od tog zla jer su bili nesvjesni da bi njih šezdeset, koliko ih je bilo u svakom vagonu, udruženi u dobru nadjačali to zlo. A sve što nisu imali povjerenje jedni prema drugima, živjeli su individualno i svatko za sebe. E slično je i s nama u BiH, gdje vlada veliko nepovjerenje među ljudima. A u svakom čovjeku, pa i onome koji čini zlo, postoji dobro i mi se moramo udružiti u dobru. Ljudsko biće najviše voli sigurnost, a ovdje vlada nesigurnost i zato nam ljudi, nažalost, odlaze. Mislim da bi se ovdje trebalo utemeljiti Ministarstvo obitelji kako bi se osigurala socijalna davanja za obitelji s više djece. Jer ne možemo mi s oltara poručivati 'rađajte djecu' kad vlada nesigurnost. Trebamo osigurati minimum preduvjeta za to - poručuje fra Iko, kojemu je najveći dar, kaže, što ima puno ideja, ali malo vremena za njihovu realizaciju.

Oliver Cvitković | Večernji list

Glas naroda

Da u pravu ste, fra Iko je Didak ali samo za hdz djecu, naime uhljebio je samo hdz mladež i njima sređuje kako ispite tako i prijemne. A članak je naručena reklama od Ike jer su Iko i dotični prijatelji i gle čuda koji skupa rade za Večernjak .

hvalite me usta moja, koji ego, žalosno na što franjevački red spade, umjesto da žive po kodeksu u tišini i milosrđu i da svaki dan rade za svoje stado kako to oni znaju reći, žalosno

U Grabu je samo jedan pravi kralj Toni kralj

Hebo te Toni kralj i sva njegova svita!

Svaka čast prirucij ako treba zaposlit u elektroprivredi momka koji je bio u njemackoj za vrijeme rata

Hvala ti Dragane hvala ti dobrocinitelju.

Markotic je kralj !

Samo jedan kralj Toni kralj Vedran je potrčko nikad ne može biti kralj

Nemojte vrijeđati fra Didaka ovakvim usporedbama.
Imam pitanje, hoće li se smještaj plaćati ili ne?

je, bogme je pok. fra didak je spasio od gladi desetke tisuća.
fra. IKICA PIKICA sa UJDI PRESEDNIKOM te drugom MRKOTIĆEM
i drugom PADIDEKOM - BARBARINIM preseliše STOTINE TISUĆA i tako ih spasiše od jada i čemera odnosno od njih samih.

kako javlja njemačka novinska agencija DPA, za izniman doprinos RASELJAVANJA 'RVACKOG PUKA gore spomenutih EGZEKUTORA zatražene su dvije lokacije za podizanje spomenika istim.
dvojba se vodi između studgarta i minhena no i ubrzo će doći do usklađenja stavova protjeranog puka.
jedino bi dodatni problem mogao nastati ako dijaspora iz irske zatraži da to bude u irskoj...

bosansko hercegovački red franjevaca
poslošnost -neposlušni
siromaštvo - bogati
čistoća - nečisti
vjera - sekta fratrina
čast izuzecima koji nebi smil biti među njima
pravite zvonike kao babilonske kule
gradite raskošne crkve staračke
i studenske domove a svoje zavjete zaboravljate
zar ste vi slijedbenici svetog franje srami te se
jel tak il ne tak moje izgubljene fratrine

Jeli Ledo dao moj Iko Skoko

Ako ni u čemu nemate granica bar se suzdržite tih usporedba, ne vrijeđajte fra Didaka uspoređivajući ga sa ovdašnjim politički službenicima tipa Skoke ,ševe i dr.
Spokoj duši i dušama tipa fra.Didaka!!

Na vlasti je HDZ a fra Iko Skoko ne vjeruje u njih kad se nada i prizna siromaštvo

Kad je narod siromašan može ga se radikalizirati i s njim manipulirati to je cilj političkih i vjerskih vođa u BiH

Izbjeglice.Ti pišeš u 4h i 41min.Ti od svoje mržnje ne možeš ni spavati.Šta ti imaš zajedničko sa osobinama Sv.Franje.Razmisli malo o sebi.Bog te blagoslovio i podario Božji mir u srcu.

Sve si mu dobro rekao!

Mozda izbjeglica radi nocnu...
Mozda pije kavu i ode na posao...
Sta imas ti od toga sto si nabrojao? Mir imas samo mozda ako si slijep.
Razmisli,progledaj...
PRVO i mnogo,mnogo ranije trebalo je poraditi na onome sto fra Iko spominje ZADNJE.
Misliti i ako treba pomagati brojne obitelji i druge ugrozene.
Nije bilo sluha i hrabrosti za to.
Igra se na kartu ponosa naseg naroda...
Prije ce otici za kruhom nego pruziti ruku za neciju milostinju.
Fra Iko spominje nepovjerenje medju ljudima.
Pa je li izgradjeno povjerenje?
Zelis mir nekome?!? Mir se izgradjuje. Ne nastaje od nicega.

