Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

Koje vozilo ona 4 sto ti koristis malo ti jedno doduse toliki kapacitet najbolje bi bilo da vas dvojica sebi elikoptere uzmete pa da mozete stici...
Dodan prije: 5 minuta 48 sekundi
Haj ne petljaj vise tako ti Boga dragog pozivas se na njega a ZLO radis nevidjeno.KOBASICAR RADI umjesto da posteni covik poput tebe dodje da smo...
Dodan prije: 8 minuta 14 sekundi
to nisu odradili mali igrači
Dodan prije: 33 minute 23 sekunde
znači ipak je istina dajese zdogovorija sa dodigom dase opljačkaju one pare na dužicam i dase podile za kampanju podilija čovo i dodig a odradijo...
Dodan prije: 43 minute 30 sekundi
vidimu glave sve više liči na onoga kumamu matu dolkića
Dodan prije: 52 minute 29 sekundi