promo

Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Audio/Video

Posljednji komentari

ne k.k.te pismo su napisali barbaric i brkic i svaka im cast sto su obavijestili vozda o neredu u stranci koju neki rade
Dodan prije: 3 minute 41 sekunda
u uredu
koliko ja znam vjeko ima petoro djece i cak je i djed adzovci ocito vam gori pod nogama pa svasta izmisljate a devedesetki savjet jos imate...
Dodan prije: 6 minuta 13 sekundi
u uredu
Mozes i za Bakulu glasati , ali kad neko obecava mnogo , dobro cuvajte novcanik ! Sto se tice socijale , pa - sva socijalna pitanja je rijesio...
Dodan prije: 9 minuta 24 sekunde
pismo bez potpisa je isto kao i ovi anonimni komentari na portalu
Dodan prije: 31 minuta 20 sekundi
tradicija
Autoru čestitka za vizionarstvo tj. novu listopadsku vlast nadam se da neće biti stara
Dodan prije: 34 minute 47 sekundi