Pri kraju projekt mjerenja kakvoće zraka

Projekt mjerenja kakvoće zraka u Zapadnohercegovačkoj županiji ušao je u prvu fazu prikupljanja podataka u općinama Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Pokretanje projekta iniciralo je Ministarstvo za zaštitu okoliša ove županije dok je financiranje projekta podržala Vlada Federacije BiH.

Kreće se s nultog stanja

Preko javnog natječaja projekt je na realizaciju dodijeljen tvrtki “Dvokut” Sarajevo, specijaliziranoj za ovakve vidove mjerenja. U razgovoru s pomoćnikom ministra za zaštitu okoliša Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Mandićom doznali smo da je ovo prvo mjerenje kakvoće zraka u županiji i da se kreće s nultog stanja.

“Obuhvatit ćemo mjerenje parametara kakvoće zraka u županiji. Prikupljeni podaci će se obraditi, analizirati i usporediti s graničnim vrijednosnim parametrima. U sklopu mjerenja će se obaviti sustavni monitoring kakvoće zraka i to na zračne okside, sumporne okside, ugljični dioksid, lebdeće čestice kao npr. prašinu i slično”, kazao nam je Mandić.

Rješavanja negativnog utjecaja

Mandić ističe da je mjerenje već završeno u dvije općine i to u Posušju i Grudama, a u fazi završetka je Ljubuški i onda slijedi Široki Brijeg.

“Ovo je samo jedan dio projekta koji je vrijedan 25.000 maraka, potom slijedi faza analiza uzoraka mjerenja, te usporedba s graničnim parametrima kakvoće zraka kako bi se eventualno mogle poduzeti određene mjere s ciljem rješavanja negativnog utjecaja koji pridonosi kakvoći zraka”, rekao je Mandić.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

Ma razumio sam ja text frendu ali je nezgodna situacija kad to treba pročitati moja kćer tinejdžerica.Poštujem Martinu i njen rad ali isto tako...
Dodan prije: 3 sata 27 minuta
Vidi [ * neprimjereno * ] danas,di ste bili 92ge,93 bili ste manji od miša u njihovim rupama a danas sve save kovčević Sram vas neka bude.Maloljetni...
Dodan prije: 4 sata 6 minuta
teško je tebi tokmaku to shvatit , kakva prijetnja i stranka ja i ne živim tu ja sam u HR, o tome ti govorim ti i takvi ste junačine iza ekrana neko...
Dodan prije: 5 sati 31 minuta
hoće li sad Nešo Koroman bit 90% invalid ?po ovoj računici izgleda haha
Dodan prije: 5 sati 41 minuta
šta 50 000 ima samo bingaša 700.000
Dodan prije: 5 sati 44 minute