promo

Školske klupe prazne do daljnjeg

Štrajk prosvjetnih djelatnika i drugih zaposlenika u školama u Zapadnohercegovačkoj županiji, koji je sazvan za četvrtak, 10. siječnja, je definitivno gotova stvar.

Nema dogovora

Praktično nema više nikakvih mogućnosti da bi se u posljednji trenutak dogovor mogao postići i štrajk otkazati, jer su sve proceduralne radnje provedene i kompromis nije pronađen. Posljednjih dana radilo se na pomirenju, ali do pomirbe nije došlo. Županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. Stjepan Bogut je donio odluku da se provedu odvojeni postupci mirenja, tj. posebno za osnovne i srednje škole, i tako je i učinjeno.

Mirovno vijeće

U mirovnom vijeću za osnovne škole bili su Ante Grubišić, neovisni član, Miljenko Galić, ispred Vlade ZHŽ-a i Nevenko Grbavac, u ime sindikata osnovnih škola. Održana su dva sastanka mirovnog vijeća, ali stajališta nisu usuglašena.

"Na prvom sastanku u petak prelazili smo točku po točku naših zahtjeva. Prva je bila mjere štednje županijske Vlade i o njoj uopće nismo razgovarali, tražili smo njihovo povlačenje i stavljanje van snage. Druga je bila žurna uplata zaostalih uplata mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, osobito osobama koji idu u mirovinu i oko toga smo se dogovorili. Nadalje, dobili smo pristanak, obećanje da će se zaostaci na ime minulog rada isplatiti s plaćom za prosinac i ubuduće redovito plaćati, isto tako neisplaćeni i budući honorarni rad. Kada smo na drugom sastanku u ponedjeljak trebali potpisati zapisnik, Miljenko Galić je tražio da se izostavi nedjelja iz ukupno pet dana koliko traje rok mirenja, na što nisam pristao. Cilj je bio da nas se prevari, u tom slučaju postupak mirenja ne bi bio pravno valjan i štrajk bi bio nezakonit" - kaže Nevenko Grbavac, predsjednik Skupštine sindikata osnovnih škola.

Mirovno vijeće za srednje škole održalo je čak četiri sastanka, ali bez uspjeha. U njemu su sudjelovali: Mirko Bušić, neovisni član, Ivo Sesar, zastupnik županijske Vlade, i prof. Ivona Glavaš, predstavnica sindikata.

"Nismo se mogli usuglasiti, nismo došli do dogovora, mirovni postupak nije uspio" - rekla nam je jučer prof. Ivona Glavaš.

"U Vladi ZHŽ-a stalno se govori o uštedama, a evo jedna digresija. CCI koji je radio reviziju u ministarstvima ZHŽ-a, došao je do podataka da je u dvije godine na plaće novozaposlenih djelatnika utrošeno devet milijuna KM" - kaže Grbavac.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

Komentari

Da li je to Ivo Sesar Ifa koji je i profesor u Gimnaziji Široki Brijeg. Dok je bio rat nijedna vojna policija nije ga uspjela privesti na teren i nikad nije bio na terenu, iako je bio na spisku satnije. Ovo su današnji kadrovi HDZ-a. Živio projugoslavenski HDZ!

"U Vladi ZHŽ-a stalno se govori o uštedama, a evo jedna digresija. CCI koji je radio reviziju u ministarstvima ZHŽ-a, došao je do podataka da je u dvije godine na plaće novozaposlenih djelatnika utrošeno devet milijuna KM" - kaže Grbavac.

gospodo iz vlade okanite se više bahatosti nije narod naivan

i imali nastave u ponn??

Školske klupe prazne do daljnjeg

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

fra Dado
Kako bolestan komentar.... U što ti uopće vjeruješ??
Dodan prije: 2 sata 22 minute
smijeh
kad Alen Boras bude radio u Mostaru onda će imati prevoz...........besplatan sa smećarom
Dodan prije: 4 sata 46 minuta
u uredu
helena radi kriminal i zato treba odgovarati ovo šta radi našoj djeci ne bi radio ni srbin ni musliman ovo je dno dna pišemo u knjižicama da djeca...
Dodan prije: 4 sata 47 minuta
kanalizacija
To su posteni i cestiti mladici
Dodan prije: 5 sati 21 minuta
smijeh
Ako ne plaćaju odvoz smeća i treba ih tužiti
Dodan prije: 5 sati 32 minute
mailto