Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

ZNA SA ZNAAA SEEEEEE kome je u interesu a isto se zna čije će glave padat kad zagužvaaa :D :D
Dodan prije: 33 sekunde
tekućica
Kako oni mogu imati gubitke vode?? Valjda bogu plaćaju marku po kubiku pa su u minusu.Za usporedbu u Augsburgu kubik košta 1,37 ojera
Dodan prije: 2 minute 32 sekunde
Ti novci su otišli u tajkunizaciju i utrošeni su u razvoj privatnog vlasništva. Razvoj kapitalizma ima svoje dobre i loše strane.
Dodan prije: 5 minuta 30 sekundi
tekućica
Kad vode ima neka teče,bit će barem veliki klipovi.Nego se tako bala i sa našim novcima,a mi dobijemo klip u gu.i.cu na kraju parade.
Dodan prije: 15 minuta 13 sekundi
tekućica
Evo jednog najavljenog pucanja, pucuka cilo lito pojeći motor na umjetnom bajeru, a cijena vode dva maruna. 'Ajde nikica krpi cevku evo nije...
Dodan prije: 20 minuta 52 sekunde
mailto