Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

Još mažnjavajte u parkovima dva dana i nema više.Zna se kako ste muljali s ulaznicam na Kravici.Još malo Nevenko još malo danas ti je zadnji radni...
Dodan prije: 5 minuta 36 sekundi
Al se mažnjava u parkovima šakom i kapom.
Dodan prije: 13 minuta 35 sekundi
Nevenko kako si moga uzet onoliko puno kroz Nativu.Zašto Nevenko odjednom onoliku debelu kovertu .
Dodan prije: 14 minuta 49 sekundi
Omogućimo barbi da se posveti kockanju i kartanju sa dezerterima kradeze partije. Ne dozvolimo toj korumpiranoj kliki da se kocka sa našim životima....
Dodan prije: 16 minuta 5 sekundi
Nevenko zašto si uništio komunalno jedino komunalno u BiH koje je propalo je Ljubuško.
Dodan prije: 16 minuta 32 sekunde