Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

na tenku
Možda novi ministar MUPa rješi ovo stanje.Očekujem to od njega.
Dodan prije: 5 minuta 41 sekunda
Okanite se vi bože. Napravite Vi nešto sami!
Dodan prije: 33 minute 50 sekundi
lovac
Ante znamte. Eto tako je kad seljak, odmetnik od svoga, iz Grabova Vrila koji želi postati neko i nešto pa služi komunističkom zlu koje zatire i...
Dodan prije: 53 minute 50 sekundi
lovac
Ne adj se ti Ante,drug Tito je bio zločinac ali i ovi su sada njegovi nasljednici još veći zločinci prema Hrvatskom narodu od Joze mafioze. Brzo ćeš...
Dodan prije: 1 sat 42 sekunde
lovac
Naučeni ste pratiti ljude i slušati gdje ko šta kaže i napiše. Ti si znači udbaš bio ili te je ćale tako naučio. Ali ne smeta, sloboda je mišljenja,...
Dodan prije: 1 sat 3 minute
mailto