Fra Iko zar vi kao pametan covjek stvarno mislite da smo mi u Hercegovini osudjeni na siromastvo i iseljavanje

gospodo draga ovo su nama
normalna vrimena ustavanja
da dođeš navrime na pisa
ako je bauštela preko sto kilometara
jedino se tako može izbieći gužva
na njemačkim autoputevima
ako nije istina što je izbjeglica napisa
onda bi se mogla nazvati mržnja
pa možda zbilja vrag samnom vlada
pa mi se to sve pričinjava
vidili to itko ili samo ja
nego fratrine nemate vi vrimena moliti zadruge
molite za sebe i vrime je da se obratite
vi i vaše međugorske vračare
to vam izbjeglica poručuje jer ističe vam vrime
sram vas bilo šta radite i kome služite
jel tak il ne tak frabiznsmeni

Pusti njih vedrane ti si kralj.

ne s*ri vedran nije kralj, toni je kralj...

Pošto mi brišu komentare evo bit ću fin jao, jao fra Iko kako si predan i radišan da više takvih fratara jao,jao prekrasno ..... SNJEGULJICA je najbolji LEDO proizvod!!

Mislim da usporediti fra Didaka i fra Iku nije normalno. No kod nas mediji cine cuda tako da obicnog covika uvjeravaju da bude slip kod svoji ociju,gluv kod svojih usiju Fra didak je bio netko a fra Iko .itko.....

Mene vlast ne zanima ali bi volio da su strucni i optimisticni ljudi na vlasti

Izbjeglice.I ako ustaješ rano prvo se okupaj,doručkuj ,malo saberi pa onda napiši nešto konstruktvno i bez mržnje.Tebi očito crkva a i sve što je hrvatsko smeta.Ako si kršćanin saberi se pred Isusom a ako si Musliman otidji kod hodže po zapis.Pomozi sebi.

Izbjeglico komunisticki vladaru,stara poslovica kaze "Tko rano rani nije se naspav'o"!
Ti se drzis one:
– Druže Tito samo piši, orat ćemo i po kiši. Ako piše i Jovanka, orat ćemo bez prestanka!

– Druže Tito samo kaži, živjet ćemo u garaži!

– Bolje sama Juga, nego ruski sluga!

– Bez Boga, bez gospodara

– Proleteri svih zemalja, ujedinite se!

– I poslije Tita Tito

– Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Sloboda Nevenku i HDZ-u!
Herceg-Bosna u srcu

Istina nije mrznja a ako je pucka kuhinja za tebe uspjeh nema ti lijeka pa fratri da smanje upola troskove mogu financirati sto radnih mjesta godisnje

Dragi moj Druže I ko Skoko izmedju tebe i fra Didaka Buntica ima sličnosti fra Didak je Omladinu vodio u našu Slavoniju Banat Backu a ti moj I ko u kulturni Ausvic tj Njemačku

Mnogi bi jedino bili sretni da svećenici hodaju u isusovkama,da idu pješke ili biciklom,da usput do sela gdje služe misu okopaju nekom vinograd i oplive lozu.Tako bi vaša sreća bila velika.Da možete reći jadni oni.

Da ovdje nema crkve i fratara svi bi bili komunjare ateisti kao sto imamo primjere u drugim drzavama gdje prostitutke cekaju musterije ispred crkve,a vidim ima vas sto vam nista nije sveto,ni crkva ni fratri ni Bog,vama je u glavi samo Tito,drzite njegovu sliku kraj televizije i dan danas mu se kunete,al Tita nema vise "drugovi",odavno je obicna komunisticka k.r.e.p.a.l.i.na.!
Al i vi cete komunjare bit k.r.e.p.a.l.i.n.e jer Bog sve vidi,opstat ce samo pravi krscani i vjernici,a svi ce te ostali umrijet u svojim *** ko i vas veliki vlada Drug Jozo Broz Tito!

