Vlada FBiH naložila preispitavanje neustavnih epidemioloških mjera

ljubuski.info

Federalna Vlada naložila je jučer Kriznom stožeru Ministarstva zdravlja preispitati neustavne mjere protiv korona virusa, a Federalnoj upravi civilne zaštite dostaviti prijedlog izmjene odluke o prestanku proglašenja stanja nesreće.

Vlada FBiH je ove odluke donijela razmatrajući odluku Ustavnog suda BiH, prema kojoj su mjere protiv korona virusa neustavne. Kriznom stožeru federalnog Ministarstva zdravstva je naloženo, u roku od sedam dana, ponovno procijeniti epidemiološko stanje i na osnovu njega dostaviti Vladi prijedlog mjera.

Federalnoj upravi civilne zaštite naloženo je, u istom roku od sedam dana, Vladi dostaviti prijedlog izmjene odluke o prestanku proglašenja stanja nesreće prouzročene pojavom korona virusa na području FBiH od 29. svibnja 2020. godine.

Prema ovoj odluci, Federalni stožer civilne zaštite i Krizni stožer Ministarstva zdravlja su zaduženi utvrđivati mjere i aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa i to dostavljajući prijedloge mjera na usvajanje Vladi FBiH.

Vlada FBiH će jednom mjesečno izvješćivati federalni Parlament o epidemiološkoj situaciji u entitetu i mjerama koje je donijela sa ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa. Također, kako je istaknuto, federalna Vlada će poštovati okvir djelovanja izvršne vlasti koji uspostavi Parlament FBiH za vrijeme trajanja pandemije.
Ured za suradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH zadužena je, u utvrđenom roku, obavijestiti ovaj sud o provođenju naloga iz odluke o dopustivosti i meritumu, priopćeno je iz Vlade FBiH nakon sjednice koja je održana u Sarajevu.

U informaciji ovog ureda, koju je federalna Vlada jučer prihvatila, ukazano je na činjenicu kako Ustavni sud BiH, u odluci o neustavnosti mjera protiv virusa korona, zaključuje kako mjere koje su donesene u spornim zapovijedima kriznih stožera ne odstupaju od onih koje poduzimaju druge države i koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.
Ustavni sud BiH ukazuje na povredu prava apelanata utvrđenih Ustavom BiH i Europskom konvencijom koju vidi u činjenici da je u konkretnom slučaju riječ o miješanju u pravo na privatni život i na slobodu što je izvršeno zapovijedima uskih segmenata izvršne vlasti, odnosno kriznih stožera ministarstava zdravstva, navodi se u informaciji.

S tim u svezi, Ustavni sud BiH smatra kako je izostalo aktivno sudjelovanje u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših tijela zakonodavne i izvršne vlasti, te da ta činjenica predstavlja kršenje prava i sloboda apelanata.

Glas naroda

Smokva radi dokle hoće

Vlada FBiH naložila preispitavanje neustavnih epidemioloških mjera
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari