New York Times raštiku ocijenio najzdravijom, ali i najskupljom namirnicom

ljubuski.info

Prestižni New York Times raštiku je svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice.

Na američkim jelovnicima pravi bum doživjela je u posljednjih deset godina, a kao neizostavan dio jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci. U brojnim dijelovima svijeta smatraju je super hranom, dok se kod nas shvaća zdravo za gotovo. Iako je riječ o zahvalnoj biljci koja može uspijevati u raznim geografskim područjima kod nas su na njoj odrasle generacije, no još je uvijek podcijenjena u usporedbi s glavatim keljem, kupusom, blitvom ili špinatom.

Raštika se uzgaja i u Hercegovini. Nabolje uspijeva zimi kada ima najbolji okus, a razlog tome je mraz koji utječe na razvoj njezina ugodnog slatkastog okusa. Može se uzgajati i u ljetnom periodu ali uz dovoljnu količinu vode.

Ova biljka bogata je mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku. Osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, raštika je izvanredan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Raštika sadrži velike količine beta-karotena odnosno vitamina A te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.

Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična. Jedna šalica kuhane raštike ima samo 49 kalorija. Pravilna priprema raštike ključna je za postizanje najboljeg okusa i očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari. Kao i za ostalo povrće, za raštiku također vrijedi pravilo da se nutrijenti najbolje očuvaju što kraćom termičkom obradom.

Dobro ju je konzumirati sirovu, kao dodatak smoothiejima ili sokovima. Kada se termički obrađuje, potrebno je pet minuta kuhati ju na pari kako bi vlakna omekšala te kako bi se povećala probavljivost raštike, a istovremeno očuvali nutrijenti. U restoranu Bota šare raštiku pripremaju na nekoliko načina, a predstavljaju tri jela koja će oduševiti cijelu obitelj.

Večernji list

Glas naroda

Da bi deset eura za kilo samo da tanjir pojedem.Tribalo bi iskoristit ova pisanja svjetskih novina i pokušat raštiku plasirat na stolove širom svijeta.Napomenio bih još bresunice,koje su po meni najbolji dio raštike još u kombinaciji sa kuhanim kompirom i maslinovim uljem.

Raštika je neeeeobrana, nima koga da je bereeee, spustila se teška bresunicaa, izist će je dvi srdeeelee...

ovako su i o smilju pisali

Sve mi to imamo kuke raštika šipak kadulja.
Mi smo ko Kalifornija.

Nastranu šala ali u današnje vrime kad se u svitu traže bio neprskane namirnice,raštika,šipak,šipurak,smokva,divlje zelje,kuke,drinjine, pa zaboravljene kostile i dženerike,sve bi to mogli bit aduti u našim rukavima.

kako su počeli "kultivirat" krš za koju godinu kuke nećeš vidit

Raštika sa jeguljom...nema dalje, vrh vrhova... sve ostalo su literani pokušaji...

Nemoj mi nista govorit o rastici to je cudo.
Jedva cekam kad cu u Vasarovice da je maznem.

Oj rastiko rastikice ostavi te i odo priko granice .Puno nas je u svitu bilome doci cemo dok imamo kome. Zato kazem svojoj staroj majci pristavi rastiku i suva mesa ubaci. Eto mene do Ljubuskog grada samnom stize i curica mlada.

Ma nek dodje dečko mlad su tebom, koda je vaz ko ga kome pristavlja, jedino je bitno da se raštika prišavši...

Evo u Njemačkoj samo vuštsalata i konzerve dabi sto ojera za kilo raštike.

Ima nasih po svitu koji sade rastiku... ne samo u nas....ti da imas 100 eura imo bi je na... tanjuru....

Ovom decku sto je se potpisa sa Njemacka
Sine moj vjerovatno si nedavno dosa ,bas sam se sazalila.Potpuno te razumim tako je i meni bilo kadsam tek dosla.Rastike ce bit nek te bog cuva .

Pozdrav svim mojim Hercegovcima ma gdje god bili;;kao i mojoj djeci ,,rastiku cuvamo i kuvamo za vas kad god dodete ,,bvb

Poslalji mu ti 100 euraaa da moze kupit,narucit...

Ja bi sadija raštiku umisto cmilja ako bude otkupna cjena 5KM ko cmilja vraćam se odman iz njemačke sadit

Sad si tu di jesi sta ces doli primuci se .Otom potom.Od cmilja nista.

Mirjana bi ti da zdravlje donićemo dolita simena plaćeno posadit na balkonu.

Mislija san Bog ti da zdravlje.

Ovaj momak sa potpisom Njemacka vidi se da je fino odgojen svaka cast

Francuzi,najdugovjecniji ljudi u EU,Tibetanci i Japanci na svijetu,nemaju pijma sta je raštika.znaci da Hercegovci,tj,Zapadni Hercegovci nejedu raštiku izumrli bi davno.

Raštiku jedu i poštuju ne samo zapadni hercegovci već i istočni i cijeli dinaridski kraj.Nije zasigurno eliksir vječnosti ali ni za podcjenjivanja.Naše stare je odhranila naročito u gladnim zimskin mjesecima i to je jedna od rijetkih biljki koja je naše suše priživljavala da bi najesen buknula u punoj snazi.

Ovi što piše da je u njemačkoj samo wurst i konzerva ja mu preporučam da malo promine ishranu i nek barem uzme onu konzervu što je šaro na sliki pa se mozda pripozna.

Ovi sto kaze da uzme konzervu i da pripozna sebe, bolan nisam toji sto vrida ali ako cemo tako ti uzmi konzervu od Podravka govedi gulas pa ces sigurno rec boze sto ovi lici na mene.1927

Ljutika se ne smije zapistaviti,svako domačinstvo ju može imati kao dodatak svakom jelu da bude zdravije,

Ljutika,kuke ,raštika,parič domovino ja se vraćan.Samo daje platu još od 2500 eura.

Rastika se jide tek posli 60godina starosti.jao onom ko na rastiki odraste.Pitaj te fratre na Humcu kakav im je jelovnik i toga se drzite.

Nije istina da se jede poslje 60godina ,na rastiki smo svi odresli ,naravno da je necemo svaki dan jest valja izmedu i janjetine teletine junetine pojest onda cemo zivit ko fratri na Humcu.

New York Times raštiku ocijenio najzdravijom, ali i najskupljom namirnicom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari