promo

Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Kolumne

Šport

Gospodarstvo

Dobre vijesti

Crnjaci

Audio/Video

Posljednji komentari

Šteta za oholost i zavist. Zanimljivo kako se nikada nitko neće sjetiti onoga tko je dao tu ideju, tko nas je skupio i potakao na nešto tako. Ne od...
Dodan: prije 1 minuta 59 sekundi
ipak je bolje bez minica...
Dodan: prije 52 minute 25 sekundi
Evidentno je koliko misle o ljudima koji ju materijalno siromašni, vratilo im se to na potomstvu!
Dodan: prije 1 sat 16 minuta
Bog im da zdravlja lipo.Ode ga netriba v...t hvala Bogu.
Dodan: prije 1 sat 1 minuta
sjednica
Kako crkva u Hercegovini podržava ovu bagru molio bih kler da svoje financije prepuste ovim "stručnjacima"
Dodan: prije 2 sata 22 minute
mailto