Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

dobraaaaa ha ha...
Dodan prije: 19 minuta 8 sekundi
evo prika vidi štaljudi misle o takvima pa ti laži i dalje http://ljubuski.net/15380-smijenjen-zlatan-bebek-s-mjesta-predsjednika-m...
Dodan prije: 21 minuta 16 sekundi
Kazuju u vitinskoj čaršiji da doživotni bivši predsjednik trenira novinarstvo jer će biti dopisnik iz Zenice za portal Šipovače.
Dodan prije: 36 minuta 21 sekunda
neka institucije rade rade svoj posao ko je jamio neka plati zenicom
Dodan prije: 38 minuta 44 sekunde
dobro prika, onda nema problema da toj ljudini daš da ti upravlja finacjiama. za ovo drugo jadu zaboravio si da je ovo malo područje svatko zna kad...
Dodan prije: 51 minuta 24 sekunde