promo

Poslovni uspjeh Ivana Vukšića

suđenje

Nakon što je punih pet godina, zahvaljujući razgranatim špijunskim vezama, izbjegavao odsluženje osmomjesečne zatvorske kazne, bivši šef Federalne obavještajno-sigurnosne službe Ivan Vukšić otkupio je slobodu za 24.400 KM. Novinarka Slobodne Bosne otkriva kako je i uz čiju pomoć smijenjeni hercegovački obavještajac i glavni konstruktor afere "državni udar", u vrijeme dok je za njim bila raspisana policijska tjeralica, izgradio impresivno poslovno carstvo.

Bivši zamjenik a kasnije direktor Federalne obavještajno-sigurnosne službe (FOSS) Ivan Vukšić bio je među prvim imućnijim osuđenicima koji su iskoristili prednosti izmjena Zakona o kaznenom postupku Federacije BiH i zatvorske kazne zamijenili novčanim. Nakon što se dvije i pol godine, koliko je za njim bila raspisana tjeralica, navodno krio od policije, taj se "bjegunac" potkraj 2010. pojavio u Općinskom sudu u Konjicu i zatražio da mu se, umjesto osmomjesečne kazne zatvora, izrekne novčana sankcija. Prema Rješenju o obustavljanju postupka izvršenja zatvorske kazne koje je u Općinskom sudu u Konjicu izdato 23. decembra 2010., osuđenik Ivan Vukšić je slobodu "kupio" za 24.400 KM, što je, uzme li se u obzir vrijednost njegovog golemog imetka, za smijenjenog špijuna iz Ljubuškog bila tek sitnica.

Poslovni aranžman s Hypo bankom

Podsjetimo, nekadašnji direktor FOSS-a Ivan Vukšić, čiji su mandat obilježile brojne afere (najpoznatija je "državni udar") i špijunski skandali, zvanično se sa funkcije povukao u jesen 2003., nakon što je protiv njega na Kantonalnom sudu u Sarajevu podignuta optužnica, zbog uzimanja talaca u poslovnici Hercegovačke banke u Grudama u aprilu 2001. Iako je prvostupanjskom presudom sarajevskog Kantonalnog suda, koja je iznuđena pod pritiskom obavještajnog podzemlja i njihovih političkih skrbnika, Ivan Vukšić u martu 2004., navodno zbog nedostatka dokaza oslobođen krivnje, odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH u februaru 2005. osuđen je na simboličnu kaznu od osam mjeseci zatvora. Na izdržavanje zatvorske kazne, međutim, nikada nije otišao, budući da se punih pet godina, i to zahvaljujući utjecajnim poznanstvima, izrugivao s pravnom državom.

Baš kao i većina osuđenih kriminalaca, i Ivan Vukšić je u prvo vrijeme odlazak u zatvor prolongirao uz pomoć korumpiranih mostarskih liječnika, koji su ga opskrbljivali hrpom lažnih nalaza. Tako je kompromitirani obavještajac, prema medicinskoj dokumentaciji koju je dostavljao Općinskom sudu u Ljubuškom, "bolovao" od teške upale pluća, bubrežnih smetnji i tegoba s leđima, zbog čega je čak bio i "hospitaliziran" na Odjelu ortopedije Kliničke bolnice Mostari. No, kako je Ivan Vukšić, unatoč navodnoj teškoj bolesti, svo vrijeme bio poslovno i društveno aktivan, tadašnji predsjednik Općinskog suda u Ljubuškom Marin Zadrić je 2007. protiv njega podnio kaznenu prijavu zbog ometanja pravde i zatražio da se poslije dvogodišnjeg "bolovanja" lažni pacijent Vukšić odmah spremi u Kazneno-popravni zavod u Mostaru. Vukšić tada fiktivno mijenja adresu stanovanja i iz Ljubuškog, gdje je već registrirao firmu MIV&MM, "seli" u Jablanicu.

