Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

Ja mislim da je i u njega sve do 9. kolina zoposleno , a vi slusajte s oltara sta treba radit,ako ste to propustili oglasi se ser...listu velikog...
Dodan prije: 4 minute 11 sekundi
Hrvati u dijaspori imaju dvije opcije: - Na čelu HDZ-ove liste je brigadir Armije BiH i Sanaderov potrčko Božo Ljubić koji je za vrijeme mandata u...
Dodan prije: 5 minuta 24 sekunde
Pu pu
Dodan prije: 7 minuta 18 sekundi
Ako smo u kampanji nemojte uvjek predstavjati jednog kandidata,nije to bilo ni u Titovo vrijeme,ima jos ljudi na listama koji vrijede.
Dodan prije: 18 minuta 24 sekunde
Barbarić je gotov jedan napram jedan je to dosad nije bilo. I dio barbaričevi glasača će za paponju.
Dodan prije: 25 minuta 49 sekundi