Ti što se potpisuješ milostivi daleko si od toga vjerujem da nikad nikom pomogao nisi fratri su davno trebali reagirati na naše .opove ali oni se s njima ližu

siromaštvo hercegovački fratrina
siromašni jer nemaju duha svetoga
poslušnost hercegovački fratrina
slšaju političare neslušaju papu i biskupa
čistoća hercegovački frnjevaca
kada nepoštuju ova dva zavjeta
nebi im za čistoću svjedok na sudu bija
jel tak il ne tak naši učitelji političari i biznsmeni
jel tsk il ne tak sram vas bilo

A ti Izbjeglico arbeit strasse misalicu na se,dosta te vise bilo,hranis se pljuvanjem po svima,to sto si ogorcen na sebe jer si jadan i nista nisi postigao u zivotu nisu ti fratri krivi,suti i pokrij se!

reci gospon šta nije istina
što je izbjeglca napisa
možda bi mi mnogo pomoga
kada bi zna da mi se sve to pričinjava
netko od nas dva ima oči a nevidi
i ima uši a nečuje pa priča iz svoje mašte
priču koja njemu paše jel tak il ne tak

Kako vas nije sramota porediti velikog fra. DIDAKA sa ikom ???

Bolje vi adzovci slušate predsjednika Čovića nego svećenici biskupa Perića

Samo je jedan gospodin izbjeglice.Ti bi nam mogao puno pomoći kada bi objasnio svoju osobnu frustraciju svećenicima.Vjerojatno postoji nešto osobno.Možda bi nam tako otvorili oči.

pratrik po vašem pitanju koje ste postavili
mogu zaklučiti vama nitko nemože oči otvoriti
toliko ste svojim grijesima začarani
vi nevidite da ste bolesni a druge bi ličili
i nečujete glasove koji žele da vas spase
jel tak il ne tak krajnje je vrime da se obratite

Morao sam komentirati izbjeglicu zbog ovih dolazećih dana jer je sto posto u pravu glede svećenika i Haških uznika to je licemjerje na kub

Humanizam je odlična osobina ali sve poštene ljude smeta totalno pogrešna politika koja je dovela do siromaštva i iseljavanja zato ovakvi komentari na pojedine svećenike jer godinama šute i podržavaju ove političare

Humanizmom, tolerancijom, mirotvornošću se hvale i slobodni zidari, zar ne?

Ja sam mislio da političare bira narod na demokratskim izborima,a ne jedino svećenici.Točno je da oni trebaju ukazivati na grijeh struktura.Ali oni ne mogu mjenjati po nečijim željama.Šta je sa narodom.

pratrik istinu ste rekli političare narod bira
da ali sa narodom sekta manipulira
sekta koja se u franjevačke samostane uvukla
još od vremena vladanja turaka
pa zbog njihova terira i pohlepe
pola kršćana sada klanjaju kad mole
žele izgleda opet da oni ješe
a da im narod vodi konje jel tak il ne tak

Izbjeglice.Lijepo je rekao papa Franjo.Svećenik je kao avion.Kada padne svi znaju.Ali vi sudite.Ato je grijeh.Samo će jedan suditi a to nisi ti.

Izbjeglice izbjeglice
Mala lutalice
Nanulico setalico
Skitnice mala
Vices "Braco pala"
Sve ti smeta
Iza tebe ostaje samo steta
Pisem Haiku u cast tvoju
Na sramotu svoju
Voli i moli
Bit ces bolji
Mrznju stavi sa strane
Nek ti suza od ljubavi s oka pa'ne
"Jel tak ili ne tak tik tak taka raka tak"

ovo omože samo napisati neka žena
ito besposlena kao što je i moja hanuna
ja sam mislija da sam kralj stihoklepaca
ali sada vidim da ste vi kraljica
napravi pjesmicu o našem dodigu
ali nemoj izmišljati napiši istinu
jel tak il ne tak marijola

pratrik neznam zašto se plašite suda
ako ste bez grijeha zar opomenuti znači suditi
ako je čovjek u grijehu treba ga upozoriti
zar to nisu kršćanske dužnosti
a mislim da upozoriti neznači suditi
jel tak il ne tak pratrik dragi

Ja sam čuo da je stanarina 200 KM. Pravo sirotinjski. Znate šta je zanimljivo, sviju istina boli. Ne treba nama u Iku gledati, viđu Darija sokola. Ima li ovo igdje? Što nitko ne piše o onim pravim fratrima koji ne smiju ni zucnit,koji su protjerani po raznim vukoebinama pa nek čobanicama pričaju, nitko ih neće čut. Što se ne kaže da su ovi postali vlast i mafija? Još da počnu dilat i svega ima. Boli to, da oni koji su nas nekad očuvali sad su gori od svih ostalih, jer politika je ušla u crkvu.

Izbjeglice i ostali gosti.Vi niste nikad napisali ništa konkretno o grijesima svećenika.To su kod vas floskule i tlapnja koja prelazi u mržnju.Vas boli a niko nezna šta.Samo insinuirate priču koju pretvarate u pljuvanje.Molite se za svećenička zvanja.

Fra Iko Skoko, Didak Buntić 21. stoljeća
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari