Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

Količina demokracije u nekom društvu mjeri se oštrinom satire. Koliko mi se čini ispod Butorovice ne cvjetaju satirične klice, što znači da se tetka...
Dodan prije: 4 sata 17 minuta
Neznam ljudi sta bi vam reka ali ovo cu rec moralo bi se nessto raditi , imali iko ideju ali pametnu
Dodan prije: 6 sati 7 minuta
Vlado Marušić
šta si umišlja ovaj Marušić, obično laprdalo...
Dodan prije: 6 sati 41 minuta
jedino za šta su sposobni je pljačkati iz zasjede ljude na cesti kad idu i vraćaju se s posla
Dodan prije: 7 sati 54 minute
E kako čujem da je ubacio neke svoje političke pijune iz vitine stare skojevce u dom na bucinama gdje je nakndada samo 650KM , majku li vam [ *...
Dodan prije: 8 sati 4 minute