Tvrtka MIV&MM koju je kompromitirani bivši šef FOSS-a osnovao nakon što je njegova obavještajna karijera trajno zapečaćena, u početku je imala sjedište u Ljubuškom, u naselju Centar II, na istoj adresi na kojoj je Vukšić imao stan. Kao osnovna djelatnost firme naveden je financijski zakup (leasing), posredovanje, otkup i naplata potraživanja, odnosno, utjerivanje dugova. Pored Ivana Vukšića, u firmi je bio angažiran i njegov najbliži suradnik iz FOSS-a Željko Jandrić, nekadašnji načelnik Odjela za tajno praćenje i snimanje, koji je svojedobno bio jedan od glavnih aktera afere "državni udar", budući da je vodio operacije nezakonitog prisluškivanja brojnih političara, policajaca, novinara... Prvi važniji posao Vukšić je dobio u mostarskoj Hypo Alpe Adria banci, gdje ga je bivši direktor Petar Jurčić, sa kojim je odranije bio u bliskim poslovnim i prijateljskim vezama, angažirao kako bi tragao za neredovnim platišama. Jurčić se, inače, Vukšiću našao na usluzi i netom nakon što je ostao bez funkcije u federalnoj tajnoj službi, kada mu je povjerio poslove na osiguranju Hypo banke.

Prema tvrdnjama nekolicine hercegovačkih klijenata Hypo banke, koji su zbog poslovnih problema došli u situaciju da nisu mogli na vrijeme otplaćivati rate kredita, Vukšić i njegova kaznena ekspedicija su vrlo brzo demonstrirali beskrupuloznost u obračunu s dužnicima. Kombinirajući metode špijunskih ucjena i fizičkog zastrašivanja, Ivan Vukšić je bez velikih poteškoća utjerivao dugove, oduzimao automobile kupljene na leasing, pa čak i kada je njegov agresivan način rada bio na ivici zakona. Oslanjajući se na informacije koje je dobijao iz paraobavještajnih struktura (kojima i sam pripada), policijske i političke kontakte koje je zadržao iz vremena dok je bio direktor FOSS-a, Vukšić je svoj angažman proširio na cijelu BiH - od Mostara, preko Sarajeva, pa sve do Banje Luke.

Od špijuna do vinara

U potrazi za odmetnutim dužnicima Ivan Vukšić se nije libio da, nerijetko, zatraži i pomoć osoba iz kriminalnog miljea, sa kojima se također povezao u doba kada je suvereno kontrolirao federalnu tajnu službu. Među njegovim "poslovnim partnerima" u Sarajevu tako su se našli Naser Kelmendi i Naser Orić, koji su svojim "autoritetom" i "nekonvencionalnim metodama" pomagali Vukšiću da natjera nedisciplinirane klijente na vraćanje kredita. Iz hercegovačkih poslovnih krugova doznajemo kako je Vukšić, u međuvremenu, "djelatnost" proširio i na otkup dugova od vlasnika kompanija koji nisu mogli naplatiti potraživanja od poslovnih partnera. Kako je u razgovoru za SB objasnio jedan hercegovački poduzetnik (koji je iz razumljivih razloga zamolio da ostane neimenovan), takav poslovni aranžman podrazumijeva da Vukšić, primjerice, dug od 150.000 KM "otkupi" za sto tisuća maraka, a onda nađe načina da dužnike natjera da izmire sve svoje obveze, nerijetko, iznimno robusnim metodama.

Činjenica da je, zbog upornog izbjegavanja zatvorske kazne, Općinski sud u Konjicu, kao mjesno nadležan nakon što je "bjegunac" preselio u Jablanicu, za Ivanom Vukšićem u ljeto 2008. raspisao internu policijsku tjeralicu, kao i da je "bjegunac" u to vrijeme mirno živio u stanu koji se nalazi prekoputa zgrade Policijske uprave novopečenom biznismenu nije predstavljala smetnju da nastavi širiti svoje poslovno carstvo. Kapitalizirajući kao nitko prije njega dvogodišnje iskustvo u obavještajnoj službi, odnosno, pristup povjerljivim podacima koje je uveliko dilao, Vukšiću su vrlo brzo porasli poslovni apetiti, pa je nakon uspjeha koji je polučio kao nemilosrdni utjerivač dugova, odlučio razgranati privatni biznis. Potom je smijenjeni obavještajac, čija su legalna primanja bila dostatna za pristojan život, najprije uzeo pod najam diskoteku Škorpion u blizini Međugorja, da bi 2009. kupio najstariju hercegovačku vinariju u Ljubuškom.

Vinarija Ljubuški je, pojasnimo, do 2000. godine bila u sastavu Agrokombinata Hepok, kada je privatizirao Vlatko Barbarić iz Čitluka, danas vlasnik vinarije Hercegovina produkt i etno-sela u Međugorju. Četiri godine kasnije, Vinariju Ljubuški kupuje tvrtka Nativa, iza koje su, navodno, stajali lokalni biznismen Milan Lučić i austrijska vinarska grupacija Vino Alpe Adria, čiji je poslovni sunovrat započeo s krizom u Hypo Alpe Adria banci. Tada se kao novi vlasnik pojavljuje Ivan Vukšić, odnosno, njegova nova tvrtka Erovin, čije se sjedište također nalazi u Ljubuškom.

Politički pokrovitelji iz HSP-a

I mada nije poznato za koliko je novca Vukšić kupio Vinariju Ljubuški, budući da je cijela transakcija između njega i Lučića dogovorena u tajnosti, biznismen s policijske tjeralice ubrzo pokreće proceduru za dobijanje koncesije na vinograde, koja će u Općinskom vijeću Ljubuški izazvati žestoke rasprave. Formalno je zahtjev za prijenos koncesije s poduzeća Hepok Vinarija Ljubuški na Vukšićevu tvrtku Erovin u Općinskom vijeću Ljubuški u ljeto 2010. pokrenuo vijećnik HSP-a Slobodan Markotić Ćobo, nakon čega je Ivan Vukšić ponudio obrazloženje poslovnog plana, koji je kod više vijećnika dočekan s negodovanjem i otvorenim nepovjerenjem.

Odluka o davanju prethodne suglasnosti za prijenos Ugovora o koncesiji na vinograde na tvrtku Erovin u periodu od pet godina, unatoč protivljenju općinskih čelnika u Ljubuškom, ipak je donesena u augustu 2010., ponajviše zaslugom vijećnika iz HSP-a, u kojima je Ivan Vukšić našao nove političke zaštitnike. No, kako se još prije nego što se Vukšić na volšeban način domogao najstarije hercegovačke vinarije spekuliralo kako je tvrtka opterećena milijunskim kreditima u Hypo banci i da je sva imovina pod hipotekom (navodno da ukupna zaduženja iznose blizu deset milijuna eura), promjena vlasnika nije donijela očekivani boljitak radnicima. U aprilu prošle godine, kada je pod pritiskom 40-tak nezadovoljnih radnika Vinarije sazvana vanredna sjednica Općinskog vijeća, otkriveno je da Vukšićevi uposlenici nisu primili plaće 14 mjeseci, da ni novi poslodavac ne uplaćuje doprinose za radni staž i zdravstveno osiguranje, zbog čega je od općinskih vlasti zatraženo poništenje ugovora o koncesiji.

Prethodno su radnici upozoravali da Vukšić demontira i u staro gvožđe prodaje spremike za vino, kapaciteta pet i osam milijuna litara, dok se on branio kako su cisterne dotrajale i najavio kupovinu novih. Prema najnovijim informacijama, financijska situacija u Vukšićevoj vinariji se posljednjih mjeseci popravila, a nakon što je, kako se nagađa, Ivan Vukšić dobio značajna sredstva iz programa poticaja za vinogradarstvo. Navodno da nekadašnji direktor FOSS-a, koji je na tu dužnost postavljen na prijedlog SDP-a, odnosno bivšeg federalnog doministra policije Tomislava Limova, ozbiljno računa na konkretnu potporu novih političkih saveznika iz HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, ali i dugogodišnjeg prijatelja Petra Jurčića, koji je nedavno imenovan za predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke Federacije BiH.

Skromni policajac danas je jedan od najbogatijih Ljubušaka

Kada je u jesen 2001. izabran za zamjenika direktora novouspostavljenje Federalne obavještajno-sigurnosne službe Munira Alibabića, Ivan Vukšić zvani Bratiša živio je skromno, u roditeljskom domu, u selu Studenci kod Ljubuškog. No, ubrzo je u Ljubuškom kupio stan u novogradnji za koji je, zloupotrebljavajući svoj položaj u FOSS-u, platio tek nekoliko rata, zbog čega ga je vlasnik zgrade tužio. Stan koji je stekao na prevaru Vukšić je poslije prodao, sagradivši u Ljubuškom veleljepnu vilu, u kojoj i danas živi. Luksuzni BMW X6, vrijedan preko 100.000 KM, koji je vozio prije dvije godine, odskora je zamijenio jednako prestižnim Mercedesom S klase.

Suzana Mijatović [ Slobodna Bosna ]

Komentari

hrabri se, svaka čast, baš me zanima tko još ovo smije objaviti.

Načelnik Nevenko Barbarić je odigrao najveću ulogu u dodjeli koncesije, imate na portalu tonske zapise sjednica - a radnicima još ništa nije plaćeno, iako su dobili sudski spor.

Ispade da je Vukšića stvorio HSP.

Imam cast ovoga gospodina viđati skoro svaki dan ovo je apsolutni kralj i ljudina da mi je njegovu pamet pa uspjeti u zivoru i biti prozvan jednim od najbogatijih Ljubusaka! eh..psi su vazda lajali karavane su i dalje prolazile......cmok!

Bogat i pošten takog još u životu nisam upoznao na ovim prostorima.

napravije je više štete od nedavnog rata..

Raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija,reče jednom Štulić i ode u Nizozemsku
Ovaj naš nigdje ne ide jer kaže ovdje mu je najljepše.Sve strukture vlastu šute,tj.svesrdno mu pomažu i nitko mu ništa ne može.
Može radit što mu volja.

Lijepa mati hercegovina,kaže,a narod nikako da se pokrene.

takvi smo mi, .... ti nas.

I zaboravi sam još reći, kako je moguće da je tako malo komentara.Ljudi javite se.

hajde HSP-eovci komentirajte malo...

ti si jozo talentirano [ * neprimjereno * ]

Onaj koji se nesmi predstavit već se predstavlja kao Jozo poruka anđeli te nosali na krilima po cijeloj planeti zvana vasiona.

[quote=jozo]hajde HSP-eovci komentirajte malo...[/quote]
nisam još toliko manit! šta bi ti da dobijem degenek!a jesi vala pametan , nema šta!!

daj kad uzimas,ponekad daj sirotinji, pa ce te volit ko fratre, kofol pomazi drugima a usput pomozi sirotinji i sebi a da te niko ne ogovara,tek si tada uspija nema veze sto si [ * neprimjereno * ] ali daj i meni a ja necu da budem [ * neprimjereno * ]

Ovaj članak što ga je napisao "BAŠ" je dosta točan ovako su se stvari odvijale Vukšić je najprije obavio razgovor sa Načelnikom i ovaj je prihvatio predloženo istog samo da bude Koncenzus svih politički stranaka u OV te je isti Vukšić obavio razgovore sa svim predsjednicima stranaka (HDZ-BiH,HSP, HDZ-1990,NSRZB, HDU) i svi su se usuglasili da istom daju koncesiju na zemljište Općinsko što je tko komu obećavao to ne znam i dali je bilo obećanja ali jasno je da bez Načelnika i njegovih Općinski služba se nije mogla pokrenuti inicijativu za dodjelo zemljišta!!! Drugo ne vidim ništa sporno za taj ugovor čovjek plaća koncesiju uredno i radi na tim vinogradima jeli bolje tako nego da stoji kao duhanska stanica, hotel,platnara, ili ostali objekti u Ljubuškom.

šta je sa bivšim radnicima njih 40 sa obiteljima?
neisplaćenih 14 plaća i doprinosa po svakom radniku!
to dolazi na naplatu!!!

Da se narod ne buni, i te kako se buni,mladi i pametni sele a i više će.To je naj bolje što se može ovdje napraviti.
A ja sam poio goovno što nisam odselio 1990 a moga sam.

Ja sam pojeo punu vrecu sto sam se vratio.........

Kako je moguće vršit dogovore po općini a tjeralica raspisana nevjerujem da to može biti

Nego kako nego je moguće, raspisana tjeralica a on drži govore u gradskoj vijećnici, sve izravno prenosi radio, načelnik mu drži stranu, ostali šute ... a sve u istoj zgradi u kojoj je i policija.

I sada je kupio slobodu s tuđim novcima, dabogda sve na lijekove potrošio.

Nemaš ti pojma prijatelju sve je kod nas moguće osim drvene peći a i ona je moguća samo ne u njoj ložiti vatru

Dok takav kriminalac kao gosp.Ivan Vuksic moze sve da radi,sto mu padne na pamet a da zato nebude kaznjen,znaci da u Ljubuskom i u cjeloj BIH imamo tako dobar sustavni sistem da stiti kriminalce.Dok se normalni ljudi nebudu poceli braniti od njega i takvih kao on,ja nevidim boljitak u toj regiji.

bratiša je ljudina, a većina ovih što pljuju po njemu vjerojatno nikad u životu i nisu radili!!! Jeli on kriv što su oni prije njega u vinariji napravili dugove i nisu davali plaće radnicima?? A o samom članku da i ne govorim Slobodna bosna pa za njih smo svi hercegovci kriminalci i bili bi najsretniji da im postanemo robovi

Evo da ti vratim istom mjerom, ti koji braniš Bratišu, očito imaš interesa od njega, čime se svrstavaš među one koji se hrane tuđom mukom - razmisli malo o tome.

Znam da je i prije bilo svašta, ali je činjenica da je dug prema radnicima je nastao u Bratišino vrijeme, što potvrđuje i pravosnažna sudska presuda u korist radnika.

Bratisa je faca, ne bi ni ja [ * neprimjereno * ]ima isplatio 14 placa.. od toga su 3 radili a 11 se vodii kao da rade... Smjesno XD

TOLIKO SMIJEŠNO DA BRATIŠA SADA IZTRAJE ZEMLJU SA PLANTAŽE U SVOJ NOVI VINOGRAD NA DRŽAVNOM ZEMLJIŠTU IZNAD KRAVICE PA CE ČEKAT DA LOZA NARASTE PA CE PRAVITI VINO .......KAD SE MOŽE TPLIKO ZARADIT NA GROŽĐU IO VINU ŠTO JE UNIŠTIO VINARUJU......

Zašto pošteni hdz ovci nisu bili protiv odluke ili pak suzdržani oko koncesije zemljišta vinarije. Tiho Kvesić se zaobada da će biti protiv, međutim Barba je drukčije kaza, a kao bio neutralan u svemu i imamo što imamo, ode bogom dana plodna zemlja vinarije na Trseljevinu među Bratišine šipke:-)

..a šta se ima javljat tko - "NIje ničija do zore, pa to vridi i za dotični slučaj."
Teško je biti Čovjek, najlakše je biti G*vno

Kada ćete ovu njušku skloniti sa portala?

nazalost to narod sve podrzava .nicija nije gorila do zore.

a vaša je izgorila sigurno...................

A draga autorice di baš njega isčupa, zar nema puno većih i gorih koji nas već 20 ak godina muzu i Bratiša je sića šta su oni maznuli.
Čovik se bori za egzistenciju doduše na ne baš suptilan način

Neka ovaj vrati te novce i imovinu nazad nasoj Federaciji i nece morat Struja Poskupljivat narednih 5-10 god. Ti nemoj platit struju jedan misec onih 40-50 KM ova oni te smatraju kriminalcom a ovaj i ovakvi su kraljevi,posteni i ljudine oni su nedodirljivi i neslomljivi oni imaju nase Drzave CASH.

Zasto se ne skine njegova Slika s vaseg portrala?

nije nevenko u hsp sta gluposti brstiš on je to sve kriv [ * neprimjereno * ] jedno!11

sve su pokrali iz vinarije i konbija prodali sprintera bud zasto ko fole čuvari a pilaju inox u bacvama od vina i daju u sirovinski otpad bud zasto zalosno! sve za mostar otrano... pagan i ekipa..

Poslovni uspjeh Ivana Vukšića

FB

Audio/Video

Posljednji komentari

uviđaj
u sipovaci nema prezime sa m
Dodan prije: 15 minuta 35 sekundi
voda
ko će ga znati ko je tamo direktor,smjenjuju se ko na traci. nadolaze mladi lavići u valovima sve dva po dva. no nažalost morati će pojedinačno u...
Dodan prije: 55 minuta 16 sekundi
voda
Ovo Nedo dokaziva struku, hahahaha. jopet će se toni pitat đabe strukahaha.
Dodan prije: 1 sat 8 minuta
tribina
A braćo moja mila, koja ste vi šaka jada. Pa mislite li vi da je nekome stalo do vasih komentara? Pa samo bi budali stalo do vasih komentara, naslo...
Dodan prije: 1 sat 52 minute
tribina
tesko je sastavit pobjednicku ekipu a kamoli stranku koliko tu ima podmetanja od najblizih suradnika martine ne daj se
Dodan prije: 1 sat 54 minute
mailto