promo

Udruge za Registar branitelja

Prije četiri godine Parlament je dobio odluku o izradi registra branitelja. Samo na ovaj način može se riješiti pitanje o tome kako je na kraju rata bilo 180 000 pripadnika HVO-a i Armije BiH, a danas ih imamo oko pola milijuna. Ipak, vlasti još uvijek nisu ništa učinile po ovom pitanju. Udruga organizatora otpora HVO-a već je desetak puta zatražila od nadležnih institucija da se ovaj proces pokrene, ali odgovor na njihov zahtjev nikada nije stigao.

"Mi tražimo da se prvo uradi registar postrojbi koje su djelovale u ratu. Ako je netko bio vojnik, onda treba imati i ratni put i morao je pripadati nekoj od postrojbi. Samo na taj način možemo doći do pravih podataka o sudionicima u prošlom ratu i s popisa izbaciti one koji nisu bili dio vojne komponente" - rekao je Dragan Pinjuh, tajnik Udruge organizatora otpora HVO-a. On poručuje kako bi trenutačnu ilegalnu reviziju koja se provodi treba obustaviti dok se pitanje registra ne riješi.

"Mi prvo trebamo vidjeti tko je bio u postrojbama, a tek onda gledati tko je stradao na prvoj crti bojišnice. Proces formiranja registra se može završiti u jako kratkom roku, mi smo naveli da je dovoljno mjesec dana. Neka svaki branitelj dostavi potrebnu dokumentaciju, a zapovjednici postrojbi su tu da kažu tko je bio pod njihovim zapovjedništvom, a tko ne", poručio je Pinjuh. Očito nekome u Federaciji ne odgovora da se ovaj proces dovrši i da se ozbiljno pristupi rješenju ovoga problema, zaključio je Pinjuh.

Nedavno su pojedini predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata izrazili negodovanje zbog činjenice kako bivši pripadnici HVO-a moraju dokazivati svoj ratni put kako bi dobili određene statuse, dok bošnjačka komponenta nije morala obaviti taj dio posla. Poručili su kako su upravo na taj način Bošnjaci u prava vojnih stradalnika ubacili veliki broj civila, pa danas se dolazi do podatka kako su Armija BiH i HVO imali ukupno 500 000 pripadnika.

"Oni koji su zaista stradali na bojišnici trebaju imati privilegije i zakon im to treba omogućiti. Kroz registar bi se došlo do pravih podataka o braniteljima, a oni koji nisu bili pripadnici potrojbi i ne trebaju imaju prava i ne bi bilo potrebno da se vrši revizija na ovakav način. Sadašnju praksu treba obustaviti i krenuti pravim putem kako bi se ovaj problem riješio", poručili su hrvatski branitelji.

Federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez i dalje se ne obazire na pozive hrvatski braniteljskih udruga i nastavlja s praksom šikaniranja branitelja kakvu je imao i njegov prethodnik Zahid Crnkić.

Marko Karačić [ Večernji list ]

Komentari

Koliko to nas je bilo? 180.000? ma gonite se u stopichaka materini prevarantskih. bilo nas je brat-bratu 40-50 tisuća tijekom cijelog rata. gofna.

Postrojiti sve postrojbe na babovcu pa da se vidi tko su istinski branitelji u Ljubuškom.

Točan broj vojnika tjekom rata kretao se oko 37.000. Na prostorima gdje žive hrvati nikad nije izvršena opća mobilizacija, tako da broj od 180.000 vojnika je zlonamjeran.

Nezakonito je Minhen bojna dobila ono što po zaslugama pripada istinskim braniteljima.
JELI VAS STID??????????????????
DOMOVINSKI RAT
OJ'BABOVČE STADIONE GRADSKI
PUN SI PUN SI SVE NAROD 'RVACKI.
TRUBE TRUBE ZASTAVE VIJORE
ZA SLOBODU SVI ĆE DA SE BORE.
DA SE BORE I ŽIVOT ĆE DATI
ZA 'RVACKU NAŠU DRAGU MATI.
PUČE PUŠKA IZNAD KRIVODOLA
NASTA TRKA OKO KOLODVORA.

Udruge za Registar branitelja

FB

Ljudi

Politika

Kolumne

tradicija
Opstanak... ovdje... u našoj zemlji (3.) Žarko Nižić [ dnevno.ba ]
Opstanak... ovdje... u našoj zemlji (2.) Žarko Nižić [ dnevno.ba ]
nar
Opstanak... ovdje... u našoj zemlji! Žarko Nižić [ dnevno.ba ]
Umreženost Žarko Nižić [ dnevno.ba ]

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

u uredu
Bravo studenti organizirajte se za izbore i svi na glasanje sa kućnom čeljadi i samo ne dat glas za HDZ,te lo.ove i kriminalce treba smitit di im je...
Dodan prije: 17 minuta 16 sekundi
zna li taj koroman i njemu slicni.da je ove godine radisice napustilo preko 40 mladih ljudi i obitelji i otislo u canadu,njemacku,austriju!zbog...
Dodan prije: 24 minute 59 sekundi
u uredu
Organizirat prosjed i izbacit iz ureda na ulicu !!!! A možete tek zamisliti da danas u studenskom domu u Mostaru su vraćeni svi studenti iz ZHŽ. Sve...
Dodan prije: 26 minuta 34 sekunde
nije mi nikako jasno,kakva je to pamet.da koroman i grupa [ * neprimjereno * ]a neda uglednoj firmi,koja sve izvozi u Ameriku.da obradi taj kamenjar...
Dodan prije: 30 minuta 31 sekunda
Opet glasajte za iste oni su naucili vladat a vi kopat. Hi Hi
Dodan prije: 38 minuta 57 sekundi
mailto